Rzeka Świder

/ 199 odpowiedzi / 22 zdjęć
Snajki

Myślę że to nie będzie za ( kilka lat ) tylko sporo wcześniej a nawet ...  :) (2014/05/13 21:37)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Lukasz1988

Ja trochę wątpię żeby za kilka lat były w Świdrze lipienie. Kłusownicy mają teraz raj. Chyba, że Policja i Straż Rybacka kręci się na odcinku rezerwatu dosyć często.  (2014/05/13 23:03)

Robb

Niestety a może i stety Służby zaczynają się kręcić, wiem od kolegi mającego działkę nad Świdrem, że pojawiają się patrole Policji a nawet Straży Leśnej, nie tylko w weekendy. 
Bzdura, to nie jest wina związku, cała ta sytuacja to efekt urzędniczej opieszałości, a wcześniej zmiany przepisów dot. rezerwatów po wejściu do UE. Związek nie ma tu nic do rzeczy.
Słyszałem też, że podobno na wodzie górskiej Mazowsza - Rządzy - coś się ruszyło jeśli chodzi o łososiowate. :) (2014/05/15 09:52)

Snajki

Chyba przejadę się na Świder połazić z muchówką jest ktoś chętny Ostatnio byłem na ujściu bo w Rezerwacie było by nie legalnie ale dlaczego kajaki wciąż pływają bez obaw a na dodatek ostatnio odbył się bieg środkiem rzeki Świder                         https://www.facebook.com/media/set/?set=a.804764542887470.1073741910.436084119755516&type=1                      Czy inni mogą korzystać z tej pięknej dzikiej rzeki pod pretekstem że nie wiedzą że to Rezerwat i nie wolno ?  Miałem już składać wniosek o pozwolenie poruszania się po Rezerwacie w cenie 95zł  ale czy jest sens ??? (2014/07/28 19:02)

Snajki

Witam dawno nikt nic nie pisał na temat rzeczki, ucichło od momentu ogłoszenia Rezerwatu ale rezerwat nie jest na całej jej długości :) ostatnio słyszałem że policja spływa kajakami i kontroluje nie wiem czy to prawda ale fajny pomysł co prawda spływy cały czas są organizowane na terenie Rezerwatu.  (2014/11/26 23:05)

Snajki

Widzę że Tylko ja śledzę temat tej pięknej i zaskakującej rzeczki. Piękna woda i rybki :) pozdrawiam :)  (2015/03/12 19:14)

mahmadlulu

No ja na razie tylko Rządza i to jest dobry kierunek patrząc na bezrybny świder :) :) :) (2015/03/23 12:17)

mahmadlulu

No jak tam dzieje się coś... ja już zapomniałem o świdrze teraz tylko rządza się liczy, są ryby i efekty, ostatnio skuteczna czarna pijawka (streamer żeby nie było),sporo poniżej mostu na 50tce dała czadu - chyba trochę się obudziło do życia robali bo już dawno nie widziałem aktywnosci tylu ryb na rządzy. (2015/03/30 13:48)

Snajki

Świder już się zazielenił :) coraz więcej życia w wodzie :) (2015/05/18 19:25)

wodnylowca

Witam,

A gdzie dokładniej, jeśli można spytać nad tą Rządzę warto się wybrać? ( bo na mapie to się malutka ta rzeka wydaje ;)

Pozdrawiam. (2015/06/11 18:44)

PrzemozOtwocka

W kwietnie 2015 wybrałem się z tatą  połowić w okolicach "dzikiej plaży" w Otwocku. Łowiliśmy metodą spławikową na cztero-metrowe baty. O zanęcie i przynętach nie będę się rozpisywać, bo była to uniwersalna mieszanka rzeczna. Przez trzy godziny mieliśmy tylko dwa niezacięte brania, a zerwaliśmy na zaczepach kilka przyponów-_-. Jednak, gdy parę miesięcy później spacerowałem w tym miejscu z brzagu widać było masę kiełbi, płoci i okoni, a wypatrzyłem też kilka kleni, jazi, cert i świnek:) (2016/02/08 14:30)

jesion1985

Ja się uczyłem łowić na świdrze ale to było około 2000 roku.Wtedy jeszcze rybki były ( okolice Kołbieli ). Pamiętam jak przyjeżdżali wędkarze z Mińska Mazowieckiego, raz na jakiś czas trafił się karp ( uciekały pewnie z hodowli ze stawów). A ja łowiłem piękne płocie na pęczak, klenie na kukurydze, trafił się również ładny jaź. A mój ojciec pamięta jeszcze jak w świdrze były miętusy i węgorze.Ale to było w latach 70. (2016/02/09 09:44)

Jakub Woś

Byłem na spływie kajakowym Świdrem. Mimo iż ruch był duży widziałem klenia około 40cm i wydawało mi się iż ujżalem małego lipienia. Łowi ktoś na tej rzece? Warto tam zamoczyć kija? Kilka osób się tu wypowiadało ale to było 4 lata temu. (2016/08/22 22:49)

Normalny

witajcie

mimo ryby łowie 25 lat to tutaj jestem nowy. chciałbym się dołączyć do dyskusji o tej rzece gdyż się nad nią wychowałem. 20 lat temu w okolicach Latowicza łowiłem kiełbie na przepływankę. był to wtedy ryba dominująca w rzece a oprócz tego małe płotki, okonki, kleniki. obecnie pojechałem w ciagu ostatniego miesiaca *po 20 latach przerwy)w okolice Latowicza z wedką i rybostan sie zmienił. po kiełbiach ani śladu. dominuje kleń i okoń. widziałem półmetrowe klenie w wodze ale za cholere niechciały brać. złowiłem przez 2 wyprawy łącznie 9 okoni po około 20cm i 2 kleniki 20cm, łowiłem na przepływankę na białego robaka. ryby oczywiscie z powrotem do wody wróciły
znajomi mówią ze sa tez tam w okolicach Transboru spore szczupaki. napewno się w tym roku ze spinem na nie wybiore i dam znać :) (2018/09/18 22:09)

Normalny

witajcie

mimo ryby łowie 25 lat to tutaj jestem nowy. chciałbym się dołączyć do dyskusji o tej rzece gdyż się nad nią wychowałem. 20 lat temu w okolicach Latowicza łowiłem kiełbie na przepływankę. był to wtedy ryba dominująca w rzece a oprócz tego małe płotki, okonki, kleniki. obecnie pojechałem w ciagu ostatniego miesiaca *po 20 latach przerwy)w okolice Latowicza z wedką i rybostan sie zmienił. po kiełbiach ani śladu. dominuje kleń i okoń. widziałem półmetrowe klenie w wodze ale za cholere niechciały brać. złowiłem przez 2 wyprawy łącznie 9 okoni po około 20cm i 2 kleniki 20cm, łowiłem na przepływankę na białego robaka. ryby oczywiscie z powrotem do wody wróciły
znajomi mówią ze sa tez tam w okolicach Transboru spore szczupaki. napewno się w tym roku ze spinem na nie wybiore i dam znać :) (2018/09/18 22:09)

Normalny

Ciagnąc mój poprzedni post dodam ze obecnie mieszkam w okolicach Otwocka i w tym roku zaczełem się wedkarsko interesować tym odcinkiem rzeki, jest to zupełnie inna rzeka niż okolicach Latowicza, lecz rybostan podobny :) widziałem ale nie powiem gdzie klenie i jazie po 50-60cm, okonie 30-35cm, zreszta zobaczcie tutaj jak się łowi w świdrze obecnie:
https://www.facebook.com/marcin1510/
sam sie jutro wybiorę cos popróbować bo mnie nosi :) (2018/09/18 22:16)

Normalny

Okon 35cm okolice Woli Karczewskiej zeszly tydzien (2018/09/29 23:12)

Normalny

Okon 35cm okolice Woli Karczewskiej zeszly tydzien (2018/09/29 23:12)

Normalny

Dzis 30minut rzucania gumą okolice Latowicza - 4 okonie i jeden szczupaczek (2018/09/29 23:14)

Jakub Woś

W Świdrze coś jeszcze pływa? W lecie było tak płytko, że żaby na kolanach chodziły. (2018/11/10 18:15)

Snajki

Piękny mroźny dzień z fajnymi rybkami jak na taką rzeczke (2018/11/17 19:00)

dudusiek21

Witam. 
Czy łowi ktoś w rzece świder? Wybieram się nad tą rzekę ale nie mogę lub po prostu nie umiem niczego złowić. Jak ktoś ma jakieś informacje o tej rzece albo jakby ktoś polecił mi jakieś miejsca w tej rzece byłbym bardzo wdzięczny. A jeżeli ktoś może mieszka w okolicy Otwocka  czy glinianki to fajnie by było gdyby ktoś mi polecił jakieś miejsca gdzie są ryby bo byłem już chyba na 30 wyprawach i nic nie złowiłem. Złowiłem tylko 2 ryby w życiu szczupaki w Norwegii a bardzo polubiłem wędkarstwo i nie mogę nic złowić. (2024/01/26 20:51)