Salmo woblery

/ 13 odpowiedzi
mam pytanko jaki model salmo wybrać na staw 40 na 30 ? ? ? i czy on ma być plwający tonący czy nurkujący ?? Będę chciał łowić szczupaki :D No kill
ryukon1975

Nie zaczynaj od wymiarów stawu,ale od jego głębokości i pory roku(temperatury wody czyli jak głęboko szczupak żeruje,w przybliżeniu oczywiście.Woblery Salmo mają podaną głębokość pracy i wybierz według danych na opakowaniu do łowiska.Oczywiście rozumie że staw to nie jezioro i różnica głębokości na takim akwenie nie jest duża-musisz próbować i myśleć. (2010/09/14 15:35)

rimbo28

staw ma 2m głębokości ja łowie ryby dopiero od 2 miesięcy więc się odczep mam dopiero 11lat (2010/09/14 15:56)

u?ytkownik47983

Tak hafeed8, odczep się od kolegi, po co mu doradzasz. Piszesz same dyrdymały, które do niczego mu się przecież nie przydadzą. Gówniarz ma przecież 11lat i wie lepiej, że ważniejsze są wymiary stawu, niż głębokość. Dodatkowo sugerujesz, żeby myślał. To przecież karygodne bo na rybach się przecież nie myśli! (2010/09/14 16:04)

u?ytkownik44916

staw ma 2m głębokości ja łowie ryby dopiero od 2 miesięcy więc się odczep mam dopiero 11lat

Kultura dzieci czasem mnie poraża... Ciekawy jestem czyja to zasługa. Załamać się idzie kiedy człowiek widzi taką "przyszłość narodu"....

(2010/09/14 16:18)

arekde

Kultura obowiązuje wszystkich..niezależnie od wieku młody kolego.

Poza tym napisałeś ledwo 4 zdania a już czuć agresję.....w związku z tym mocno wątpię w Twoje no kill !

Mimo wszystko pozdrawiam

(2010/09/14 16:46)

rimbo28

ale to ten gostek się czepia jak moja pra babcia (2010/09/14 16:53)

u?ytkownik44916

Czasem kolego trzeba złożyć "uszy po sobie" i poczekać chwilkę. Co do woblerów to klasycznie: Perch 8cm malowany na okonka i może Minnow 8cm płotka. Wersje SR raczej... (2010/09/14 17:05)

ryukon1975

Cóż kolego Lampe,nie znałem wieku pytającego i dlatego prosiłem o myślenie.Widocznie zbyt wiele wymagałem od małolata.Przykro mi,tylko nie wiem z jakiego powodu.Dlatego że mnie miesza z błotem gówniarz czy dlatego ze może nie mam racji:). (2010/09/14 18:23)

kaban

Twoje ostatnie zdanie Lampe jest najlepsze w tych  trochę dziwnych rozważaniach.Zaczynam patrzeć na wędkarstwo z innej perspektywy.Bardzo mi się to spodobało.Tak się zastanawiam,11 lat i czepiająca się prababcia a ty myśl człowieku jaki wybrać wobler na tak wyszukane łowisko.Kończę bo rozbolała mnie głowa.Pozdrawiam. (2010/09/14 19:49)

robertxxx62

staw ma 2m głębokości ja łowie ryby dopiero od 2 miesięcy więc się odczep mam dopiero 11lat

Witam młodego wędkarza !!! Po pierwsze troszeczkę grzeczniej :)! Po drugie , jako początkujący wędkarz to polecał bym ci tańsze woblery z niżej pułki , żeby nabrać wprawę bo tu trochę szkoda stracić woblera salmo za 35zł i  też polecał bym ci obejrzeć filmik \Wędkarstwo.Moje.Hobby.-.odc.22.-.King Of The Jerkbait. Tam jest opis i instruktaż przynęt salmo . I jak już nabierzesz wprawy , poczujesz bluesa do spiningu :) to wtedy ja i koledzy wędkarze na pewno polecą ci jakieś konkretne modele salmo :) Dla mnie są to woblery numer jeden posiadam ich trochę i się sprawdzają , ale na początku rzucałem tańszymi bo przy zaczepach jak straciłem to chociaż nie było tak szkoda :) Powodzenia i połamania kija :) (2010/09/14 20:27)

Killer45

Zwracam się teraz do autora postu- Nie odzywaj się w taki sposób i nie miej pretesji do kogoś , kto prubuje ci pomóc. Czasem trzeba umiec znieść krytykę. Podałes wymiary stawu- co to komu mówi? Jak już wcześniej wspomniano ważne jest dno, jego ukształtowanie i struktura, jak równiez gatunek i sposób żerowania ryby. Temperatura i stopien klarowności wody również mają znaczenie przy doborze przynęty. A jeśli piszesz na forum, to nie ubliżaj kolegom wędkarzom, któży próbują ci pomuc. Ja tez jestem młodym wędkarzem, ale na tym forum pomogło mi już wielu ludzi, więc szanuj tych, na których pomoc liczysz. tyle odemnie

(2010/09/14 20:37)

gamracik

Zwracam się teraz do autora postu- Nie odzywaj się w taki sposób i nie miej pretesji do kogoś , kto prubuje ci pomóc. Czasem trzeba umiec znieść krytykę. Podałes wymiary stawu- co to komu mówi? Jak już wcześniej wspomniano ważne jest dno, jego ukształtowanie i struktura, jak równiez gatunek i sposób żerowania ryby. Temperatura i stopien klarowności wody również mają znaczenie przy doborze przynęty. A jeśli piszesz na forum, to nie ubliżaj kolegom wędkarzom, któży próbują ci pomuc. Ja tez jestem młodym wędkarzem, ale na tym forum pomogło mi już wielu ludzi, więc szanuj tych, na których pomoc liczysz. tyle odemnie

zgadzam sie z kolega,i pamietaj mlody wedkarz czesto sie myli i mysli ze mam racje,wiem bo bylem taki jeszcze jakies 3 lata temu,wtedy zaczelem spiningowac,jesli kolega cie prosi o glebokosc lowiska to przepros za zle informacje i podaj mu te o ktore prosi...i nie obrazaj go poniewaz jest o wiele starszy i doświadczony

(2010/09/23 07:46)

tomu

Tak hafeed8, odczep się od kolegi, po co mu doradzasz. Piszesz same dyrdymały, które do niczego mu się przecież nie przydadzą. Gówniarz ma przecież 11lat i wie lepiej, że ważniejsze są wymiary stawu, niż głębokość. Dodatkowo sugerujesz, żeby myślał. To przecież karygodne bo na rybach się przecież nie myśli!

Swietne @Lampe, dosłownie posikałem się ze śmiechu :)

A teraz mój apel do moderatora/ów forum !!!

Dać młodemu bana, bo nie zwrócił się z należytym szacunkiem np:

"staw ma 2m głębokości ja łowie ryby dopiero od 2 miesięcy więc się PAN odczep, mam dopiero 11lat"

To jest już dużo grzeczniej :)
Panowie uśmiechnijmy się, na świecie jest tyle zła i niedomówień, po co nam sprzeczka z powodu jakiejś tam "głębokości",:) (2010/09/23 13:55)