Rzeki: Świder, Jeziorka, Rządza.

/ 24 odpowiedzi
Witajcie koleżanki i koledzy.Wiem, że u wujka google można znaleźć wątki na temat mojego pytania, ale potrzebuje w miarę świeżych informacji.Czy warto jechać na spinning na rzeki podane w tytule wątku?Jeżeli tak to czy moglibyście podać w jakich miejscach moczycie kije?Dziękuje z góry za odpowiedziPozdrawiam
vel Rico

O Świdrze i Jeziorce za wiele na chwilę obecną nie wiem, ale mieszkam 2 km od Rządzy i prawie codziennie na niej jestem.

A więc jeżeli masz zamiar poganiać ze spinningiem to przypominam Ci że aktualnie w zasięgu masz okonie, których przy odrobinie szczęścia i umiejętności połowisz sobie ma BT. Nie są to sztuki zwane " zacnymi" albo " kabankami" ale zabawa jest całkiem całkiem. Warto spróbować przy moście w Załubicach ( tym wylotowym na Rynię ). Tylko uprzedzam że będzie sporo strat w przynętach , gdyż zaczepów tam nie brakuje.....

Niemniej jednak gdzie patyki - tam wyniki......

Pozdrawiam 

(2014/01/03 20:16)

Lukasz1988

Ok dzięki za info. Jadąc na spinning o tej porze roku to nastawiam się na okonia, klenia bądź jazia. Miło słyszeć, że są tam jakieś rybki. Mam nadzieję, że przy odrobinie czasu i w miarę normalnej pogody będę miał czas tam wyskoczyć.A te okonki mają jakąś ulubioną przynętę czy to zależy od ich kaprysów?;) (2014/01/03 20:43)

Adam01

Jeżeli chodzi o rzekę Jeziorkę to polatać za okoniem można, raz na 'ruski rok' trafi się większa sztuka. Jaź i kleń to ryby, które kiedyś tam występowały liczniej, teraz trafić je to czysty przypadek. Jako dobry rejon tej rzeki na okonia polecam w okolicach miejscowości Łoś, Jazgarze czy Prażmów ;) (2014/01/04 00:19)

Lukasz1988

Miło, że znalazła się kolejna osoba, która podzieliła się swoimi obserwacjami :)Muszę tylko dokupić znaczek na wody górskie i mogę ruszać w drogę ;) (2014/01/04 16:22)

lukiszuwar

Cześć,Nad Jeziorką byłem w ubiegłym roku w lecie i zimą, w grudniu, m.in. w okolicach Łosia, Prażmowa i Gołkowa. W lecie na dwa około siedmiogodzinne wypady padł jeden okonek, zimą zaś, na dwa około sześciogodzinne wypady padł jeden niewymiarowy szczupaczek. Szczerze mówiąc po tych wypadach nie mam już koncepcji jak można jeszcze ostrożniej skradać się do ryb i jakich jeszcze przynęt tam używać. Niemniej, zarówno w lecie i w zimie piękno krajobrazu z wijącą się wśród pół i łąk Jeziorką rekompensuje niedostatek ryb. Znamienna była wypowiedź spotkanego przeze mnie mieszkańca jednej z wiosek nad Jeziorką, który zagarnięty o ryby w Jeziorce stwierdził, ze cały rok panowało bezrybie i "nie wiadomo gdzie się podziały." Natomiast gdy zimą wyciagałem szczupaczka, to jadący brzegiem tubylec na widok ten o mało nie spadł z roweru.Pozdrawiam. (2014/01/09 20:56)

wujekelo

Siemanko
Jesli chodzi o Jeziorke to nie jest wymagany zakup <pozwolenie> na wody gorskie . Ja mieszkam w innej okolicy niz wyzej opisane czyli Prazmow i dalej , ze swojej strony polecam kierunek blizej ujscia do wisly to znaczy Chylice i dalej dalej :) . Ja w poprzednim sezonie polapalem callkiem sympatycznie ok 80 "szczupaczkow" niestety wymiar moze mialo 10 , o okonkach nie wspominajac ale to tylko lipiec , sierpien (sztuki 30+ norma) pozniej sporadycznie chodz widac ich aktywnosc do tej pory . Trafil sie tez pierwszy w zyciu klen ponad 40 cm , fajna rybka ale bardzo ciezko ja przechytrzyc . Widzialem takie sztuki ze ohoho . Mozna pobawic sie bacikiem jest fajna płoc , karas a i mozna trafic karpia co w poprzednim sezonie podobno bylo norma , dlaczego pisze podobno bo sam widzialem jedynie jak gosciu wyciagnal takiego okolo 2kg ,ale w kole krazyly plotki o regularnym wyjmowania karpia przez "dziadków" bez urazy :). Tak mnie naszlo bo wlasnie przegladalem fotki z poprzedniego sezonu , wiec zapraszam da rade polapac tylko trzeba wiedziec gdzie , ja nie posiadajac super sprzetu nie narzekam wiec koledzy z wiekszymi mozliwosciami na pewno dadza rade :) .Pozdrawiam z fartem ! (2014/01/10 00:47)

Lukasz1988

"Znamienna była wypowiedź spotkanego przeze mnie mieszkańca jednej z wiosek nad Jeziorką, który zagarnięty o ryby w Jeziorce stwierdził, ze cały rok panowało bezrybie i "nie wiadomo gdzie się podziały." 

Ja takie teksty słyszałem na temat Świdra, że nie ma ryb itd. A prawda jest taka, że jak ktoś wie, że jest ryba to nie przyzna się do tego, aby nie było większej presji ze strony innych wędkarzy. 
Dzisiaj właśnie dokupiłem znaczek na wody górskie, bo korci mnie przejechać się jak będzie trochę ładniejsza pogoda na którąś z tych rzek. Z Waszych wpisów Jeziorka brzmi zachęcająco chociaż Rządzę też mam uwadze;)
Wracając do Jeziorki mam kolejne pytanie. Jak wygląda w tych rejonach co podaliście sprawa z dojazdem i zostawieniem samochodu?Dobre są drogi nad rzekę? Nie ma jakiś złośników, którzy szukają wrażeń i przebijają opony lub rysują karoserię? (2014/01/20 22:24)

wujekelo

W centrum Konstancina bez problemu zostawisz samochod w bezpiecznym miejscu , teraz wszedzie monitoring wiec nie bedzie problemu polecam parking przy Starej papierni lub parking w okolicy Parku Zdrojowego i w droge :) ema (2014/01/21 15:53)

Lukasz1988

To po takiej dawce informacji nie pozostaje nic innego jak czekać na lepszą pogodę i w drogę :) (2014/01/21 17:47)

amol1984

Co do Jeziorki to fajnie można połowic w okolicach Chylice idąc w dół w stronę Konstancina. Oraz od Kościoła w Jazgarzewie w górę rzeki do starego młyna moje najlepsze miejsce. I jeszcze ciekawe miejsce jest  za kościołem w Prażmowie od mostu w dół rzeki aż do kładki. Sporo ładnych płoci tam łapałem były okonki i dwa szczupaczki ale bez wymiaru.  (2014/01/21 21:44)

Lukasz1988

Szczerze Ci powiem, że mi to nie przeszkadza, że ryby nie mają wymiaru. Ja nie jeżdżę po ryby tylko na ryby. Jeżeli jest drobnica to gdzieś powinien się czaić większy zawodnik. Chociaż dla mnie wystarczy nawet mały okoń i wyjazd zaliczam do udanych. Bo jedna ryba jakoś mnie motywuje do dalszego wędkowania. (2014/01/22 22:16)

vel Rico

A tak w ogóle to na Rządzy już jest zacny lód.....:-)

Jutro idę na garbusy.....

(2014/01/23 18:23)

Lukasz1988

I brały jakieś okonie? (2014/01/25 12:13)

Lukasz1988

Fajny filmik ;) W weekend będę w Mińsku Mazowieckim i mam zamiar wyskoczyć na Mienię. W internecie nie mogę nic znaleźć na temat czy są tam ryby, więc muszę sam zrobić rekonesans. Ewentualnie Rządza zostaje. (2014/02/13 22:24)

Likaon

Dzisiaj na Rządzy w Kraszewie polatałem za okonkiem. Niestety w ciągu godziny szczupłe ucięły mi 3 paprochy. Po uzbrojeniu czwartego w przypon na brzegu wylądował 48. cm szczupaczek. Ktoś może się orientuje jak tam ze szczupakiem w maju. Z tego co widziałem dzisiaj miejscowi do torby schowali 3 na oko 35. centymetrowe szczupaki, także nie wiem czy do maja tam jeszcze coś zostanie. (2014/03/03 22:07)

Lukasz1988

Ja 06.03 byłem na zbiorniku Rządza i od 15 do 17 złapałem 2 okonie na spinning ok 20 cm, 3 się spięły plus szczupak-pistolet. Zabawę miałem dobrą, ale łowisko trudne technicznie do wędkowania. Strasznie dużo roślin jest w wodzie. (2014/03/07 18:54)

Likaon

Mowa o zbiorniku, czy rzece Rządza ? Ja z kolegą byłem na rzeczce w Kraszewie 4 marca. Ja 11 a kolega 9 szczupaczków. Ani jeden okoń się nie skusił, mimo że łowiliśmy na paprochy. (2014/03/08 22:34)

Lukasz1988

Pisałem o zbiorniku w miejscowości Rządza, który znajduje się na rzece Rządza. (2014/03/09 10:44)

Snajki

Witam jak ktoś lubi oglądać filmiki to mam tu z 2015 r z mojej wyprawy nad rzeczkę J https://www.youtube.com/watch?v=xZ8L2Pqe8S4 (2016/03/24 00:11)

tapi75

Jeziorka , klenia jazia jest sporo spróbój na wysokości Zalesia Dolnego  (2016/03/24 08:13)

RulleZ

a jak z kelniem i jaziem w Świdrze, gdzie szukać? (2016/04/20 21:11)

Snajki

Klenie są ale te wielkie są sprytne (2016/08/24 20:33)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

plecion

Halo halo, w ramach odświeżenia tematu, czy są jacyś muszkarze co łowią na jeziorce czy rządzy? Orientuje się ktoś co do rójki jętki majowej? czy występuje i w jakim mniej więcej okresie? początek,środek czy koniec maja? Pozdrawiam (2019/04/11 12:36)