Rzeka Zagożdżonka Okręg Radom
utworzono: 2013/12/22 13:28
Mam pytanie odnosnie Zagożdżonki - chodzi mi oto czy cos w tej rzeczce da sie zlowic?Płynie przez urokliwe tereny Puszczy Kozienickiej i ostrze sobie na nnia zeby pod katem wiosennego poszukiwania jazia i klenia głownie...Tylko nie wiem czy one tam wogóle wystepuja:-)Nie chodzi mi o odcinek przyujsciowy ale raczej o ten kiedy rzeka wyplywa z terenu m. Pionki.Nawet nie wiem czy wolno tam łowic (park krajobrazowy).Prosiłbym o jakies informacje od osób zorientowanych czy jest sens sobie tym glowe zawracac i ewentualnie jakie ryby w tym cieku wystepuja? [2013-12-22 13:28]
Na tym odcinku to raczej okoń i szczupaczek. W jazie Zagożdzonka obfituje bliżej ujścia. Co do zakazów: w Parku Krajobrazowym można, natomiast Zagożdżonka to też rezerwaty, na których terenie wędkowanie jest zabronione [2013-12-23 08:32]
To zbyt optymistycznie nie zabrzmiało niestety...Po cichu liczyłem na jakies klenie,jaziki nawet pstrąg mi sie marzył chociaz to nie woda górska (gdzies kiedys w necie wyczytałem ze jakies tam potokowce gdzies sie pojawialy ale za nic nie moge tego wpisu znalezc).Mała rzeczka ale okolica w jakiej płynie przez puszcze rozpala wyobraznie...Dzieki za informacje.Gdyby ktos cos jeszcze wiedział to prosze smiało pisac. [2013-12-23 15:21]
Rzeka Zagożdżonka była zarybiana potokiem w sposób tzw. "nielegalny", ale to było dawno [2013-12-24 07:56]
Rzeka Zagożdżonka była zarybiana potokiem w sposób tzw. "nielegalny", ale to było dawno
To może podrosły?:-) Tak sie łudze że tam cos moze pływac ale kto wie?Mam wielka ochote sie tam wybrac wiosna,pochodzic w zdłuz brzegu,moze bardziej z aparatem niz wedka.Nawet niewielka rybka dałaby mi sporo satysfakcji.Nic w internecie nie moge wygrzebac na temat tej rzeki.Miałem nadzieje ze znajde jakies informacje na stronie Koła PZW Pionki ale nic z tego...Nie wiem ,moze tam do nich napisze jeszcze lub zadzwonie.Ja sie łatwo nie poddaje:-)
[2013-12-24 13:53]
Z uporem maniaka jeszcze raz ponawiam prośbe o informacje w tym temacie. [2013-12-26 11:32]
Hej,nie jestem z Pionek ale pochodzę z Kozienic (choć już tam nie mieszkam na stałe). W Zagożdżonce na pewno są szczupaki i okonie - info z pierwszej ręki. Słyszałem też o miętusach ale to na odcinku przy Kozienicach. Myślę, że wyżej, w puszczy mogą też być. O kleniach i jaziach nic nie słyszałem.
Jak będę miał kiedyś czas to odwiedzę stare strony i chętnie się przejdę ze spinningiem wzdłuż zagożdżonki :) Krajobrazy są tak malownicze, że nawet jak nic nie wpadnie na kija, to i tak wycieczka będzie udana ;) [2013-12-27 18:05]
Własciwie głównie o to chodzi zeby wiosna w fajnej scenerii łyknac troche tlenu a jak pojawia sie jakies rybki to napewno sie nie pogniewam.Dzieki za informacje. [2013-12-28 15:52]
Z wędką niestety nie. Latem zeszłego roku trochę świrowałem jednośladem po ścieżkach wzdłuż rzeki w okolicach mostu w Kajzerówce do królewskiego źródełka. Rozczarowałem się bo śmierdziało. Podobno pionkowska oczyszczalnia nie dawała sobie rady a upały dodatkowo spotęgowały nieprzyjemny zapach. Cały czas mi ta rzeczka chodzi po głowie ... Płotki jakieś widziałem w nurcie między roślinami ale latem to zarasta i dostępu brak. Może wiosną albo jesienią dało by się gdzieś pospiningować. Jeszcze za słabo znam teren ale w planach mam eksplorację latem o ile czas pozwoli. [2016-03-07 22:00]
Mam nadzieję, że tym jednośladem był rower...
Oczywiście. Nie inaczej. Bardzo fajny teren do jazdy i przyjemny dla oka tylko rzeka fiołkami nie pachnie....
[2016-04-05 10:35]
Byłem w sobotę w okolicach Pionek i Garbatki. Woda fajna, choć trochę trącona. Aż się prosi o klenika... [2016-04-19 09:34]
Może ktoś łowili na iłżance jestem z radomia i też szukam miejscowek kleniowych [2016-07-17 20:22]
barrakuda81 jesteś jeszcze tu? Właśnie trafiłem na mapie na tą rzeczkę i wygląda świetnie. Ale to tylko teroria ciekawi mnie czy wybrałeś się z kijem nad nią. [2021-01-03 20:34]