Sandacz na święta

/ 3 odpowiedzi
Witam. Kupiłem sobie tuszę sandacza takiego 1kg. Chciałbym go przyrządzić na święta. Jako że z sandaczem w kuchni do czynienia nie miałem chciałbym się poradzić jak go przyrządzić :) Lepiej upiec czy usmażyć? Może macie jakieś sprawdzone dobre przepisy? Byłbym wdzięczny :)
HGW




1 kg sandacza, 2 pory, 2 pietruszki, 4 marchewki, średni seler,sól, pieprz, olej. Sos: 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 10 dagpieczarek lub ugotowanych grzybów z zupy grzybowej, 3/4 lwywaru z warzyw, pół szklanki śmietanki 18-proc., łyżeczkavegety
Sposób przyrządzaniaOskrobać, oczyścić i dokładnie umyć rybę, pokroić na grube dzwonka jednakowejwielkości, posolić, skropić cytryną i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować ioczyścić warzywa. Pory pokroić na plastry, a resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużychoczkach, wrzucić do miski, wymieszać, lekko osolić i popieprzyć. Żaroodporne naczyniewysmarować olejem, włożyć połowę startych warzyw, a na nich ułożyć rybę. Zakryć rybęresztą warzyw, szczelnie przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.30 minut w temperaturze 200°C. Przygotować sos: umyć pieczarki, drobno posiekaćipodsmażyć na 2 łyżkach masła, wlać wywar, dusićok. 5 minut. Masło rozetrzeć z mąką,śmietanką, dodać do pieczarek, lekko zagotować, posolić, dodać vegetę i dusić 5 minut.Rybę wyjąć z piekarnika, oddzielić od warzyw, ułożyć na półmisku, obsypać wokółwarzywami, polać sosem i posypać posiekaną pietruszką. Resztę sosu podać wsosjerce.
W sumie Sandacz sam w sobie jest smaczny bez zbędnych dodatków :) też posiadam ale nie kupiłem :> 0 karpi na wigilie ! (2013/12/21 18:51)

haymaker88


No ja ryb nie jadam z naszych jezior wszystko co łapie wraca do wody chyba ze ktos ze znajomych chce czasem jakas rybke. No ale jezeli chodzi o ryby z naszych jezior to tylko sandacz mi smakuje :) Dziekuje za przepis :) A powiedz mi warto filetowac takiego sandacza 1kg? Czy za wiele z niego nie zostanie? (2013/12/21 18:57)

89krzysztof


Jak dobrze wyfiletujesz, to praktycznie odpadnie Ci tyle mięsa co jest na grzbiecie. Więc niewiele , filetować zawsze warto.

A co do przepisu: Solisz, pieprzysz, panierujesz i na patelnię. Tyle wystarczy jak dla mnie. (2013/12/21 20:58)