arekkwiatkowski
Witam mam pytanie odnosnie oplacenia karty wedkarskiej. Mianowicie chce zrobic karte wedkarska juz od jakiegos czasu a zawsze braknie mi kasy ( nieplanowane wydatki - zona;) autko itp.) czy po zdaniu egzaminu na karte musze zrobic oplaty licencyjne czy moge zaplacic za sama karte a skladki oplacic na drugi rok (bo w tym juz nie bardzo mi sie oplaca tyle kasy za 3 m-ce) no chyba ze znajdzie sie przypadkowa kasa. Jak to jest ?
Z gory serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam afi21...
Aby móc wędkować koniecznie musisz mieć wykupioną możliwość wędkowania zgodnie z cennikiem swojego okręgu, ale posiadając kartę wędkarską i chcąc wędkować bez posiadanych opłat rocznych możesz wykupić pozwolenie na wędkowanie na 1, 3 lub 7 dni w zależności od potrzeb jako osoba niezrzeszona. W PZW Katowice kosztuje to np. 30 zł za jeden dzień za wody nizinne.
Musisz pamiętać, że opłatę za osobę niezrzeszoną możesz uiścić na poczcie wpisując w blankiet przelewu datę kiedy będziesz wędkował.
Musisz też pamiętać, że na łowisku masz obowiązek prowadzenia ewidencji złowionych ryb razem z oznaczonym łowiskiem (zapisujesz również złowione kalosze i inne niespodzianki).
Ponadto istnieje również możliwość z posiadaną kartą wędkarską lub bez (w szczególnych przypadkach) łowienie na prywatnych i komercyjnych zbiornika wedle zasad i regulaminów na nich panujących. Piszę o szczególnych przypadkach ponieważ są zbiorniki na których nie musisz posiadać żadnych uprawnień. Często na takich zbiornikach trzeba płacić za złowioną rybę od kg.
(2012/08/26 22:39)