Sandacz na żywca/martwą rybkę
utworzono: 2012/08/12 22:54
Zawsze mnie zastanawiało czy sandacz rybę chwyta od ogona czy od pyska, słyszałem różne odpowiedzi i już nie wiem jak to jest. Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
[2012-08-12 22:54]
Raczej od ogona. Ostatnio miałem branie z gruntu, bardzo delikatne, typowp sandaczowe. Drapieżnik pociągnął rybkę, po czym ją puścił, a po wyciągnięciu zestawu trupek miał ślady zebów właśnie przy ogonie.
W związku z tym mało trafny wydaje się - polecany przez niektórych - sposób zbrojenia trupków kotwiczką przy głowie.
[2012-08-13 09:07]Ciekawa sprawa ;-)
Na forum natknąłęm się na temat pt.zestaw sandaczowy na martwą rybkę.
i tam ludzie piszą całkiem co innego - sandacz połyka rybę od głowy ;-)
Sandacz połyka od głowy, widział ktoś aby wędkarz nastawiony na sandacza przekłuwał tak rybkę aby ostrze było w stronę głowy ? [2012-08-13 11:20]
Proste ze od głowy!! nigdy nie widzialem zeby było inaczej, moze chwycic od ogona ale przekreci ja sobie i tak pyskiem i połknie.
[2012-10-22 11:12]
Wszystkie rybki jakie znalazłem w żołądkach sandaczy, były połknięte od ogona.
[2012-10-22 11:41]
od ogona i potem ja przekręca i połyka łebkiem
I to jest odpowiedz prawidlowa sandacz chwyta rybke zaleznosci od wielkosci żywca jak i sandacza ,ale przeważnie za grzbiet (gdzie widac sznity od zebów) i przudysza do podloża a nastepnie przekreca i od glowy polyka.
Przylkad: zlapalem neraz sandacza z leszczem w bebechach(czesciowo strawione wsztstkie pletwy ) ok 22-25 cm i byl obrucony glowa do pyska, ale to nie znaczy że polknąl go od ogona. A sandacze byly nie za duże do ok 4 kg
[2012-10-22 12:04]
mnie sie wydaje ze rybki sa polykane od glowy - nie tylko sandacze tak robia - wyobrazcie sobie mine sandacza jak polyka od ogona okonka i nagle ten rozpozciera pletwe grzbietowa .....
polykajac zdobycz od glowy to juz raczej ona nie ucieknie ... a od ogona - ma wieksze szanse ... no chyba ze rybka włączy wsteczny ...
[2012-10-22 17:37]
mnie sie wydaje ze rybki sa polykane od glowy - nie tylko sandacze tak robia - wyobrazcie sobie mine sandacza jak polyka od ogona okonka i nagle ten rozpozciera pletwe grzbietowa .....
polykajac zdobycz od glowy to juz raczej ona nie ucieknie ... a od ogona - ma wieksze szanse ... no chyba ze rybka włączy wsteczny ...
Nawet nie zdąży się zorientować co się stało. Masz jeszcze jakieś wątpliwości?
https://www.youtube.com/watch?v=D265jzY9Gl4&list=FLGD5at38g1LFnDsqtyxIrgA&index=9&feature=plpp_video
[2012-10-22 18:48]mnie sie wydaje ze rybki sa polykane od glowy - nie tylko sandacze tak robia - wyobrazcie sobie mine sandacza jak polyka od ogona okonka i nagle ten rozpozciera pletwe grzbietowa .....
Nawet nie zdąży się zorientować co się stało. Masz jeszcze jakieś wątpliwości?https://www.youtube.com/watch?v=D265jzY9Gl4&list=FLGD5at38g1LFnDsqtyxIrgA&index=9&feature=plpp_video
szybki :)
[2012-10-22 19:21]
Nawet nie zdąży się zorientować co się stało. Masz jeszcze jakieś wątpliwości?https://www.youtube.com/watch?v=D265jzY9Gl4&list=FLGD5at38g1LFnDsqtyxIrgA&index=9&feature=plpp_video
szybki :)
Ja bym to ujął jako mega szybki...:))
P:)
[2012-10-22 20:09]