Zaloguj się do konta

Rzeka Wilga przy ujsciu do Wisly zabetonowana !

utworzono: 2012/11/18 19:47
stanislaw131

wilga przy ujsciu do Wisly w Krakowie zostala usmiercona,wymarlo zycie biologiczne roslin , zwierzat i ryb. [2012-11-18 19:47]

bluehornet

Widziałem zdjęcie w Dzienniku Polskim - zrobiono " normalny " kanał z rzeki tętniącej życiem .najciekawsze , ze zrobiono to w miejscu , w którym Wilga nigdy nie wylewała i to za niemałą kasiorę - pieniądze wyrzucone w błoto .
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/1604485,krakow-ruszyly-prace-przy-zabezpieczaniu-walow-rzeki-wilg,id,t.html
http://78.24.161.56/pl/region/miasto-krakow/1248941-wyploszyli-bobry-a-wilge-zamienia-w-martwe-koryto.html
[2012-11-18 20:06]

mepsik79

To jest jakiś dramat, w XXI wieku możliwy tylko w polszczy ludowej zwanej RP!
Niestety żyjemy w kraju w którym o przyrodzie myśli się nadal w kategoriach zwalczania jej. W całej Europie, USA, ba nawet w Afryce ludzie mają świadomość, że z przyrodą się wspóistnieje. A współistnieć znaczy nie ingerować poza naprawdę wyjątkowymi sytuacjami. U nas odwrotnie - nasze środowisko jest jednym z najbardziej zdegradowanych w Europie.
W Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii ogromne unijne pieniądze wydaje się na renaturyzację rzek. U nas byle meliorancina decyduje co ma zostać uregulowane - a regulują już nawet źródłowe odcinki górskich strumieni - też za unijne pieniadze. Co to ma być?! Najgorsze że "odrzewianie" brzegów i betonowanie koryt robi się, mimo, że od dawna wiadomo, że takie akcje właśnie prowadzą do powodzi. Koryto pozbawione meandrów i wybetonowane to doskonałe urządzenie do rozpędzania powodziowej wody. Nadrzeczny drzewostan - czy ktoś wie ile wody potrafi pochłonąć JEDNO drzewo w czasie powodzi? To są metry sześcienne. To właśnie dlatego zadrzewione rzeczne doliny bardzo szybko wysychają po powodzi, a rozlewiska na łąkach gniją miesiącami. Ale co tam... Niech żyją melioranci! - a władzom Krakowa życzę wyglądania najbliższego wezbrania na Wiśle. Przez to wybetonowaną rynienkę na Wildze - która nie wylewała od stuleci, teraz wiślana woda wedrze się głęboko w miasto. Gratulacje!!!!  [2012-11-22 08:29]

SpinerZbok

Mnie najbardziej wpienia, że stało się to tak szybko i nie było nigdzie informacji o planach zniszczenia rzeki (ja przynajmniej takich informacji nie widziałem). Jeżdżę nad tą rzeką autobusem 1-2 razy w tygodniu i byłem w szoku jak nagle przy kolejnej wizycie w Krakowie zobaczyłem kopary i "ślicznie" wyłożone kamulcami brzegi. Zero logiki w działaniu, ogrom kasy wyrzuconej w błoto. Za takie coś powinien wziąć się prokurator!! [2012-11-22 14:04]