Rzeka Świder

/ 199 odpowiedzi / 22 zdjęć
tomo25

Jesienią akurat trafiłem na spuszczoną wodę w tamtych okolicach, w miejscu gdzie były niezłe dołki chodziłem po piachu, tzn mule bo przez te zapory przed nimi tworzy się zastoisko i dno się zamula strasznie. Smród mułu i zgnilizny czuć było na brzegu, poza tym zero większych ryb, trochę drobnicy tylko. Po spuszczeniu wody ryby wchodzą w nieliczne dołki a dalej już wiadomo. wcześniej Świder płynie pod lasem jakiś kilometr ładny "górski" odcinek ale i tam coraz gorzej a później już kanał chyba z tego co na mapie widzę (2013/03/15 10:47)

Snajki

Takie ładnie słonko dziś świeciło że jutro jak nie będzie wiało tak jak dziś to się wybiorę zobaczę chociaż jaka woda jest. Mam pytanie jest może ktoś zarejestrowany na    http://rzekaswider.e-fora.pl/    (2013/03/16 21:40)

Snajki

Pogoda dopisała woda troszkę większa jak w zeszłym roku płynie szybko rybek nie widać, trzeba chyba jeszcze poczekać.    (2013/03/17 20:39)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

witek84

Snajki żeby zlogować się na tej stronie ,to jest nierealne,z tego co się dowiedziałem jest to forum tzw towarzystow przyjaciół rzeki świder ,opisane jest tam wszystko co jak i gdzie,i nierealne jest się dołączyć do tego grona... (2013/03/20 22:49)

Snajki

Cały czas próbuję może kiedyś się uda, kilka razy spotkałem tam ludzi z tego Forum Przyjaciół Rzeki Świder nawet w zeszłym tygodniu rozmawiałem z jednym muszę tylko Admina spotkać nie pamiętam ale chyba Damian ma na imię  (2013/03/22 21:18)

Sebastian Kowalczyk

Możesz się zapisać do towarzystwa. Zebrania mają na ul. Twardej, tylko musisz się dowiedzieć kiedy. Jakiś czas temu ostro się na forsie promowali. Piotrek ale że Ci się chce tam łazić to Cię podziwiam, no jakby jeszcze coś brało. Ja jeszcze poczekam parę dni. :) (2013/03/22 22:42)

witek84

Tak na Forsie był toczony temat ,żeby  zrobić świder rzeką górską,ale pzw jest niereformowalne:( . Ale chyba na Twardej to są zebrania WTP (Warszawskiego Towarzystwa Pstrągowego) a z Towarzystwa Przyjaciół Rzeki Świder to chyba kilka osób tam tylko chodzi ,ale jak to do końca jest ten wie co tam chodzi tylko. (2013/03/23 12:55)

Snajki

Dowiedziałem się że Towarzystwo Przyjaciół Rzeki Świder ma spotkanie nad Świdrem 6 kwietnia nawet wiem gdzie. Byłem wczoraj ale rybki jeszcze nie aktywne.                                                                                                                                                                                                                                                                        (2013/03/25 18:44)

witek84

A czy to jest zamknięte zebranie czy można sie na nim pojawić,a w jakich godzinach i gdzie?bo to wypada w piątek . (2013/03/26 19:58)

Snajki

Na moim kalendarzu 6 wypada w sobotę :)   (2013/03/26 21:17)

przemo1980

Jak to rybki nie aktywne ?
Rybki biorą i to jak... (2013/03/26 21:22)

przemo1980

Jak to rybki nie aktywne ?
Rybki biorą i to jak...

dobra,dobra, żartowałem żeby podgrzać atmosferę w ten mrozny wiosenny wieczór :) (2013/03/26 21:25)

witek84

snakjki mas razję ,obróciłem wczoraj kalendarz to był 6,ale dziś jak sprawdziłem po twojej odpowiedzi to mam 6 w piątek ale  we wrześniu:) (2013/03/27 07:46)

maj-piotr

chętnie bym sie z toba spiknoł na mała lekcje wedkowania piotr z mińska (2013/03/27 16:39)

lukas1381

no panowie cieplej  się zrobiło trzeba ruszyć na rybki, był ktoś ostatnio nad świdrem (2013/04/07 20:36)

Snajki

Świder dziś odpuściłem byłem nad Jeziorką pogoda super i 3 kontakty z rybkami niestety nie wyjęte chyba rybki się w końcu ruszą :)  (2013/04/07 22:23)

tstaros

Koledzy,

wiem, że część rzeki Świder objęta jest rezerwatem przyrody. Pytanie: wolno łowić na tym odcinku?

(2013/04/09 13:45)

tstaros

Koledzy,

wiem, że część rzeki Świder objęta jest rezerwatem przyrody. Pytanie: wolno łowić na tym odcinku?

(2013/04/09 18:56)

routlaw

Też się nad tym zastanawiałem. Wg wykazu wód okręgu mazowieckiego:
"Uwaga:
Rezerwat "Świder”. Rzeka Świder objęta jest ochroną na odcinku od m. Dłużew w gm. Siennica do mostu w Świdrach Wielkich."

Rezerwat obejmuje ostatnie 40km rzeki. W tym kolice miejscowości Kołbiel, Wola Karczewska, okolice mostu trasy lubelskiej... (2013/04/12 15:34)

tstaros

No tak, ale z tego co wiem, to wędkarze właśnie w tamtych okolicach łowią, tak więc wynika z tego, że można. (2013/04/12 17:55)

routlaw

Niektórzy kradną/mordują i nie wynika z tego że można ;) (2013/04/12 21:41)

routlaw

Prezd chwilą pytałem o rezerwat Swider w sklepie wędkarskim w Józefowie. Pan powiedział ze na tym odcinku nie wolno łowic (2013/04/13 13:34)

przemo1980

Też się nad tym zastanawiałem. Wg wykazu wód okręgu mazowieckiego:
"Uwaga:
Rezerwat "Świder”. Rzeka Świder objęta jest ochroną na odcinku od m. Dłużew w gm. Siennica do mostu w Świdrach Wielkich."

Rezerwat obejmuje ostatnie 40km rzeki. W tym kolice miejscowości Kołbiel, Wola Karczewska, okolice mostu trasy lubelskiej...

właśnie teraz zerknąłem w zezwolenie i rzeczywiście jest taki wpis o rezerwacie, ale czy na pewno jest zakaz wędkowania ???
Nad Wisłą powiedzmy na wysokości Karczewa też jest rezerwat, a wędkować można ,tylko wiem że nie można podjeżdżać autami,itp do rzeki .

Tabliczki nad Świdrem widziałem już dużo wcześniej ,ale żeby był zakaz wędkowania to nie słyszałem . (2013/04/13 15:51)

LukasBond

Jutro wybieram się na Świder i po przeczytaniu nie bardzo wiem gdzie lepiej.
Zapamiętałem dwie alternatywy od Otwocka do ujścia Wisły oraz lubelskiej 17 i miejscowość Glinianki.
Poza tym jeśli ktoś ma ochotę to może zabrać się ze mną:)

Zastanawiam się tylko czy Wisła za mocno nie wylała i czy w ogóle jest sens.

Za odpowiedzi dziękuję.
Pozdrawiam (2013/04/13 17:45)

witek84

Panowie czy ktoś był dziś nad świdrem,jaki stan wody może wiecie. (2013/04/13 19:13)