Rzeka Świder

/ 199 odpowiedzi / 22 zdjęć
tomo25

tabliczek z zakazem nigdy nie było, kiedyś były tabliczki "rezerwat przyrody" ale poznikały z biegiem lat, kiedyś za wjazd samochodem za granice wyznaczoną przez tę tabliczkę dostałem w prezencie 50 zł mandatu :) (2013/09/10 16:15)

Jastus

To chyba w przyszłym tygodniu trochę pomacham spinem nad Świdrem - w okolicach Woli Karczewskiej, Glinianki i Kopek - muszę przebadać miejscówki (2013/09/13 21:52)

ARCY

(2013/09/17 12:04)

Jastus

Słuchajcie, a pro po Świdra i okolic - namierzyłem zaraz za Świdrem na wysokości wsi Dobrzyniec dwa stawy mniejszy ok 0,7 hektara i 100 metrów dalej po przeciwnej stronie drogi drugi około 1,5 hektara - ryba tam jest i to nie sam skarłowaciały karaś bo widziałem jakie sztuki się spławiały - co prawda nie łowiłem ale dziś rano zbadałem w końcu tą okolice i przyznam, że miejsce bardzo ciekawe jak by zainwestować z 50 złotych i wpuścić trochę narybku amura to wszamał by całe zielsko i naprawdę można by tam połowić - może ktoś tam łowił bo widać, że są fajne dojcia porobione i dojazd także więc może ktoś coś więcej wie o tych stawikach? Może jest ktoś chętny by coś z tymi stawami podziałać? (2013/09/18 16:55)

tomo25

Chodzi o te stawy pod lasem koło mostu na Świdrze?Poważnie coś się tam spławiało???? Woda tam jest po kolana chyba, nie licząc mułu, jakąś drobnice widać ale nikt tam nie łowi.Stawy zostały wykopanie z 5-7 lat temu, dokładnie nie pamiętam. Nie wiem czy w celu poboru torfu czy ktoś prywatnie sobie wykopał te stawy.Chyba coś było zarybiane i łowione tam bo było sporo opakować po zanętach itp. ogólnie się nie interesowałem tym bo łowie tylko w rzekach.Ten staw bliżej mostu jest co roku zalewany wodą ze Świdra więc jeśli coś w nim było to pływa w rzece pewnie (2013/09/19 07:53)

Snajki

Przez 2 tygodnie woda podniosła się około 30 cm i czuć różnicę temperatury wody brrry i rybki słabiutko na spining, chyba kupię muchówkę :) (2013/09/22 18:23)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

witek84

Siema ,Snajki gdzie łowiłeś?Dziś z kolegą byliśmy,nad Świdrem w miejscowości Mlądz na moście,on na smużaka własnej roboty 6 kleni:) ja z muchą i spinem --->0 ,ale zero kontaktu z ryba widziałem kiełbia ona namierzył 2 stadka kleni,i to był jego sukces,może miejsce też nie było jakoś tam super rybne.Nic nielata już nad  wodą,przynajmniej ja nic niewidziałem,ale prubowałem też nimfą i 0 ,ale w sumie poznajemy tą rzeczkę . (2013/09/22 18:42)

Snajki

No ja z drugiej strony Szosy Lubelskiej, a i dziś tylko 2 kajaki widziałem. (2013/09/22 21:01)

Jastus

Tomo25, dokładnie o te mi chodzi - nie wiedziałem, że wykopano je dość niedawno, może dla tego ich nie wadziłem bo bywam w tamtych okolicach od 20 ponad lat, ale fakt nie łaziłem tamtędy już od bardzo dawna. W mniejszym jest trochę ryby i od cholery narybku - widziałem bardzo ładne karasie, a i obserwując powierzchnie ma się wrażenie, że jest coś więcej (o Zimorodkach fenomenalnie polujących nie wspomnę). Na tym dalszym wyraźnie widziałem jak się spławiało coś dużego - może ktoś to zarybia. Teraz to już nie ma sensu ale na wiosnę zainteresuję się bardziej tymi stawami bo do Pogorzeli i Kołbieli czy Rudzienka to już mi się nie chce jeździć - no chyba, że się coś ze Świdrem wyjaśni. Tak czy siak jak by się zadbało o te stawy to fajna alternatywa dla okolicy bo tak to bryndza. (2013/09/30 12:49)

tunaktun-mehdi

witam,

odnośnie wędkowania na rzece Świder - w granicach rezerwatu- czyli powyżej mostu drogowego w tzw. Świdrach Wielkich obowiązuje zakaz połowu ryby.

pozdrawiam

M.

(2013/10/11 11:11)

mahmadlulu

No No uśmiałem się do łez-------- niby skąd takie info kolego thunaktu....

witam,

odnośnie wędkowania na rzece Świder - w granicach rezerwatu- czyli powyżej mostu drogowego w tzw. Świdrach Wielkich obowiązuje zakaz połowu ryby.

pozdrawiam

M.

(2013/10/22 12:50)

Jastus

No No uśmiałem się do łez-------- niby skąd takie info kolego thunaktu....

witam,

pozdrawiam

M.

Odsyłam do całego postu - od 2004 Świder jest rezerwatem ścisłym bez możliwości amatorskiego połowu ryb (ustawa ta znosi uchwałę ministra środowiska z 1978 roku) - do czasu ustanowienia szczegółowych uwarunkowań dla rezerwatu - co wiąże się z wyznaczeniem miejsc możliwych dla wędkowania.

Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania (2013/10/29 18:00)

mahmadlulu

No ja ciągle się śmieje.....

A znajomość prawa nie zwalnia z logicznego myślenia........

Zarządzenie (nie uchwała) obowiązuje. przynajmniej tak wynika ze strony sejmowej -isap.

czy z braku uwarunkowań - można wywodzić negatywne konsekwencje dla obywatela...
dlaczego nad rzeką mają być kajakarze i kłusole a wędkarzy nie. (2013/11/02 14:37)

Jastus

A to wynika z tego. że kłusole byli, są i będą bo nikt tym specjalnie nigdy się nie przejmował - opinii miejscowych (samych bez kart !!) nasłuchałem się bezliku (zawsze się znajdzie miejscowa gaduła po paru piwkach chętna do zwierzeń jak człowiek chce sobie spokojnie nad wodą posiedzieć) kto, co i kim jest lub był etc. ale sam nikogo na niczym nie złapałem poza przypadkami jak kazałem szczupaki mierzyć i jako niewymiarowe do wody wpuszczać.

Co do uwarunkowań niestety są one niezbędne, aby dopuścić amatorski połów ryb - ponoć wnioski zostały dawno złożone - ale dla samego jeziorka czerniakowskiego trwało to ponad trzy lata. OM PZW sam jest w kropce bo o karach słyszał ale nie wie kto i dokładnie gdzie.

Przyznam, że sam jeszcze na wiosnę chodziłem nad Świder i jakoś nic się nie działo, chyba do czerwca - a potem cała masa informacji od przebywających nad wodą - wtedy zacząłem szukać przyczyny i proszę okazuje się, że od 2004 nikt nie powinien, aż się ktoś zainteresował - może jakaś gmina, a może miejscowi sobie znaleźli sposób na dorobienie - bo ponoć to są mandaty, a nie sprawy karne (art 127 ustawy z 16 kwietnia 2004 mówi o karze grzywny lub aresztu) - a chyba to tak wygląda, jak się łowi w rezerwacie ale nie mandaty !!!

Zobaczymy jaka informacja znajdzie się w zezwoleniu na 2014 w tym była dość lakoniczna ale Świder wyłączono z obwodu Wisła 3. (na stronach PZW)

Wynika z tego, że jak chcemy mieć spokój nad Świdrem i możliwość połowu to musimy się sami zebrać i zainteresować co i jak - naciski na ministerstwo środowiska tzn dyrektora odpowiedzialnego za dany obszar

Art 15 W parkach narodowych oraz rezerwatach przyrody zabrania się: ust 14 połowu ryb i innych organizmów z wyjątkiem miejsc wyznaczonych w planie ochrony lub zadaniach ochronnych.
Co ciekawe ustęp 16 zakazuje wprowadzania psów (oczywiście poza miejscami wyznaczonymi)

Tak więc póki nie powstanie plan lub zadania środowiskowe dla rzeki Świder nie można tam robić nic bo ust 15 zabrania - ruchu pieszego, rowerowego, narciarskiego i jazy konnej wierzchem z wyjątkiem szlaków ... dobrze, że są przynajmniej jeszcze szlaki turystyczne nad Świdrem

zainteresowanych odsyłam do ustawy http://www.salamandra.org.pl/download/CITES/ustawa_ochr_przyrody.pdf, http://lexvin.pl/prawo/4268/Rezerwat-przyrody

pozdrawiam (2013/11/28 13:30)

Snajki

Czas odświeżyć temat może był ktoś w ostatnim czasie nad Świdrem ciekawe jaka jest teraz woda i czy można liczyć na kontakt z jakaś ryba tam zamieszkującą jutro zamierzam zrobić oględziny z leciutkim spiningiem (2013/12/29 15:31)

glider

snajki nie chcę Cię martwić ale z tego co czytałem i słyszałem to wg. nowych przepisów dotyczących rezerwatów nie wolno łowić w świdrze od Dłużewa do Świdrów Wielkich czyli niemalże na całości, coś z tym tżeba zrobić ale nie wiem co. (2013/12/29 17:50)

Snajki

Siema glider z chęcią bym poczytał te nowe przepisy o rzece Świder jeśli możesz podeślij linka a ogólnie dziś wylądowałem na J.Rokoli (2013/12/30 19:11)

tstaros

I jak było na Rokoli? Ja byłem w piątek i sobotę. W piątek było super, w sobotę totalne 0. (2013/12/30 19:22)

Jastus

Poczytaj kilka wpisów wyżej - wkleiłem wszystkie niezbędne informacje (2013/12/31 20:35)

Jastus

jakieś detale? (2013/12/31 20:35)

witek84

Witam .Pisałem do pzw w sprawie Świdra ,i niestety w tym roku niepołowimy tam i w przyszłym niewiadomo tez jak będzie.Pzw pisałeo w tej sprawie do regionalnej dyrekcji środowiska,jest to obszar natura 2000 ,i regulacja prawna nie pozwala na wyznaczenie poprzez plan zadań ochrony rezerwatu natura 2000 ,w rezerwacie,miesjc w których była by dopuszczona działalność  związana z użytkowaniem obwodu rybackiego.Także niepołowimy sobie w tym roku. (2014/01/03 18:17)

sylwester1010

Witam ,

niestety stało się w wykupionym zezwoleniu na 2014 jest jasno napisane: "całkowity zakaz połowu ryb na swidrze na odcinku....itd." także  zrobili raj dla klusolków i miejscowych dziadków....dlaczego miejscowych dziadków a tak się sklada ze byłem wczoraj nad świdrem i co i na pierwszym dołku siedzi dwóch dziadkow z wedeczkami i lowia na stynke bo jak sami mówili szczupak jeszcze bierze i ze maja w dupie zakazy bo lowili tu i będą lowic bo kontroli nie widzieli od lat i tak wlasnie będzie większość nie pojedzie ale klusol zrobi swoje....i powiem szczerze ze sam nie obiecuje ze na wiosne nie wyskoczę pare razy za kleniem na mój ulubiony odcinek pozdro

(2014/01/05 10:55)

tomo25

Pytanie co poza ustanowieniem zakazu???
Czy chociaż jeden raz ktoś skontroluje wymieniony odcinek rzeki? wątpię.
Na Świdrze łowię ponad 25 lat, czasami dzień w dzień - zero kontroli ale to każdy wie.
Coś słychać o jakiś kontrolach w okolicy Woli K. i Kopek dlatego jest tam mniej "miejscowych"
ale ja nigdy się nie spotkałem
Poza tym zakaz był już w tym roku ( chociaż to różnie się o tym mówiło i interpretowało zapisy w zezwoleniu ) a wiosną na całym odcinku od ujścia do tamy odbywała się ostra rzeź świnek i leszczy tarłowych.
Na moim odcinku przed świętami dziesiątki żywczarzy, co dzień ktoś niósł szczupaka, podejrzewam że po 1 stycznie niewiele się zmieniło.
Taka jest prawda, że im zakaz nie przeszkodzi bo i nigdy nie łowili legalnie, ucierpią wędkarze którzy i tak przeważnie łowili dla sportu.
jednym słowem Polska - piękny kraj w którym zawsze złodziej,oszust  i kombinator ma dobrze (2014/01/05 18:13)

witek84

Ale z drugiej strony to teraz straż leśna ,będzie tego pilnować ,oni chyba częśćiej kontrolują swoje obszary niż pzw... a też mogą wystawić mandat... (2014/01/06 15:56)

Jastus

zakaz oficjalnie jest od 2004 tylko nagle teraz ktoś się zreflektował i zaczyna prawo w życie wprowadzać - ale, że taka informacja będzie w pozwoleniu na 2014 to już pisałem w sierpniu

Nie będzie gdzie łowić, a dzięki kosownikom Świder zamieni się w jałowy akwen - bo jak nie będzie wędkarzy to dla kłusoli hulaj dusza bo nikt już im na ręce nie będzie się patrzył - o braku zarybień kończąc.

Do tego nie ma alternatywy dla okolicy bo okręg mazowiecki nie podpisze z nikim porozumienia poza okręgiem ciechanowskim. I coraz bardziej zastanawiam się czy swojej składki nie przenieść do okręgu siedleckiego - oprócz praktycznie całej ściany wschodniej z Rzeszowem mają porozumienie z Radomiem oraz Łodzią, Piotrkowem, Częstochową, a nawet Legnicą czy Wałbrzychem !!!! 1/3 kraju !!!.

A nam mazowiecki zabiera Świder i nie potrafi nic dać w zamian i jak im troche składek umknie to może zmądrzeją i chociaż zadbają o rodzime akweny i po lobbują o przyśpieszenie stworzenia uwarunkowań środowiskowych dla rzeki Świder (2014/01/06 18:15)