Łowi ktoś z was na rzece Warcie w okolicach Burzenina/Widawy? Jeśli tak, to bardzo proszę o rady, bo kupiłem tam niedawno działkę i mam zamiar wybrać się na rybki :)
Ten teren jest wędkarsko mało interesujący - równe brzegi, zarośnięte, bez zakoli i główek... Typowa rynna, zwłaszcza po powodzi w roku 2010... Kiedyś jeździłem w okolice Tyczyna, ale od czasu ustawienia znaków zakazu ruchu wzdłuż wałów powodziowych nie byłem ani razu. Ale i przed tym wydarzeniem nie była to jakaś rewelacyjna okolica dla wędkarzy... Bardziej polecałbym okolice Rychłocic, Konopnicy i Bębnowa, ale to znacznie powyżej Burzenina. (2014/06/27 14:27)
Łowi ktoś z was na rzece Warcie w okolicach Burzenina/Widawy? Jeśli tak, to bardzo proszę o rady, bo kupiłem tam niedawno działkę i mam zamiar wybrać się na rybki :)
Szkoda, że nie popytałeś przed zakupem działki. Warta w tych okolicach to nędza i pustynia. Z resztą już prawie wszędzie od jeziorska w górę, ale tam to wyjątkowa nędza (2014/06/27 14:32)
W okolice Burzenina jeździłem do miejscowości Strumiany. Masz tam taki kanał stary i tam jest ciekawe miejsce. Ale z tego co zauważyłem ryby łowiłem tylko wiosną i jesienią w okresie letnim byłem kilka razy ale raz udało mi się połowić kilka leszczy i karasi tak to jak koledzy mówią nędza. Wybierz się tam jesienią można wtedy połowić ładne płocie i okonie. Zależy też od dnia bo czasami przyjeżdżałem i niestety się spóźniłem bo akurat ryby przestały brać bo wyszły z kanału. Ale jesień wg. mnie najlepszy okres. Pozdr. (2014/06/28 11:40)
łowie czesto w okolicach burzenina i nie narzekam :) wczesna wiosna zdarzaja sie jakies ploteczki,natomiast od konca kwietnia do konca lipca intensywnie zerują w odcinka na których wędkuje wyrosniete jazie,klenie (aczkolwiek maluchow tez nie brakuje) co roku w okresie około 2 tygodni biorą ladne świnki (niby ryba legenda a biorą pięknie jak sie trafi w dzień) no i w czerwcu to leszcze,leszcz i jeszcze raz leszcz :) 2014 świetny rok,2015 duzo gorzej,ale tragedii nie było co przyniesie 2016? narazie zapowiada sie ,ze bedzie dobrze -pozdrawiam i polamania (2016/03/04 09:59)
Kolego ile razy w roku jesteś nad Wartą w okolicach Burzenina i ile tych ryb na prawdę złowiłeś? Ja byłem we wrześniu 5 razy i złowiłem jedną znośną rybę i miałem jednego bolka ponad 2kg, który miał zamiar uratować mój wędkarski honor po 8 godzinnym bezowocnym biczowaniu bolonką przepięknej rynny. Gdybym obudził mojego dziadka z grobu i powiedział mu, że cay dzień klasycznej przepływanki w najlepszej rynnie w okolicy, może skończyć się bez brania, to od razu z powrotem by zasnął. Na pewno można wydłubać klenia i jazia jak to na całej rzece, ale ryb jest tam bardzo mało no i miejscówek, gdzie ryba może się trzymac także. Z mojego doświadczenia wynika, że na naszej zrece można osiągnąć jeszcze względnie dobre wyniki, jeśli ma się czas być nad nią często (2016/03/06 17:04)