Zaloguj się do konta

Rzeka Gróbka

utworzono: 2011/01/19 18:41
pawelek250683

rzeczka grobka. byl ktos tam z wedka w 2010r???? (slyszalem od wielu ze ryby tam nie ma, szkoda siedziec.... ) a moje zdanie jest inne. calkiem inne.(Chodzi o odcinek Bogucice-Wrzepia) [2011-01-19 18:41]

Gróbka to ciekawa woda...ale zacznijmy może od tyłu bo ponoć jest troszkę bliżej ;)

W miejscu gdzie wpada Gróbka do Wisły , podczas wiosennych przyborów wody na  Wiśle następuje tzw "cofka" wody. Ryba z Wisły  migruje do koryta Gróbki i to ciekawe okazy.
Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu na Gróbkę jeździli "wędkarze" po szczupaki i liny. Stawiali sieci i idąc wzdłuż Gróbki tłukli w wodę a przerażone ryby pierzchały wprost w sieć. Wiele szkody Gróbce robili rolnicy sztucznymi nawozami, melioracja równiaż jej nie pomagała a wprost przeciwnie. Teraz Gróbka oddychneła, pojawiły się bobry które miejscami spiętrzają rzeczkę a i jakoby rak się trafia /???/.
[2011-01-19 19:46]

zawer

Często przejeżdżam przez Grobke tam gdzie jest most za Okulicami w kierunku Cerekwi i nieraz w lecie i na jesień widziałem łowiących wędkarzy wydawało mi się że mieli rzucone na grunt. Słyszałem o szczupaku ale jest podobno strasznie skłusowany. W lecie ta rzeczka jest płytka i wydaję mi się że wtedy ciężko z większą rybą. Myślałem się wybrać na wiosnę tak w kwietniu ale na spining na malutkie woblerki celem połowu klenia bo słyszałem że też tam jest:).
[2011-01-19 20:05]

pawelek250683

kolego nemo. bobry sa. i to duzo. tylko ponizej opisywanego miejsca- straelce male. tak krzaki zciete...... i towarzyszace im tamy, rozlewiska. (widoczne po prawej stronie drogi Uscie solne - Szczurowa. jest tam tego duzo. tylko rzeka tam trochu wazka zeby lowic. (bylem i wiem. oczywiscie ploc i okon bierze, tylko ze "ciasno z zestawem w wodzie")wiec polecam wyrzej, mianowicie ponizej mostu w okulicach. piekne miejsca jak na tak mala rzeke. a sam klenie ok 30 cm, plocie ok30 cm, karp do 1,5 kg szczupak -60 cm ( spinning) [2011-01-20 20:42]

pawelek250683

kolego zawer. wedkujacy  na jesien to wszystko "zywiec". a ja mimo wszystkich- dolek, i splawik:-) ploc, klen, okon, "powodziowy" karp, ukleja...... i jelec oczywiscie:-) a odnosnie spinning-u, i drapieznej ryby- mam moj sekret, ze zawsze biora:-) i to   okon (do 30 cm) , szczupak (nawet60 ,cm) [2011-01-20 21:00]

zawer

pawelek może z innej beczki łowiłeś może na Wiśle w okolicach Niedarów n tych główkach powyżej ujścia Raby??
[2011-01-20 22:15]

Heyka
Może najpierw ustalmy że nie Kolego, nie Pan, tylko po imieniu lub po nicku :)
Mam na imię Zbyszek /jak widać w profilu/ Nemo ksywka /tego od Nautiliusa i Tajemniczej Wyspy - autorstwa Juliusza Verne/
Paweł - co do tego miejsca które opisujesz koło mostu w Okulicach to się zdzwonimy około kwietnia i zrobimy rekonesans /może i Krzysiek się załapie jak ustalimy wspólnie termin?/
Osobiście również wolę spławik i ewentualnie gruntówkę :) .
W Niedarach na sztorcówkach łowiłem kilkakrotnie w 2009 roku. Ubiegły rok to dla mnie niestety był rok bez wędki bo zmarł na początku czerwca mój Tata i później nijak nie mogłem się zebrać.
Niedary i sztorcówki to piękne miejsce, ale pamiętaj że tam już jest okręg krakowski i należy mieć opłatę !!
[2011-01-21 08:45]

zawer

Zbyszku w tym roku jest porozumienie i można łowić powyżej ujścia Raby aż do Niepołomic:) a co do łowienia to pewnie można się zgadać na jakiś wypad na wiosnę. Ja też łowiłem na Wiśle w 2009 roku bo wtedy było porozumienie i szczególnie na nocce trafiały się piękne łopaty po 60 cm i zdecydowanie najlepsze efekty miałem łowiąc na dużą rosówkę. [2011-01-21 09:11]

Popróbuj Krzyśku na Wiśle z nurtu połowić leszcze "łopaty" ciężką gruntówką lub na bolonkę, za przynętę użyj makaronu gwiazdek, hak "cienki leszczowy" 10 z długim trzonkiem.
Przepis na makaron napisałem  na forum. Dobrze na to brały w Niedarach i Uściu Solnym. Od początku sezonu po późną jesień.
[2011-01-21 09:17]

Jeszce nie czytałem o  porozumieniach, kartę opłacić mam zamiar w przyszłym tygodniu - ale już się cieszę że nie trzeba dodatkowej kasy wywalać na Wisłę od Uścia po Niepołomice.
Na tym odcinku są piękne sandacze, szczupaki i bolenie. W Niedarach to nawet w 2009 "popełniłem" kilka sumów /i tak wróciły do wody bo ledwo wymiar przekroczyły/.
Od tego roku będą fotki bo córki mnie wyposażyły w aparat :), a jedna z nich wraz z mężem para się zawodowo fotografiką /śluby, reportaże.../tak że będą zdjęcia nie tylko rybek ale i krajobrazów, miejscówek oraz fauny i flory/.
[2011-01-21 09:26]

A czy łowiłeś kiedykolwiek na starorzeczu Raby w Stanisławicach/Kłaju ?
Fajne miejsce linowe, karp się trafia, jest szczupak...
Mam zamiar w następnej kolejności opisać Rabisko /tak nazywają to starorzecze/ tylko tym razem chcę jechać porobić troszkę zdjęć podczas rekonesansu.
Podaję link do "gwiazdek" - sprawdzony przepis na Wisłę, Rożnów  i nie tylko.
[2011-01-21 09:34]

zawer

Dobry przepis trza spróbować na starą Rabę jeździłem kilka lat temu ale zrezygnowałem bo strasznie jest przełowiona i większych ryb jest  mało. W tamtym sezonie jeździłem na 3 stawy do Brzeska i tam ryba naprawdę jest choć żeby złapać coś większego trzeba się napracować ogólnie łowisko fajne tylko straszny tłok jest. [2011-01-21 10:03]

Zauważyłem :) Krzysiek że również bywasz u Exodusa :) podobnie jak ja.
Ze Starą Rabą to faktycznie jest tragedia, ale może coś drgnie...
Rabisko dla mnie to głównie liny, są i większe leszcze i karpie, ale trzeba dłużej ponęcić.
Trzy Stawy odwiedzałem przez okres 4 lat /ostatni rok opłaciłem ale nie byłem ani raz podobnie jak na Rabie bo Tata mi zmarł/. efekty tam miałem różne ale w sumie ciekawe - głównie interesowały mnie tam karpie i liny. W tygodniu tłoku tam to nawet nie ma, ale soboty i niedziele...
Fajne nocki za to tam bywają. Zastanawiam się nad opłatą tego łowiska w 2011 ale korci mnie żwirownia Bogdana Bryga w Drwini. Muszę z nim porozmawiać o szczegółach połowów bo jeszcze tam nie byłem.

[2011-01-21 11:05]

pawelek250683

Krzysku, lowilem na glowkach w niedarach. glownie leszcze. ale dla mnie duzo lepsze miejsce jest ponizej ujscia raby- popedzyna. byles tam???? [2011-01-21 12:14]

zawer

Niestety nie byłem a jak daleko jest ta popędzyna od ujścia Raby?? i jak z dojazdem autem bo ja zawsze mam tyle gratów przy sobie że masakra hehe. Chciałem w tym roku spróbować się z sumem tylko wiem że trzeba znać miejscówki na niego, narazie mam tylko kołowrotek Cormoran Antera 5000 wędkę myślę kupić na wiosnę jakiegoś wytrzymałego pilka morskiego. Zbyszku jeśli chodzi o forum Exodusa to zgadza się nieraz tam bywam można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy. [2011-01-21 12:30]

pawelek250683

to jest zaraz za ujsciem raby- kilometra pewnie nie bedzie. autem dojedziesz na samo miejsce. a wg mnie jest lepiej niz w niedarach- nie deptasz ze sprzetem przez pokrzywy, i inne haszcza.a dojazd- z uscia solnego kieruj sie na barczkow (jadac przez rynek) , tam pozniej skrec w lewo na popedzyne- mala wioska. kilka domow.ewentualnie mozemy sie razem ustawic na ryby, wtedy Cie zaprowadze nad sama wode:-)  [2011-01-21 12:45]

zawer

ok dzięki to się zgadamy na wiosnę mam nadzieję że nie będzie tak jak w tamtym roku że nie dało się łowić cały maj i połowe czerwca;/, ja wtedy łowiłem tylko na 3 stawach bo tam woda stojąca i ładne karpie biorą:) [2011-01-21 13:33]

zawer

ok dzięki to się zgadamy na wiosnę mam nadzieję że nie będzie tak jak w tamtym roku że nie dało się łowić cały maj i połowe czerwca;/, ja wtedy łowiłem tylko na 3 stawach bo tam woda stojąca i ładne karpie biorą:) [2011-01-21 13:33]

pawelek250683

no ja tez bylem zmuszony kupic licencje na 3 stawy. i tez tam wedkowalem. wiec oby ten sezon byl suchy:-)  a poki co pozostaje czekac........ [2011-01-21 13:41]

zawer

a kupujesz w tym roku pozwolenie?? ja cały czas się zastanawiam bo w sumie pozwolenie nie jest tanie 140 zł z drugiej strony jak będzie deszczowy rok to z łowieniem na rzekach będzie ciężko;/ jak z efektami u ciebie na 3 stawach?? miałeś jakieś większe ryby na kiju? [2011-01-21 14:03]

pawelek250683

w tym roku chyba tez kupie. zastanawiam sie tez nad niwka, i reszta tych akwenow.(w zeszlym sezonie mialem oplacone a bylem moze 3 nocki) a w brzesku to tak srednio. pare wiekszych karpi- ok 2-3 kilo. reszta to male "padalce", i drobnica w postaci ploci, leszczy. [2011-01-21 14:12]

zawer

Niwka jest intensywnie zarybiana przez Pzw Tarnów to ich oczko w głowie wiem że wprowadzili tam dużo ograniczeń w postaci limitu rocznego i górnych wymiarów ochronnych no i kontrole... są bardzo często co jest wielkim plusem. Zastanawiałem się nad niwką tylko mam trochę daleko 50 km;/ a na nocki dość rzadko jeżdzę. [2011-01-21 14:25]

pawelek250683

ja mam nie blizej. myslalem oplacic i wedkowac w Bobrownikach, czy Komorowie (nigty tam nie bylem z wedka). za to nocki- zawsze kiedy tylko moge:-)  [2011-01-21 14:34]

Krzysku, lowilem na glowkach w niedarach. glownie leszcze. ale dla mnie duzo lepsze miejsce jest ponizej ujscia raby- popedzyna. byles tam????

Piękne leszcze w dzień łowi się z nurtu tuż przed pierwszymi głowkami poniżej miejsca gdzie wpada Raba do Wisły /prawie Popędzyna/. Widać tam wtedy grzbiety tych "łopat" jak się spławiają. Nockami to najlepiej  łowić w wodzie pomiedzy główkami, z tym że za dnia trzeba je dobrze wysondować bo pomiedzy większymi stanami wód / deszczami + spuszczaną wodą/ dno  w zatoczkach potrafi się zmienić a i zawady się przemieszczają. W nocy można być zaskoczonym podwyższaniem się stanu wody bo spuszczana jest woda pod Krakowem na zaporze.

[2011-01-21 16:39]

zawer

Zbyszku a nie wiesz jak z sumem na tej miejscówce?? bo tak jak pisałem wcześniej planuje panuję zapolować na niego w lecie:).  [2011-01-21 16:43]