Hmm... no dzięki kolego za odpowiedź chociaż nie potrzebnie opisałeś ten wykład bo czysto teoretyczne pojęcie mam.
Opisywanie ciężary wyrzutów to pewna wytyczna, którą należy brać z dozą bezpieczeństwa.Według mnie opisywanie ciężaru wyrzutowego to nie jest wytyczna, która należy brać z dozą bezpieczeństwa, a jest to jedynie parametr techniczny informujący użytkownika, jaki ciężar przynęty dane wędzisko będzie obsługiwać najefektywniej. Czyli w przypadku wędziska 12-35 zostaje poinformowany, że podczas wyrzutu przynętami o wadze od 12-35 gramów blank będzie się poprawnie ładował bez zbędnego niedoładowania i przeładowania.
Nie jest to zbrodnia karalna, ale jak parę razy wyciągniesz pogryzioną gumę, zastanawiając się jakim cudem nie czułeś brania lub podczas przeciążenia blanku zabraknie mocy w momencie zacięcia, to zrozumiesz, czym tak naprawdę jest stosowanie przynęt spoza zakresu c.w. opisywanego przez producenta. Skoro niedoładowanie blanku lub przeciążanie go byłoby czymś normalnym, to zapewne ktoś stworzyłby jedno wędzisko o cieżarze wyrzutowym np. 50-100g, na którym można by było komfortowo używać przynęt 10g lub 250g. To tak nie działa.
Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że stosowanie przynęt spoza przedziału to zbrodnia karalna.
To tylko i aż Twoja subiektywna opinia. Może ktoś inny nie czułby różnicy i uznał, że jednym, jak i drugim wędziskiem będzie machał 100g z pva bez obaw.
Miałem kiedyś karpiówki DBW 3 lbs i przy rzucie ciężarkiem 80g z pva bałem się, że złamię wędkę. Teraz mam karpiówki Dragona 3 lbs i nawet 100g z pva rzucam bez obaw.
W wielu feederach jest podobnie, z resztą na końcu wypowiedzi sam zakwestionowałeś podawany cięrzar wyrzutu.Zgadza się, zakwestionowałem opisywane przez producentów c.w. ale napisałem również, że jest to moje subiektywne odczucie. Dla mnie kij, który najefektywniej obsługuje przynęty w zakresie 5-15g jest opisany przez producenta jako 3-18g, dla kogoś innego może najefektywniej obsługiwać przynęty w zakresie np. 4-21g, a dla jeszcze innej osoby kij ten może być uznany za bezbłędnie opisany i najefektywniejszym zakresem okaże się ten opisany przez producenta, czyli 3-18g. Do tego wszystkiego chcę zaznaczyć, że częściej spotykam się z źle oszacowanym dolnym zakresem ciężaru wyrzutowego, tzn. zakres ten jest zaniżany, ale tak jak już wspominałem wcześniej, jest to tylko moje subiektywne odczucie.
Mam trzy różne wędki na spining, ale wiadomo że najlepiej mieć przy sobie jeden kij jak najbardziej universalny podczas chodzenia wzdluż brzegu. Teoretycznie się nie da, ale życie weryfikuje.
Słyszałem że niektóre SG2 raczej spokojnie obsługiwają większy cięrzar wyrzutu (mam tu na myśli +maks. 10g), ale nie wiem czy to prawda.
No dlatego SG, bo o tym jest ten temat. Mam czym łowić, nie szukam jakiekolwiek wędki. Chce poznać nowe.
Jasne, że nie będzie to kij uniwersalny do wszystkiego i szczerze powiedziawszy trochę mi nie pasuje cięrzar wyrzutu tej wędki. Ogólnie mi się podoba design SG4, ale nie mają dużego wyboru w wędkach o długości ~2,7 m.
Może coś nowego się pojawi na na kolejny sezon to wtedy zakupie bo ciekaw jestem wędek savege gear'a
Sklepów internetowych jest tysiące poznawaj oferty tysiący firm.Szukaj nie pytaj.
Tak - właśnie poznaje. Nie - nie pytam o oferte, tylko o opinie.