Sandacz mniejszy czy większy?

/ 15 odpowiedzi
Witam.

Będę niedługo współorganizatorem przyjęcia na którym jednym z dań będzie sandacz. Ciekawi mnie tylko jaką rybę wybrać? Ogólnie planuję, że będzie ok 10-15kg sandacza. Tylko pojawia się problem czy kupić np 10szt takich po 1kg czy 2 duże po 5-6kg?
JOPEK1971


Proponuję pierwszą opcję. (2012/08/14 13:42)

jacenty75


Zależy co zamierzasz z nich przyrządzić. Uważam jednak, że w przypadku sandacza jego duży rozmiar nie wpływa negatywnie na walory smakowe a 2 czy 3 większe sztuki łatwiej będzie "obrobić" i np. pozbyć się ości. (2012/08/14 14:13)

89krzysztof


Najlepiej byłoby złowić:) Ale jeśli chcesz kupić, a sandacz wcale tani nie jest to możesz spokojnie kupić większe. Duże sandacze nie śmierdzą mułem, tak jak ma to miejsce u innych gatunków szukających pożywienia w mule.  (2012/08/14 14:30)

u?ytkownik130230


Ja bym wybrał duże dlatego że ości są wieksze i mniej ich jest.

A z mniejszym sandaczem goście będą mieć problem z ościami .

Lepszym daniem moim zdaniem był by węgorz chociaz nie pogardze sandaczem . (2012/08/14 14:30)

jacenty75


Kolego Koganesi, chyba chcesz autora tematu z torbami puścić. Sandacz nie jest tani ale 10-15kg węgorza to już inne kwoty.

(2012/08/14 14:43)

JOPEK1971


Ja bym wybrał duże dlatego że ości są wieksze i mniej ich jest.

A z mniejszym sandaczem goście będą mieć problem z ościami .

Lepszym daniem moim zdaniem był by węgorz chociaz nie pogardze sandaczem .
Jakie ości,o czym Wy piszecie?Sandacz to nie krąp.
(2012/08/14 14:56)

Jack14


I koszt 10 do 15kg węgorza to już nie to samo co sandacza.

Wiem co piszę bo byłem dzisiaj w sklepie, a ty byłeś???

 

(2012/08/14 15:57)

adrianek19921


slyszalem ze podobno mięso sandacza i okonia jest lepsze gdy jest to mięsko z większego osobnika;) (2012/08/14 15:57)

Jack14


Proponuję spróbować osobiscie i nie słuchać co jest lepsze lub gorsze.

(2012/08/14 16:01)

okonilowca


Sandacza mam za 17zł kg;  węgorz mały 34zł kg a duży węgorz 45zł kg. Wizualnie to małe węgorze to wchodzi z 5 sztuk na kilo. (2012/08/14 17:54)

jacenty75


No to już masz odp. bierz większe sandacze, węgorze małe (sznurówki) sobie odpuść bo nawet nie będzie z nich co polizać. (2012/08/14 19:58)

JOPEK1971


No to już masz odp. bierz większe sandacze, węgorze małe (sznurówki) sobie odpuść bo nawet nie będzie z nich co polizać.


Tylko skąd tych dużych brac? :-) (2012/08/14 20:28)

okonilowca


A z jakich będzie większy odpad(głowa i wnętrzności)? (2012/08/14 20:59)

Bernard51


Kolego z mniejszych masz wiekszy odpad glowa ogon i bebechy to 1/2wagi  natomiast takie ok 3- 4kg  pozostanie miesa 2/3 !  Sandacz upieczony w calosci faszerowany i w jarzynach na pólmisku swietnie sie prezentuje na stole z pyskiem otwartym ?? (2012/08/15 06:37)

rybka67


No to problem już chyba rozwiązany. Ale czym to najlepiej potem  popić? (2012/08/19 08:14)