Sekwencyjne LPG w BMW ?

/ 26 odpowiedzi
Witam,
Półtora roku temu sprowadziłem z Niemiec BMW E36 1.6 8V (M43)  102 KM rok 97' , auto należało do Niemca który kontrahentuje z moim ojcem znają się już 20 lat i autko było u niego od salonu, ja jestem drugim właścicielem, jeździło do serwisu do 2007 roku, ma aktualnie 141788km przebiegu, do tej pory nie stwarzało problemów, wymieniałem filtry olej itd, ale....
Zaczeło się robić coraz drożej na stacjach paliw więc wpadłem na pomysł aby zainstalować LPG , od razu odradzono mi instalację mieszalnikową, zdecydowałem się więc na sekwencję, i tu moje pytanie...
Czy ktoś z was miał takie BMW w gazie i jak się sprawował? czy eksploatacja zamiast się zmniejszyć wzrosła przez ciągłe drobne naprawy?  proszę o każdą wypowiedź , jeśli ktoś miał mieszalnikową to też chętnie się poradzę.
pozdrawiam :) 

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

kenNy

1.6 i gaz chcesz zakładać?Ja mam e46 2.8 i nie myślę nawet o założeniu gazu,mój kumpel ma e39 2.5 i jakieś 2 miechy temu założył gaz stag 300 i bardzo sobie chwali spalanie gazu około 12 litrów na 100km,spadku mocy nie odczuł...Udaj się najlepiej do ogarniętego gazownika ,który poleci Ci jakąś instalkę,kwestia tylko opłacalności czy samochód zostanie z Tobą na dłużej,bo jeśli nie to mija się z celem. (2012/04/20 10:35)

abra1990

zaśpiewali mi za Lovato 2400 za sekwens , autko trochę ze mną zostanie, bo jest nieźle wyposażone, i w dobrym stanie, właśnie też mi szkoda zakładać gaz , bo nie chce spier... silnika, (2012/04/20 10:51)

abra1990

spali mi w trasie 7 litr, w mieście 8,5, mam też drugie audi A6 C5 2,6 V6 150km i tam siedzi sekwens Lovato i całkiem nieźle to chodzi starszy nie narzeka, a ja się dygam bo i tak mało zarabiam a jak zrobię z niego skarbonkę to sam wiesz... (2012/04/20 10:57)

bodekk66

miałem system LAVATO i jest to szmelc jakich mało,,, firmę podałem do sądu,po ugodzie zwrócili mi 50%,teraz mam system SEGA i jestem zadowolony,samochód odrzył,proponuję zrób wywiad ,jak chcesz podam ci namiary telefoniczne do kolegi i uzyszkasz pewne informacje ,pracował jako instalator w niemczech a teraz prowadzi swój zakład w polsce,warto dmuchać na zimne,

ważne też ile km przejeżdzasz w roku,bo po założeniu LPG dojdą dodatkowe opłaty przy przeglądach 80zł wymiana filtra gazu 50zł,dodatkowo regulacja 50zł wymiana świec,około 100zł,plus parę duperli i to wszystko niby w ramach gwaarancji,a wiem że gaz w naszych stacjach to co trzecia nie spełnia norm,

BMW-skrót Będziesz Miał Wydatki

(2012/04/20 11:04)

abra1990

Kolego jeśli możesz to prześlij na priv namiary ;) (2012/04/20 11:11)

abra1990

To jeszcze jak możecie to doradźcie mi w jednej kwestii, zastanawiałem się też nad zmianą auta, ciężko było by się z tym rozstać ale cóż z autem się nie żenimy, rozważałem Audi A6 C4 2.0 16v , dosyć solidne auto , wcześniej miałem Audi 80 2.0E i było to niezłe autko dopóki gość nie poszedł we mnie na parkingu, naprawa była już nie opłacalna... jakieś opinie o tym modelu? niekoniecznie z tym silnikiem (2012/04/20 11:17)

bodekk66

ok wysłałem ci dane na prive, (2012/04/20 11:29)

JaroDaw

Policz:CenyE98 - 5,90PLNLPG - 2,70PLN
Przebieg - 10000 km / rok
Zużycie:
E98 - 8,5l/100kmLPG - 12l/100km
Roczne przewidziane dodatkowe opłaty - 280PLN
((5,90 * 8,50)-(2,70*12))/100 = 0,1775/km
Oszczędność na cenie paliwa 10000 * 0,1775 = 1775 PLN 1775 - 280 = ok 1500 pln/rok
To czysta i chłodna kalkulacja, zakładając że nie straci na bezawaryjności;/Przemyśl czy warto, ile jeździsz i po jakim czasie to Ci się zwróci.  (2012/04/20 11:58)

pawelz

Policz:CenyE98 - 5,90PLNLPG - 2,70PLN
Przebieg - 10000 km / rok
Zużycie:
E98 - 8,5l/100kmLPG - 12l/100km
Roczne przewidziane dodatkowe opłaty - 280PLN
((5,90 * 8,50)-(2,70*12))/100 = 0,1775/km
Oszczędność na cenie paliwa 10000 * 0,1775 = 1775 PLN 1775 - 280 = ok 1500 pln/rok
To czysta i chłodna kalkulacja, zakładając że nie straci na bezawaryjności;/Przemyśl czy warto, ile jeździsz i po jakim czasie to Ci się zwróci. 

Tylko jedna drobna uwaga. Nie wiem skad wzioles prawie 50% wieksze zuzycie gazu.
Przy sekwencji to moze 10%. Mialem kiedys instalacje w peugeocie 306. I spalanie wzroslo moze o 1 l / 100km. Po miescie palil mi okolo 8 - 8,5 l bezyny a gazu niecale 10 l.
Nie pisze tego zeby zachecac do gazu, bo sam w swoich ostatnich autach nie zakladalem.
Peugeot posypal mi sie po instalacji. Zaczely sie jakies dziwne odglosy z silnika, zaczol brac olej. Sprzedalem i o dziwo problemem byla instalacja. Ludzie nie za bardzo chca kupowac auta zagazowane. (2012/04/20 12:29)

abra1990

o to chodzi że dużo jeżdżę , do pracy mam kawałek, to na rybki, to lekarz to to,to tamto to narzeczona gdzieś wyskoczy i się uzbiera dziennie ze 100km, a już mnie totalnie wkur... jak podjeżdżam pod dystrybutor... jeszcze jak było PB95 po 5,10 to jeszcze jako tako dawało się radę, do teściowej za 30 dyszki i się mordka cieszy ale teraz to wypłaty nie styka, a gdzie kasa na hobby (2012/04/20 12:29)

abra1990

@Jaro ja wiem że zanim to się zwróci to trochę wody w Wiśle upłynie, no ale cholera jak zarabiam 1400+ premia za sprzedaż to średnio tak 1700zł i z tego 500 zł przejeżdzę to mnie szlag trafia (2012/04/20 12:34)

JaroDaw

Kol Paweł, to tylko przykład ( chodź pobrałem go z postów wyżej). Moja Felcia tak paliła, ale to inna technologia itd. Chciałem zwrócić uwagę na fakt, że oszczędności pokażą się dopiero po jakimś czasie, o ile się coś nie będzie sypać. Ja zakładałem gaz ( lata temu) i już tego nie zrobię.Pozdrawiam Jarek (2012/04/20 12:46)

pawelz

Ogolnie sie zgadzamy. Po tym Peugeocie mialem dwie primery (P12 mam jeszcze).
I nie zakladalem gazu i na pewno nie zaloze. Ale marzy mi sie forester XT 170KM.
I pomyslalem ze jesli bozia da i kupie takiego 6-7 latka to juz bez gazu sie nie obejdzie. Zwlaszcza ze zona dojezdza do pracy te kilkadziesiat km dziennie. Zal mi zagazowywac takie auto, ale pojezdzic tym by sie bardzo chcialo. (2012/04/20 12:57)

withanight88

Kol Paweł, to tylko przykład ( chodź pobrałem go z postów wyżej). Moja Felcia tak paliła, ale to inna technologia itd. Chciałem zwrócić uwagę na fakt, że oszczędności pokażą się dopiero po jakimś czasie, o ile się coś nie będzie sypać. Ja zakładałem gaz ( lata temu) i już tego nie zrobię.Pozdrawiam Jarek

Są auta, które są stworzone pod instalację gazowe. Takie nexie, astry , lanosy . 
One lubią gaz i tyle:) 
Uważam, że Bmki Abry trochę szkoda , wiesz czym jeździsz, wiesz, że dobre auto to trochę szkoda.  (2012/04/20 12:59)

JKarp

CześćChoć ze mnie żaden samochodziarz a auto dla mnie to silnik, koła i kierownica to się wtrącę.Mamy Lanosa z gazem ale to nie ważne.Uważam, że cały problem z zagazowaniem auta tkwi w tym kto montował, jakie części użył i czy miał pojęcie o tym co robi. Jeszcze dodam, że są marki, które dobrze znoszą paliwo LPG i są takie, które nie koniecznie dobrze reagują na zmianę paliwa.Potwierdzam słowa Pawła, że samochód na gazie spali ok 1-2 litry więcej gazu. Paweł myślę, że ktoś montując LPG w Twoim Lwiątku coś musiał skopsać.Jak dużo się jeździ kasa się zwróci a i na bieżąco dla kieszeni tankowanie LPG jest już nie tak przykre. Tylko trzeba pamiętać żeby tankować gaz na sprawdzonych stacjach - my tankujemy np tylko na Shellu. Raz zatankowaliśmy gdzieś pod Kraśnikiem na takiej małej stacji :-(((Zupełnie nie dało się jechać !!! Ale po uzupełnieniu już w Legionowie gazu z Shella jakoś się ten syf wyjeździło. Załóż dobrą ( znaczy drogą ) instalację u dobrego, poleconego mechanika. Zobaczysz, że na gazie dobrze się śmiga :-) a o aspektach finansowych już nie wspomnę.Silnik 1,5 16V - gazu do butli wchodzi ok 31-32 litry - po mieście 300km się przejeżdża:-)JK (2012/04/20 13:16)

u?ytkownik99254

Śmigam na gazie . Bryczka 1,5 tony silnik 1,8, 125 koni. Nie chcę już auta bez instalacji gazowej. Tankuje z uśmiechem na ustach. Mam bardzo dobrą instalację. Silniczek zrobił już 180.000 km i jakoś nic nie widać coby się autko jakoś specjalnie psuło. Właśnie wymieniam rozrząd i oliwkę w automacie. Do tej pory nie miałem żadnych ( odpukać ) awarii. Przy przechodzeniu na gaz nie odczuwam kompletnie nic a osiągi auta są praktycznie takie same.

Jak tu ładnie ktoś kalkulował, to ja się z tym nie zgodzę. Moje wyliczenia świadczą o tym, że to ogromna oszczędność na paliwie. 

Moja furka spalić może nawet 9 litrów etki. A gazu spala 11 litrów. Nie wiem kto jak liczy, ale mnie wychodzą tu inne kwoty.

Diabeł tkwi w tym, żeby instalacja była porządna i żeby tego nie montował jakiś paprok tylko prawdziwy spec. 

A gaziki krytykują zazwyczaj ci, co w życiu na gazie nie śmigali.

Howgh.

(2012/04/20 17:15)

withanight88

Ostatnie tankowanie dało mi wynik 9,44l Lpg na 100km. Ale to tylko 8 zaworowe 1.6. (2012/04/20 18:10)

abra1990

witam ponownie,
No mi też jej szkoda do tego gazu, i jeszcze to gruntownie przemyślę, bo chodzi bardzo dobrze, i do tej pory nic oprócz typowo eksploatacyjnych rzeczy nie wymieniałem, od wymiany do wymiany, także z tym gazem to się jeszcze wstrzymam , 4 poprzednie auta miałem w gazie i nie powiem że jeździ się źle, i jaki uśmiech na stacji :P ale jazda na samej benzie to komfort wiesz że dojedziesz, zero spadku mocy, itd... także materiał do przemyśleń jest
pozdrawiam i dzięki wszystkim za rady i wypowiedzi :) (2012/04/20 22:39)

krzychu64

Witam
Mam Peugeota 806 2.0 na gazie sekwencja z elektroniką KME, zawory TOMASETTO zbiornik i obudowa wielozaworu BORMECH. Koszt instalacji z montażem 2050zeta. Autko jak na razie bez uwag. Zero straty mocy, nie czuć kiedy przełącza się na LPG. Pali 10L E95 a 12L LPG. Na zbiorniku robię jakieś 360km. Na początku miałem problem z wielozaworem - niedoróbka fabryczna trzeba było go dobrze z opiłków przeczyścić. Od tego czasu nie narzekam.

Najważniejsze to znaleźć sobie w okolicy stację z dobrym gazem. Akurat mam to szczęście że mam dobry gaz 4km od domu. W ubiegłym roku jeździłem często do Warszawki. W tamtą stronę na zbiorniku przebieg 360 pomimo zwężek i korków. Z powrotem ledwo 300km. A tankowałem na Shellu, na BP, na Orlenie. A moja stacja taka sobie No Name. (2012/04/20 22:51)

Andrzej66

Kol Paweł, to tylko przykład ( chodź pobrałem go z postów wyżej). Moja Felcia tak paliła, ale to inna technologia itd. Chciałem zwrócić uwagę na fakt, że oszczędności pokażą się dopiero po jakimś czasie, o ile się coś nie będzie sypać. Ja zakładałem gaz ( lata temu) i już tego nie zrobię.Pozdrawiam Jarek

Też mam Felę, ale jakoś na gaz się nie zdecydowałem, 8-9tyś km w roku robię. Myślę że to trochę mało żeby LPG zakładać i z Twojego postu wynika że nie warto. Na benz silnik chodzi gites, cała reszt też ok tylko klapa trochę gnije. :) Fela 1,3 97' te modele z tą klapą chyba już tak mają. :) (2012/04/20 23:06)

szczawik1984

a ja miałem bmw w gazie podobne do twojego
miałem farta bo akurat mąż mojej sąsiadki był u nas i tak od słowa do sława kupilem jego auto. przyjechali samochodem wrócili autokarem
auto było w bardzo dobrym stanie bmw e36 1,8iS do tego silnik po chipie wykazywał sie mocą 160PS - piękne auto coupe w pakiecie stylistycznym M
założyłem lpg i jeździłem 5 lat bez dotykania ręką do silnika tylko wymiana filtrów na czas. Zrobiłem nią ponad 160 tys km i silnik nie był nigdy rozbierany mimo że łączny przebieg wykazywał 350 tys. nawet rozrząd nie ruszany bo jak wiadomo łańcuszka się nie wymienia.

średnie spalanie 12l lpg a benzyny 10l
różnica w cenie spora.

instalacja kosztowała mnie 2350 zł a było to 6,5 roku temu zatem sporo ale zrobiona bez fachowca, dobrej marki ze stałym serwisem z którego nie musiałem korzystać.

jesli się zdecydujesz na lpg to nie oszczędzaj na niej. załóż u fachowca i dobrej klasy inaczej będziesz miał problemy

ludzie powiadają BMW - Będziesz Miał Wydatki
a jak mówię że większej bzdury nie słyszałem bo  jak się dobrze części poszukać to np są porównywalna z cenami do astry combi z tego samego rocznika za to prawdą jest : Jak dbasz tak masz. (2012/04/20 23:38)

abra1990

Kolego @szczawik masz sporo racji, ludzie mają uprzedzanie do BMW a do modelu E36 ze względu na to że to części drogie, a to dresiarstwo jeździ, a to wiejskie tuningi, ale nikt nie pomyśli że to fajne auto nawet rodzinne, ja mam w swoim 4xair bag, ESP, ABS, napiczane pasów, i parę innych elementów poprawiających bezpieczeństwo, a jak wiozę swoją Lady to to stawiam na pierwszym miejscu :) (2012/04/21 09:31)

szczawik1984

części nie takie drogie tylko trzeba dobrze szukać w necie najlepiej w hurtowniach ze sprzedażą detaliczną
dla przykładu komplet tarcz hamulcowych oraz klocków na przednią oś w sklepie kosztuje 650 zł
a w necie tej samej marki z przesyłką zapłaciłem 410 zł (2012/04/21 11:18)

u?ytkownik99254

Nie powinno się dyskutować o autach sprzed 2000 roku. Te silniki raczej nie były wytwarzane z myślą o instalacjach gazowych. A same instalacje były też raczej marne.

Teraz producenci robią motory już przystosowane do zasilania gazem a same instalacje poszły bardzo do przodu jeśli chodzi o technologię i precyzję.

Obecnie, w modelach między 2000 - 2012 już raczej nie ma silnika który  miałby konstrukcję wykluczającą możliwość zasilania CNG lub LPG. Wiele słyszałem jak to niby gaz szkodzi silnikowi i powiem szczerze, większej bzdury nie słyszałem. Silniki są smarowane mechanicznie i tylko brak dbałości o regularna wymianę filtrów i oleju może zaszkodzić silnikowi. Podstawa to dobra instalacja i nie tankowanie gazu u łapańców.

Jak już mówiłem, najwięcej krytyki pod względem jazdy na gazie słyszy się od ludzi, którzy nigdy nie używali tej opcji. Ja mogę powiedzieć dwie rzeczy:

- każde kolejne moje auto będzie śmigać na gazie,

- każde kolejne moje auto będzie w automacie.

I nich tam kto myśli co chce  :)

(2012/04/21 12:59)