Zaloguj się do konta

Sandacz i okoń na stawie

utworzono: 2014/08/05 13:43
laska98

WitamChciałbym wybrać się na sandacza i okonia na staw tylko za bardzo nie wiem jak go tam łowić i na co, pytałem się wędkarzy kruży tam łowią to mówili że bardzo ciężko jest złapać tam sandacza i może mógl by mi ktoś podpowiedzieć jak się przygotować?
Z fartem ;)  [2014-08-05 13:43]

jakubpor

O to warianty
Sandacz:
1.żywiec,trupek: licz się ze szczupakiem!
2.gruntówka: tu też szczupak może ci brać
3.spinning, przynęty gumowe. Takie powyżej 7cm

Okoń
1.spinning przynęty takie do maks 5cm, najlepiej calowe twisterki
2.żywiec ale nie za wielki bo ci weźmie tylko duży okoń i na takiego trzeba dłużej poczekać czekać albo ci prędzej walnie szczupak.
trupek.
3.na spławik z rosówką. Tym sposobem też se nieźle połapiesz.

Jak na tych stawach jest szczupak to koniecznie załóż stalkę albo przypon z fluorocarbonu.
[2014-08-05 14:51]

89krzysztof

O to warianty
Sandacz:
1.żywiec,trupek: licz się ze szczupakiem!
2.gruntówka: tu też szczupak może ci brać
3.spinning, przynęty gumowe. Takie powyżej 7cm

Okoń
1.spinning przynęty takie do maks 5cm, najlepiej calowe twisterki
2.żywiec ale nie za wielki bo ci weźmie tylko duży okoń i na takiego trzeba dłużej poczekać czekać albo ci prędzej walnie szczupak.
trupek.
3.na spławik z rosówką. Tym sposobem też se nieźle połapiesz.

Jak na tych stawach jest szczupak to koniecznie załóż stalkę albo przypon z fluorocarbonu.

Znowu się udzielasz, a nie masz pojęcia o czym piszesz.
Całe 2 ostatnie lata łowiłem sandacze i nie były to 2-3 sztuki na sezon, a większość z nich złowiłem na twistery i rippery nie przekraczające 7cm.

Okoni nie łowi się na gumy większe niż 5cm? Jeśli chcesz łowić okonki takie po 20cm, to zakładaj gumki 2cm. Powodzenia. Mnie takie okonie ani nie cieszą, ani nie bawią.
[2014-08-05 15:12]

jakubpor

Mnie takie okonie akurat cieszą bo nie łowie na wielkość tylko na ilość i frajde.

A tak poza tym to tylko przykłady gum mamy ich całą masę od twisterów po soft4play. Krzysztof89 ja łapie akurat na takie gumy a ty na takie.
Czy ja ci mówię że twoje są złe? Jeśli u cb się sprawdzają to wszystko okej ale u mnie jest  inaczej i podaje przykłady ze swojego doświadczenia.

Przecież nie będę wymieniał każdej gumy na sandacza po kolei!
[2014-08-05 15:23]

lolo99

na sandacza polecam ci gumki fluo albo jakieś kogutki :) [2014-08-05 16:29]

pilnik

tak jak pisze 89krzysztof, moj rekordowy okon (41cm) wzial na szczupakowa gume 9cm i tylko plecionka z pyska wystawala… na sandacza guma powyzej 7cm? hehe zapialem sandala 79cm na kopytko 2,5cm koloru fioletowego z brokatem i gdyby nie wyregulowany dobrze hamulec pozegnalbym sie chyba ze szczytowka w mojej delikatnej okoniowce :) [2014-08-06 12:43]