Rzeka Świder

/ 199 odpowiedzi / 22 zdjęć
WK80

Coś się temat urwał...

Ktoś może był ostatnio nad Świdrem, jakieś sukcesy w połowach?

Ja byłem dzisiaj na małym rekonesansie w okolicach Wólki Mlądzkiej i miejscowości Świder.

Po ostatnich deszczach woda strasznie wysoka i rwąca, w sumie to chyba nigdy nie widziałem takiej sytuacji nad tą rzeką. Stan podniesiony do tego stopnia że miejscami nie da się przejść ścieżką wzdłuż rzeki bo jest zalana.

Wiecie może jak wygląda sytuacja powyżej Woli Karczewskiej?

(2013/05/29 20:39)

przemo1980

No jak cisza w tym temacie to wiadomo dlaczego....
Pewnie rybka bierze :))) (2013/05/29 20:51)

lukas1381

drodzy koledzy co taka cisza na forum, ja byłem w piątek nad Świdrem w okolicy Sępochowa ze spławikiem wpadło kilka małych okonków i płoci.
Spięła mi się rybka i nie mam pewności co to było. czy to możliwe że trafiła mi się wzdręga? (2013/06/30 18:41)

ARCY

Słyszałem ostatnio o kontrolach wędkarskich które wlepiają mandaty za połów w rezerwacie przyrody czy ktoś coś może napisać w tym temacie ?  (2013/07/13 20:22)

tomo25

wg. mnie nie mają prawa wypisywać mandatów, Świder jest w wykazie wód w których można łowić, niech doczytają trochę (2013/07/14 09:37)

tomo25

A pomijając tematy sądowe to coś ciekawego dzieje się nad Świdrem oprócz setek kajaków?

Ja w lipcu trafiłem na spina 2 kleniaki po 35 cm, kilka małych, małą świnkę, trochę okoni w tym jeden ładny jak na Świder 29 cm, z gruntu Jazia ok 35 cm (2013/07/14 09:50)

ARCY

z tego co wiem na odcinku w.karczewska glinianka można trafić ładnego szczupe poniżej mostu w.karczewskiej łowisko bardziej kleniowe W tamtym roku widziałem ładne klocki powyżej 50  (2013/07/14 13:03)

tomo25

Co do tego rezerwatu to chyba ja muszę doczytać :) bo dziś spojrzałem na wykaz wód w zezwoleniu i tam przy rzece Świder jest dopisek że rzeka jest objęta ochroną gdzieś od miejscowości zakołbielskich do Świdrów Wielkich, tylko pytanie jaka to ochrona, czy typu zakaz rozpalania ognisk itp czy i zakaz łowienia > (2013/07/14 18:26)

routlaw

Kolega wg mnie rozwiązał tą kwestię:
"Wszelkie kwestie dotyczące wędkowania w tym rezerwacie są uregulowane w par.2, oraz w par 11 p. 8 Zarządzenia Ministra Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego z dnia 16 stycznia 1978 r. w sprawie uznania za rezerwaty przyrody M.P. z 1978 nr 4 poz. 20
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WMP19780040020

czyli wędkować wolno !
"
(2013/07/19 14:51)

Jastus

Natomiast ustawa z 2004 znosi postanowienia ustawy z 1978 (a raczej zarzadzenia ministra środowiska) i ujednolica przepisy odnośnie rezerwatów w całej polsce (konsekwencja wstapienia do UE). Tak, że Świder jest teraz rezerwatem ścisłym i obowiązuje na nim całkowity zakaz łowienia czy pływania kajakami. Wydział Ochrony Środowiska musi stworzyć szczegółowy plan dla Rezerwatu Świder z zapisami pozwalającymi na amatorski połów ryb - do tego czasu łowić w Świdrze nie wolno i prawdopodobnie nie predko wolno będzie (informacja potwierdzona w OM PZW)

Pozdrawiam

J

(2013/08/09 21:06)

routlaw

Spiningowałem w sobotę z godzinkę w okolicach glinianki i dwa małe okonki złowiłem. Moje pierwsze ryby ze świdra :) (2013/08/13 21:15)

ARCY

a może ktoś wędkuje na dozwolonym odcinku świdra czyli przed kołbielom , słyszałem kiedyś że obfitował w sporej ilości klenie  (2013/08/28 18:43)

tomo25

Kiedyś.. :) jak wszędzie.
Taka sama możliwość złapania klenia tam jak i na innych odcinkach tej rzeki, jakieś pojedyńcze sztuki się i trafią. Około 3 lat temu trafiłem w tamtych okolicach 3 pstrągi do 35 cm
Coraz słabiej z rybą w Świdrze niestety (2013/08/29 12:19)

Jastus

Bo bardzo zmienne jest dno i dołki bardzo często się przesuwają i znikają - zresztą zauważyłem, że w tym roku bardzo Świder jest płytki - zapora w Woli Karczewskiej cały rok była obniżona i nie została podniesiona chyba do dnia dzisiejszego, cała woda poszła do Wisły - może ryby instynktownie spłynęły także. Niestety od maja nie łowiłem na Świdrze w związku z informacjami o kontrolach - lepiej nie ryzykować. A na spacerze byłe tylko kilka razy. A wie może ktoś gdzie się można dowiedzieć - tzn. jakie organa są odpowiedzialne za te kontrole - bo skoro PZW umywa ręce to chyba nie straż? (2013/09/01 21:42)

Snajki

Dziś po wielkiej przerwie zajrzałem nad tą piękna rzeczkę koło 8 rano zaskoczyła mnie pogoda przeszła wielka ulewa co prawda w trakcie ulewy miałem kilka nie udanych holi małych rybek w tym jedna rybka nie należała do małych lecz nie udało mi się jej zobaczyć ale było czuć moc :) . Łaziłem do późna było jeszcze kilka pobić odprowadzeń nawet kleniki atakowały lecz nie udało się zaciąć efekt dnia kilka małych okonków oraz szczupaczek. Wody malutko dno się bardzo zmieniło od zeszłego roku i tylko 4 kajaki przez cały dzień :) może to przez tą pogodę 
(2013/09/01 22:29)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jastus

Ryby w Świdrze w zeszłym roku były i to ładne złowiłem płocie w przedziale 22-25 cm okonie największy 27 cm, klenie największy około 35 cm, szczupak 86 cm - o jaziach, jelcach, karasiach i śwince nie wspominając. Karpia ani amura mi się nigdy nie udało trafić w Świdrze - a ponoć były - a były na pewno bo kilka stawów 3 lata temu do tej rzeki wymyło. A w tym roku w maju tylko drobnica, a później już nie łowiłem :( bo już sam nie wiem czy wolno czy nie ... (2013/09/02 09:53)

tomo25

łoooo Kolego Jastus, gdzie żeś takiego potwora wytarmosił 86 cm?
Albo inaczej jak nie chcesz zdradzić, patrząc na cały bieg Świdra to odcinek przed czy za tamą w Woli? (2013/09/02 13:39)

Jastus

Odcinek przed Wolą Karczewską - szczupak zmierzony i trafił ponownie do wody  - tajemnicy nie robię  odcinek Świdra w okolicach Kopek - były tam fenomenalne dołki i zwalone drzewa w wodzie wzdłuż których tworzyły się fajne rynienki - ale takie to tylko w maju później to wszystko jest przetrzebione :(. Ale tak jak pisałem to w zeszłym roku w tym dołki poznikały lub się poprzesuwały - niektóre drzewa zostały przesunięte na bok (kajakarze?). Świder bardzo zrobił się płytki w tym roku :(. Przyznam, że szczupaka przed Wolą Karczewską nie złapałem ale słyszałem, że bywał - zresztą były przecież zarybienia - ale w obecnej sytuacji prawnej żadne koło oficjalnie nie może chyba zarybiać Świdra. Generalnie zauważyłem, że szczupaki wchodzą do Świdra na tarło i nie idą dalej niż do Woli Karczewskiej - więc jak jest wysoki stan wody na wiosnę to można niezłe sztuki trafić. (2013/09/02 16:37)

tomo25

Kiedyś takie ryby wchodziły na tarło aż do starego młyna w Tarahowiznie ( ok. 5 km przed tamą w woli ).Przed tamą kilka razy chodziłem ze spinem i powyżej 35 cm nic nie trafiłem, kolega 3 lata temu tylko szczupaka 73 cmA w tym roku poniżej Tamy rzeczywiście tragedia - płycizny jakich dawno nie widziałem no i też do końca nie wiadomo jak z tym łowieniem w rezerwacie bo co wędkarz to inne zdanie (2013/09/03 11:38)

Jastus

Tak jak pisałem wcześniej - PZW miało informacje o karach wędkarzy, ja osobiście nie spotkałem nikogo kto został ukarany ale takie wieści krążą wśród spotkanych nad Świdrem osób. Zgodnie z obowiązującym prawem jest to rezerwat ścisły (od 2004) i pytanie jest kto karze i czemu - może jakaś gmina znalazła sobie sposób na podreperowanie budżetu - nie wiem - jeśli ktoś wie proszę o info.

Co do starego młyna w Tarahowiźnie to znam i także tam bywałem - kiedyś to i tam pstrągi hodowali w zasadzie bardzo lubię właśnie ten odcinek Świdra (2013/09/03 22:36)

Snajki

Dziś nad Świdrem szczupaczek 60cm. i około dwudziestu okonków wymiary mniej więcej od 10 do 20 cm około 50 ~ 60 kajaków sporo spadów. Jeśli chodzi czy wolno czy nie wolno łowić w Świdrze nigdzie tego nie znalazłem aby było napisane i zabronione. (2013/09/08 19:06)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jastus

No mówiłem, że ryby są niezgorsze - a na jakim odcinku Świdra - (może zdjęli informację bo ktoś interweniował i przestali karać trudno mi powiedzieć coś rozsądnego na ten temat).
A ten szczupak to chyba nie ma 60 cm ;) i jakoś wychudzony :) faktycznie krucho z narybkiem w tej rzece. (2013/09/08 21:27)

Jastus

A na temat kajakarzy na Świdrze nie będę się wypowiadał bo ciśnienie skacze - i jak przepłynie 100 osób i każdy się pyta "I jak biooorą?" no szlak jasny trafia człowieka nigdzie spokoju ... i pagajem po żyłce :( .. (2013/09/08 21:31)

tomo25

Poniżej tamy najwygodniej nie łowić w soboty i niedzielę chyba że innej możliwości nie ma. Niestety kajakarz wędkarza nie zrozumie i odwrotnie. Sam spływam raz w roku większą ilością kajaków więc wiem jak jest :) im bliżej jesieni tym mniej kajaków ale i brań drapieżnika. Zauważyłem że najlepsze brania szczupaka w małych rzekach typu Świder to koniec sierpnia i początek października (2013/09/09 16:11)

Snajki

Na odcinku gdzie łowię w Świdrze czyli po obu stronach zapory nigdzie nie widziałem tabliczek z zakazem wędkowania, jeśli chodzi o wymiar szczupaczka to możliwe że miał 59 cm. wiecej fotek z tej rzeczki można znaleźć https://www.facebook.com/pages/Startbajt/427513813961815 a tu filmik z tym szczupaczkiem https://www.facebook.com/photo.php?v=236166703201189&set=vb.100004235830818&type=2&theater
Można tam odnaleźć przynęty które są tam skuteczne i nie tylko na Świdrze  :)
(2013/09/09 19:11)