Witam,
To, że nie jesteś fanem spinnigowania - rozumiem, że nie preferujesz metody żywcowej też jestem w stanie pojąć ale nie rozumiem dlaczego na haczyk zamiast rosówki nie możesz założyć trupka lub fileta? Przecież to jest dokładnie ta sama metoda i takie same zestawy. Chcieć to móc Kolego.
(2011/06/13 08:41)Mój ojciec w ubiegłym roku złowił sandacza 80 cm właśnie na rosówkę . Ale to przypadek bo chciał podciągnąć zestaw aby rosówa nie ukryła się w dnie i natychmiast nastąpił atak .
(2011/06/13 10:02)Witam,
dzisiaj na kawałek rosówki zakończony białym około godziny 18 złapałem 70cm sandacza. Więc można!
Na rosówkę duże szanse, to najlepsza przynęta. Lecz najlepiej na żwyca go łapać, zarzucasz żywca i albo ustawiasz wolny bieg albo kołowrotek na maxa odkręcasz jak słyszysz, że leci żyłka czekasz z 20 sec i tniesz.
Nie zgodze sie z tym.Na rosówke fakt złapiesz wszystko,ale to co Ci ja łuknie to zazwyczaj przypadek.Będzie przepływał leszcze to weźmie leszcz,będzie lin -to lin itd itd.Zakładając żywca ograniczasz krąg zainteresowania ryb,bo praktycznie będzie interesowac sie tym albo szczupak, sandacz ,sum ,albo spory okoń co jest mało prawdopodobne.Zakładając trupka moze wziąśc węgorz,sandacz,sum.....i raczej takimi kategoriami musisz sie sugerowac jadąc na konkretne ryby.
Oczywiście że są różne przypadki złapania sandacza,ja byłem świadkiem jak sandacz wzioł na kukurydze z białym robakiem i koszyczek na gruncie,ale to sa przypadki i takim nastawieniem nie możesz sie sugerowac.
Po drugie pamietaj że najmniejsy opór jaki poczuje sandacz przy braniu ,puści przynęte.
(2011/06/27 11:03)Uzbieranie dużej ilości rosówek przy odrobinie wprawy i refleksu nie stanowi żadnego problemu. Dla mnie problemem było przechowanie ich w dobrej kondycji przez dłuższy okres (zwłaszcza 300 szt. - przecież to KILO mięcha) chyba, że posiekać i do zanęty?
(2011/06/29 08:31)Wiatm,
Wczoraj byłem na rybach z nastawieniem na leszcze przypon 0,16 i haczyk 8-ka , białe robaki na haku, wycholowałem sandacza 90cm dzień wczesniej w tym samym miejscu miałem identyczne brania było ich klilka lecz nie wytrzymał haczyk albo przypon .
(2012/07/19 08:44)