Rzeka Uszwica ok.Brzeska - relacje

/ 235 odpowiedzi / 7 zdjęć
maniak123

witam panów jestem dominik od nowego roku zaczynam wędkowanie nad uszwicą.
czy tam sprawdzają karty i ryby?
i czy trzeba mieć kartę wędkarską?
Z góry dziękuje. (2013/01/16 20:09)

jurek096

Od pierwszego września polecam wam wszystkim rozpocząć naukę w pierwszej klasie,gdzie uczą pisowni i ortografii.pozdrawiam. (2013/01/17 11:28)

MaateuszK07

maniak123 sprawdzają i kartę i ryby więc lepiej nie kłusować :) (2013/01/18 12:01)

MaateuszK07

Ty dziadek nie udzielaj się tu jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia.. (2013/01/18 12:04)

daviid7

Ty dziadek nie udzielaj się tu jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia..

hahahaha, jebłem ;D Ale Mateusz dobrze mówisz... Dziadek troche poleciał, bo co on chce od naszej ortografi i pisowni? Poza pewnym uzytkownikiem, który juz zreszta i tak nie udziela sie na tym forum bo wyszedł na pajaca nikt nie popełnia jakiś rażących błedów. Niektórym ludziom na starość się w dupie przewraca...

(2013/01/19 14:10)

u?ytkownik59121

Siema.
Chcieliśmy kiedyś zorganizować koleżeńskie zawody na Uszwicy, pamiętacie ??? To jest problem bo ciężko jakiś termin ustalić żeby wszystkim pasowało, więc wpadłem na pomysł żeby zrobić zawody online, może nawet lepiej LIGĘ niż zawody. Każdy kto chce sie pobawić zakłada nową galerie o nazwie np zawody i dodaje fotki, oceniamy,na koniec roku podliczamy punkty, kto ma najwięcej ten jest MASTER! Każdy łowi kiedy ma czas i ochotę i dodaje fotki, oczywiście tylko ryby złowione na Uszwicy, na zdjęciu ryba zawsze z miarką itd... szczegóły do ustalenia poźniej.
CO WY NA TO?
Myślę, że nikt nie będzie oszukiwał bo chodzi tylko o zabawe i zdrową rywalizacje.

Piszcie co o tym myślicie, opłacajcie kartę i ruszamy z ligą :)
Pozdrawiam (2013/01/21 19:21)

pipiszta

Witam:) Panowie poczytalem troszke o tym Kubie,ale sie usmiałem:)haha dobry jest:) ale wrawiamięcej takich jest....Pozdrawiam w tym roku też się nastawiam na kleniki....A jest ich dużo....

(2013/01/21 19:43)

u?ytkownik137373

według mnie Kuba (choć naprawdę ma na imię Bartek),spotkałem się z nim nad wodą i chciał was przeprosić.On nie chciał nic zrobić żeby kogoś obrażać tylko poczuł się niedoceniany a widząc jego zdj z innymi rybami gdzie on jest , mogę powiedzieć że trochę mu zazdroszczę okazów :( (2013/01/21 21:34)

u?ytkownik137373

to napisał mój brat ale i tak przepraszam was (2013/01/21 21:35)

u?ytkownik137373

według mnie Kuba (choć naprawdę ma na imię Bartek),spotkałem się z nim nad wodą i chciał was przeprosić.On nie chciał nic zrobić żeby kogoś obrażać tylko poczuł się niedoceniany a widząc jego zdj z innymi rybami gdzie on jest , mogę powiedzieć że trochę mu zazdroszczę okazów :(
(2013/01/21 21:36)

daviid7

Siema.
Chcieliśmy kiedyś zorganizować koleżeńskie zawody na Uszwicy, pamiętacie ??? To jest problem bo ciężko jakiś termin ustalić żeby wszystkim pasowało, więc wpadłem na pomysł żeby zrobić zawody online, może nawet lepiej LIGĘ niż zawody. Każdy kto chce sie pobawić zakłada nową galerie o nazwie np zawody i dodaje fotki, oceniamy,na koniec roku podliczamy punkty, kto ma najwięcej ten jest MASTER! Każdy łowi kiedy ma czas i ochotę i dodaje fotki, oczywiście tylko ryby złowione na Uszwicy, na zdjęciu ryba zawsze z miarką itd... szczegóły do ustalenia poźniej.
CO WY NA TO?
Myślę, że nikt nie będzie oszukiwał bo chodzi tylko o zabawe i zdrową rywalizacje.

Piszcie co o tym myślicie, opłacajcie kartę i ruszamy z ligą :)
Pozdrawiam

Bardzo fajny pomysł Tomku ;) Tylko pasowałoby uzbierać chociaż z 5 osób, ale myślę, że nie będzie z tym problemu. Trzeba ustalic jakieś wymiary ryb podlegające punktacji bo niekiedy wymiar ochronny to za mało np. przy kleniach.

(2013/01/22 00:01)

maniak123

witam panów
mogliście by mi pomóc wędkuej od niedawna na uszwicy i interesuje mnie odcinek przy autostradzie w wokowicach z góry dziękuje za odpowiedz i łowię na spławik-grunt.

ps.w bielczy koło mostu w pradem robi się szybki nurt i tam w lato złowiłem kilka cert,kleni,i chyba małą świnke(wszystko nadal pływa w rzece) (2013/01/22 12:39)

u?ytkownik59121

Bardzo fajny pomysł Tomku ;) Tylko pasowałoby uzbierać chociaż z 5 osób, ale myślę, że nie będzie z tym problemu. Trzeba ustalic jakieś wymiary ryb podlegające punktacji bo niekiedy wymiar ochronny to za mało np. przy kleniach.

Nom tez tak myśle, bo jak cie znam to natrzaskasz przez cały sezon ze 150 kleni i kto to potem wszystko zliczy:)
Można zrobić tak:
kleń 30-35cm - ileś tam pkt i potem 36-40cm więcej pkt, 41-45cm jeszcze więcej itd
i analogicznie z pozostałymi gatunkami ryb.
Sądze, że w gre wchodzi tylko spining więc proponuje punktować tylko te gatunki:

-pstrąg,
-szczupak,
-okoń,
-kleń i jaź

Napisz jakieś swoje pomysły, to stworzymy regulamin LIGI :) (2013/01/22 16:37)

MaateuszK07

Powiem Wam ,że jak dla mnie to najlepiej by było żeby kleń ,który bd się liczył w zawodach miał przynajmniej to 35 cm ,bo tak to bez podziału na rozmiar na miękko mozna złapać i nawet 300, 400 i więcej sztuk ;P a tego się nie bd chciało liczyć ;/ Mozna by ustalić nasz wymiar klenia ,który bd zaliczony i innych gatunków też i w tych innych znalazłby się Szczupak , okoń , pstrąg i jaź.. co Wy na to ? Np. złapie ktoś takiego klenika 35 cm robi fotke z miarką i już oszukiwać myślę ,że nikt nie bd ,bo po co to ? Szczupak 50cm jaź np. 25 ,bo nie ma go dużo i pstrąg to już Wy się wypowiedzcie ziomki :) (2013/01/22 16:52)

MaateuszK07

Hehehe pisałem to na szybko bez przeczytania ostatniego komentarza Tomka i widze ,że niemal identycznie rozkminiliśmy to heh ;P tak by trzeba było zrobić..

Kleń 30-35 np. 6pkt.

Kleń 35-40 np. 8pkt.

Taki 41-45 np. 9pkt

45+ dyszka i już tak samo jeśli chodzi o reszte gatunkow tylko to juz jest kwestia dogadania sie z rozmiarami :) ale opcja dobra ;)

(2013/01/22 16:57)

daviid7

co do kleni to mogło by to tak wyglądać:
Kleń 30-35cm  4pkt
Kleń 36-40cm  6pkt
Kleń 41-45cm  9pkt
Kleń 46-50cm  13pkt (2013/01/22 21:38)

u?ytkownik59121

No to klenia mamy ustalonego, a co z okoniem i pstrągiem??? Okoni łowimy sporo, ale większość jest mała, więc też trzeba podnieść wymiar, żeby nie było ich przesadnie dużo w naszych galeriach, bo sie nie doliczymy. Z drugiej strony cięzko o sztukę 30+, więc mamy niewielki zakres do podziału. Myśle, że dla okonia można zrobić tak:
22-24 -4pkt,
25-27 -6pkt,
28-30 -9pkt,
30 + - 10pkt lub 13 pkt ( jak już chłopaki wolicie, zresztą kwestie maksymalnej ilości pkt ustalimy później).

Co z pstrągiem??? Ja nigdy żadnego nie złowiłem, więc nie wiem jak sprawa wygląda, ale to chyba najtrudniejsza zdobycz, więc proponowałbym żeby punktować pstrągi wyżej.
Piszcie wszystkie pomysły potem to zbierzemy w całość. (2013/01/23 15:05)

u?ytkownik59121

A jazie może sobie darujmy, trafiają się pojedyncze sztuki, więc może je pominiemy? podobnie jak jelce, bolenie( o ile w ogóle są w uszwicy) i inne ryby które czasem można złowi na spining. Co o tym sądzicie? (2013/01/23 15:10)

MaateuszK07

Jelce, jazie, ukleje, kiełbie i takie tam sie pominie ,bo tez sa sporadycznymi przylowami przy kleniach pomińmy i punktujmy tylko 4 gatunki.. Szczupak, kleń , okoń i pstrąg.. klenia i okonia mamy ustalonego teraz jeszcze ustalmy sobie szczupaka i pstrąga z tym ,że z pstrągiem zróbmy może tak ,że np. od 25 cm jest zaliczony i tyle ,bo dużo sie pstrąga nie połapie ,bo w naszych rejonach jest bardzo rzadko spotykany ,a w porębie nikt z nas nie mieszka i nie kazdy tam jezdzi ;) a szczupaka moznaby tak zrobic jak napisał wyzej Dawid.. jak juz wszystko ustalimy to sie zrobi regulamin z punktacja i rozmiarami tych 4 gatunkow co bd brane pod uwage i bd miec czarne na bialym co mozna zglaszac i za co ile punktow sobie przyznawac ;P jeszcze mamy na to troche czasu bo dobre 1,5 miesiąca zostało do pierwszych kleników ;) (2013/01/24 13:01)

MaateuszK07

Aha tylko dawid nic nie napisał i mi się z kleniem pomyliło więc szczupaka mozna tak :
40-45cm - 4pkt
46-50cm - 6pkt
51-55cm - 8pkt.
56-60cm - 10pkt
60+ jest już rzadziej spotykany więc można zrobić ,że 60-70cm np. 15 pkt ,a za 70+ 20pkt. i wątpię chociaż bardzo bym chciał żeby ktos z nas mógł zgłosić nawet takiego 80taczka ale to jeszcze chyba nie bd nam dane w tym roku ;P  (2013/01/24 13:04)

u?ytkownik59121

Ja bym szczupca proponował od 50cm. Na każdych zawodach liczą się tylko wymiarowe ryby, więc my też tak może zróbmy??? A z pstrągami możemy zrobic tak, że każdy pstrąg( nie ważne jak duży) będzie premiowany extra, np 30 pkt. i po problemie. Myślę, że nie na walimy tych kropków za dużo, choć bardzo chciałbym się mylić. Co ty na to? (2013/01/24 14:30)

u?ytkownik59121

A zmieniając temat, nie mogę się już doczekać wypadu na rybki, kartę opłaciłem, ale pogoda na razie nie rozpieszcza, czekam, żeby temperatura wzrosła chociaż troszkę, tak, żeby nie zamarznąć i spróbuje się płotkami pobawić ze spławikiem na Uszwicy. A ty Mateusz kiedy zaczynasz sezon??? (2013/01/24 14:35)

MaateuszK07

Ja zaczynam w połowie marca testy wobków nowych i wgl przez ostatnie 2 tygodnie marca sie rozruszam , poobczajam ryby jak juz zeruje gdzie stoja i takie tam a od samego poczatku kwietnia bd polowac tylko i wylacznie na klenie z Ultra lekkim spinningiem ;) (2013/01/24 15:29)

daviid7

Co do okoni to wydaje mi się, że można by zacząc punktowac dopiero te od 25cm. W zeszłym sezonie nałapalismy wszyscy takich troche to i pewnie w tym będziemy takie łapać.

OKOŃ:

25-27cm - 7pkt

28-30 - 10pkt
30+cm - 15pkt
co wy na to?

Co do szczupaków to proponuje tak:
50-55cm - 10pkt
56-60cm - 15pkt
61-65cm - 20pkt
65+cm - 25pkt

Odnośnie pstragów to myślę, że tez warto zrobić jakaś punktacje np:
>20cm - 10pkt
21-25cm - 15pkt
26-30cm - 22pkt
31-35cm - 30pkt

35+cm - 40pkt
co chłopaki o tym myślicie?

(2013/01/25 14:18)

MaateuszK07

Okoń jak dla mnie może byc bo dużo sie łapie takich 25+, szczupak też tylko jeszcze 66-70cm 30pkt a 70+ 50pkt ,bo takie ryby trzeba bd lepiej punktować, bo są rzadziej spotykane a pstrągale też może tak być.. i jeszcze z Tomkiem pogadamy o ostatecznym wymiarze i punktacji klenia i zrobi się wzór regulaminu za co ile punktów i warunki żeby ryba została zaliczona :) zrobimy sobie to fajnie ,że wszystkim bd pasować i bd cały sezon się dzielić wynikami, które bd w galerii Sezon 2013 Uszwica Zawody i już ;P (2013/01/25 15:18)