w miejscach powieszenia szafek przykręcasz deski w środku ściany ,możesz słonia powiesić,porobił bym parę zdjęć ale robię teraz sufity akurat ,w przyszłym tygodniu będę działał ściany to mogę wam parę zdięć podrzucić co i jak po kolei
Wirefree , po jakiego diabła podwójny na zakładkę , wystarczy jedna płyta na stronę , stelaż co 40 cm , tak jak napisał Piotr w miejscu powieszeni jakiejś szafki czy półki wstawiasz deski , zamykasz z drugiej strony i po sprawie , ścianka gotowa , szpachlowanie łączeń , szlifowanie , malowanie , posprzątać i mieszkać . Albo tak jak zaproponował Zbynio , promonta , tylko przy nich musiałbyś dobrze wyjechać pierwszą warstwę i do dobrze kotwić do ścian
w miejscach powieszenia szafek przykręcasz deski w środku ściany ,możesz słonia powiesić,porobił bym parę zdjęć ale robię teraz sufity akurat ,w przyszłym tygodniu będę działał ściany to mogę wam parę zdięć podrzucić co i jak po kolei
He he ale pózniej trzeba trafić w ta deskę wkretem:))))))
A o jakich wy profilach mówicie??
Tak sie pytam bo wiosną mały remoncik się szykuje
A jakto to Piotr jest z tym sufitami obniżanymi, jedni mówią , że pękaja jak cholera inni chwalą
He he ale pózniej trzeba trafić w ta deskę wkretem:))))))
A o jakich wy profilach mówicie??
Tak sie pytam bo wiosną mały remoncik się szykuje
A jakto to Piotr jest z tym sufitami obniżanymi, jedni mówią , że pękaja jak cholera inni chwalą
Podstawową sprawą jest to że sufit czy też ścianka powinna być oddzielnym elementem nie połączonym na stałe ze starą konstrukcją, połączenie to powinno być elastyczne tak więc płyta nie powinna być przykręcana do profili przyściennych UD-30 i nie powinno nic pęknąć, połączenie sufitu i ściany wypełniasz dobrym akrylem i jest git, jedynym miejscem gdzie może pojawić się rysa jest narożnik między sufitem i ścianą ale jeśli przyłożysz się do dokładnego przycinania pyty i zostawisz szczelinę 1-2 mm to i tego unikniesz. Dobrze wykonany sufit nie będzie pękał .
A taka scianka będzie wytrzymała? chodzi mi o wieszanie jakiś szafek czy półek
Na co dzien pracuje z trokenbauerami i widze jak to sie robi profesjonalnie wiec wybacz. Nie stawiam takich scian ukladam tylko w nich instalacje elektryczne.
To może zapytaj się czy nie są to ścianki wzmocnione, a nie standardowe.
A taka scianka będzie wytrzymała? chodzi mi o wieszanie jakiś szafek czy półek
Tak jak kolega pisał wełna mineralna wystarczy. Nie wygłuszy do końca, bo całkowite wygłuszenie uzyskasz tylko membrana dźwiękoszczelną.
Nie dawaj podwujenie bo to wiele nie zmienia, a koszty rosną.
Co do stelaży, metalowe C dajesz sufit i posadzka, w nie pionowo C co 60 cm. Grubość dobierasz do futryny jaką dostaniesz w hurtowni, w zależności jak chcesz ją osadzić itd.