Rzeka Widawka w okręgu sieradzkim

/ 113 odpowiedzi / 20 zdjęć
Kontunuując porządki forumowe i jako, że sprawdziło się to z Grabią zakładam nowy wątek do dyskusji o tej urokliwej rzece :)

Piszemy tu o odcinku znajdującym się w okręgu sieradzkim.

Dziś zaliczyłem moją pierwszą wizytę w tym roku nad Widawką ze spinem w dłoni. Okolice Podgórza. Woda wysoka i mętna. Wyników brak. Natomiast bardo dużo większych zwierząt napotkane. W tym żurawie - zaczy wiosna tuż, tuż!
luciusz-esox

Tytułem uzupełnienia - obwód sieradzki obejmuje rzekę na odcinku:

- od mostu drogowego w miejscowości Zagrodniki fo ujścia do rzeki Warta (2018/03/18 14:39)

jabberwokie86

Wczorajszy wypad nad Widawkę zaowocował kleniem 30 cm, szczupakiem 50 cm i jeszcze jednym, mniejszym klenikiem:) (2018/07/01 11:36)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

oldboy

Daję łapki za fotki. Oby tak dalej :)
A jak tam woda w Widawce? Niska, jak w Grabi? (2018/07/01 22:27)

jabberwokie86

Daję łapki za fotki. Oby tak dalej :)
A jak tam woda w Widawce? Niska, jak w Grabi?

Raczej tak, może nie jakoś tragicznie niska, ale miejscami była mocno płytka:) Jednak Widawka daje większe szanse na konkretną rybę niż Grabia:) (2018/07/03 12:07)

oldboy

...może nie jakoś tragicznie niska, ale miejscami była mocno płytka:)
Skoro była dość płytka, to czy widać było jakiś białoryb?
(2018/07/03 22:42)

jabberwokie86

Â

Coś tam było widać, ale raczej nic specjalnego - trochę drobnych kleni i być może jelców (w zeszłym sezonie złapaliśmy kilka na spinning). Miejscami jest tam trochę dołków i przykos, więc pewnie większe ryby też się trafiają:) W zeszłym roku, ale na innym odcinku widziałem (niestety nie złowiłem) nawet dwa chyba dość rzadkie gatunki, nie tylko w Widawce, ale ogólnie w wodach sieradzkich.
(2018/07/05 21:43)

chudymb2

Za pozwoleniem Pawła złowiony tydzień temu (2018/07/07 17:52)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

chudymb2

Widawka oczywiście ,a pływają większe .Miejsca nie podam (2018/07/07 17:54)

u?ytkownik108412

ÂÂ

Coś tam było widać, ale raczej nic specjalnego - trochę drobnych kleni i być może jelców (w zeszłym sezonie złapaliśmy kilka na spinning). Miejscami jest tam trochę dołków i przykos, więc pewnie większe ryby też się trafiają:) W zeszłym roku, ale na innym odcinku widziałem (niestety nie złowiłem) nawet dwa chyba dość rzadkie gatunki, nie tylko w Widawce, ale ogólnie w wodach sieradzkich.
Â

Obstawiam, że masz na myśli brzanki? (2018/07/07 23:42)

u?ytkownik108412

Za pozwoleniem Pawła złowiony tydzień temu

50tka? (2018/07/07 23:43)

chudymb2

Nie było miary ale grubo 40+ (2018/07/08 07:01)

jabberwokie86

ÂÂÂ

ÂÂ

Obstawiam, że masz na myśli brzanki?

Owszem:) Drugi gatunek to świnki. (2018/07/08 11:11)

luciusz-esox

Widawka oczywiście ,a pływają większe .Miejsca nie podamÂ

A, że zapytam z ciekawości wrócił do wody? (2018/07/08 13:42)

chudymb2

Nie wiem nie było mnie tam.Udostępniłem zdj za zgodą Pawła,ale ,,raczej,,tak jak go znam. (2018/07/08 14:29)

u?ytkownik108412

ÂÂÂÂ

ÂÂÂ

Obstawiam, że masz na myśli brzanki?

Owszem:) Drugi gatunek to świnki.

Widziałem fotkę brzany ale to już ładnych parę lat temu. W zeszłym roku zasadzałem się w jednym miejscu, ale nie było ich tam jednak. Z ciekawości jakie były rozmiarowo? Na priv mogę strzelić w ciemno gdzie je widziałeś :) (2018/07/08 21:36)

jabberwokie86

Owszem:) Drugi gatunek to świnki.

Widziałem fotkę brzany ale to już ładnych parę lat temu. W zeszłym roku zasadzałem się w jednym miejscu, ale nie było ich tam jednak. Z ciekawości jakie były rozmiarowo? Na priv mogę strzelić w ciemno gdzie je widziałeś :)Â
No to czekam na strzał;) Co do wielkości, myślę że miały ok. 50 cm, jedna była trochę większa od drugiej (mniej więcej o długość głowy). Na pewno nie były to medalowe okazy, ale sam ich widok (dla mnie pierwszy w życiu) był nie lada atrakcją:)
(2018/07/09 09:51)

Sith

Aż dziw, że biorą w taki upał i to w płytkiej wodzie...
Gratulacje! (2018/07/31 07:07)

luciusz-esox

Aż dziw, że biorą w taki upał i to w płytkiej wodzie...
Gratulacje!

W sumie nie ma czego gratulować bo nawet sieradzkego wymiaru nie ma. Ale, że to mój największy w tym roku z tutejszych wód to został pamiątkowo uwieczniony. A co do upału, o 5 rano jest jeszcze całkiem znośnie ;) (2018/07/31 19:18)

oldboy

Choć jestem już dość "leciwy", to nigdy NIE BYŁEM jeszcze nad Widawką :(
Może w przyszłym sezonie(?)
Za filmik -"plusik" :) (2018/10/07 21:11)

Sith

Lucjuszu, filmik extraklasa. Czekamy na część 2. :)) (2018/10/08 07:31)

luciusz-esox

Na dzisiejszym pieszym lornetkowo-fotograficznym spacerze z Jabberwokie'em wzdłuż uroczej rzeki Widawki w okręgu sieradzkim zaobserwowaliśmy pierwszy raz w życiu sporą ciekawostkę - patrol samochodowy straży rybackiej PZW Sieradz (pojazd stosownie oznakowany).
Osobiście bardzo cieszy mnie obecność strażników w terenie. Oby więcej! (2019/01/20 23:08)