Rzeka Uszwica ok.Brzeska - relacje

/ 235 odpowiedzi / 7 zdjęć
macko

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/834/klen1.jpg/][IMG]http://img834.imageshack.us/img834/798/klen1.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL] (2011/05/06 23:41)

obcy91

"co wtedy gdy w siatce mamy nie wymiarową rybę (nie wolno takich przechowywać a co dopiero jak zdechnie)"

Wymiar się podniesie poszczególnym gatunkom, postawi się "sędziego" i tak jak na zawodach masz rybę możesz iść do sędziego on zmierzy i zapisze a Ty wypuścisz.
A nie wymiarowe ryby od razu do wody. (2011/05/07 10:38)

obcy91

Może niech każdy napiszę swoją propozycję rozegrania "zawodów" i po prostu z każdej wybierze się po troszku.
Co Wy na to? (2011/05/07 10:43)

daviid7

Dobrze by było żeby jeszcze pozostali uczestnicy zawodów się wypowiedzieli. I napewno coś uzgodnimy. (2011/05/07 10:53)

pipiszta

To tak wogule na kiedy panowie planujecie te zawody???Jakiś termin jest już znany??? (2011/05/10 21:32)

u?ytkownik59121

Panowie jak tam szczupaczki na uszwicy?? złowiliście już jakiegos zębatego w tym roku? Gdzie są na uszwicy dobre miejsce na szczupaki??? A odnośnie zawodów ja chyba odpadam, strasznie ciężko z czasem, praca, studia itd.... :/ Ale jak ustalicie jakąś date to napiszcie na forum. może akurat będe wolny. Pozdro.   (2011/05/10 22:52)

daviid7

Ja za szczupakiem jescze nie chodze, zawsze najlepsze wyniki mam na jesieni. Ale 1 udało mi się złowic przypadkiem podczas łowienia kleni na 46cm, to bylo cos pod koniec kwietnia szczupak mial jeszcze okres ochronny. Jeszcze kolo 25 marca jak za kleniem chodzilem wziął mi taki 55-60cm ale łowiłem bez przyponu i odgryzł żyłke. Na uszwicy szukam szczupaków w dołkach z jakimiś krzakami czy korzeniami.  (2011/05/14 17:53)

pipiszta

Witam wszystkich mam pytanko odnośnie tych małych zawodów towarzyskich,a mianowicie termin mnie interesuje? Jeżeli miły by być w czerwcu (może być początek) to stawiam skrzynke piwka.... Bo wczesniej nie dam rady...ze wzgledu na prace...a bardzo bym chciał spotkać się z osobami wędkującymi na tej naszej rzeczce i wymienić się pogladami....Pozdrawiam:) (2011/05/20 20:42)

daviid7

To trzeba wymyslic jakis termin w czerwcu, kiedy komu pasuje..
Co do szczupaków to dzisiaj znowu mi jeden taki kolo 50cm odgryzł żyłke i odpłynoł z woblerem bo nastawiałem się na kleniki i nie mialem przyponu ;/  (2011/05/21 15:20)

u?ytkownik59121

Siema, mi też siadł w piątek ładny szczupak taki koło 60-65cm na uszwicy...na spławik z dendrobeną nr 4 na haku;/ po 2,3 minutach było po wszystkim, nie miałem nawet podbieraka, więc nie bylo szans.... ale i tak fajnie, chwilke sie z nim pobawiłem :) pisze bo to byl mój pierwszy szczupak z uszwicy, wogole chyba pierwszy z rzeki i wydaje mi sie że te rzeczne mają dużo więcej siły niż te co żyją w stawie, kilka szczuplych już złowilem, największy na 72 cm na winiarni i zaden nie walczyl tak jak ten bandyta...:)  Co do zawodów, ustalcie konkretną date, pipiszta napisz kiedy ci najlepiej pasuje, może innym też bedzie pasiło, ja jeśli tylko bede wolny to chętnie przyjade. Pozdrawiam (2011/05/23 16:29)

MaateuszK07

Co do szczupaczków to jak się wie gdzie podac na Uszwicy przynęte, jaką przynęte założyć i jak poprowadzić to złowienie szczupaka nie jest trudną rzeczą w tym roku na Uszwicy mam narazie 3 + 2 spięte.. ale dopiero z polową września ruszą zębate, bo teraz to jeszcze cieżko ze szczupłym ale raz na czas zawsze weżmie ;) (2011/07/20 14:38)

daviid7

To co napisał Mateusz to prawda.. Przy dobrej przynęcie, odpowiednim poprowadzeniu i odrobinie szczęścia z czasem się napewno trafi. U mnie narazie w tym roku jest 7:3 dla Szczupaków niestety :/ (2011/07/20 20:59)

MaateuszK07

Poczekajmy aż ruszą ;P Od połowy września się zacznie czas szczupaka na Uszwicy ;) Bd śmigać razem i wyciągać " metrówki " z naszej Uszwicy ;DD (2011/07/22 22:38)

MaateuszK07

Jak tam chłopaki ? Łowicie coś na Uszwicy ? Jak tak to napiszcie jakie macie wyniki.. (2011/08/04 13:48)

Lukasz84

co tam ciekawego słychać na uszwicy widzę że temat marł (2011/11/13 09:01)

macko

klenie biorą podobno, ale trzeba się napracować, wesołych i połamania w 2012r.  pozdro (2011/12/25 03:21)

MaateuszK07

Elo elo po zimowej przerwie. I jak tam chłopaki zaczynacie coś działać na Uszwicy ?;) (2012/03/12 12:27)

u?ytkownik59121

Siemka. Ja dopiero z exportu wróciłem, nie opłaciłem jeszcze karty, ale pewnie zaraz po świętach to uczynię i pierwsze kroki skieruje na uszwicę w "VOKOVII" :) Jak będziesz miał czas to daj cynka może sie ustawimy na jakiś wypadzik na klenia:) a Ty już cos połowiłeś??? Jak się rzeczka prezentuje?? woda chyba dalej niska z tego co widziałem;/???? (2012/04/05 16:33)

u?ytkownik59121

Widzę, że temat zdechł ;/ Panowie mam takie pytanko, jak wyeliminować brania kiełbi na uszwicy??? Od jakiegoś czasu mam z tym problem jak łowie na spławik albo z gruntu, to 80% ryb to kiełbie;/ Ktoś kiedyś mówił mi że to kwestia dna (żeby unikać miejsc gdzie jest muł itd...), ale to chyba nie to, bo te bydlaki są wszędzie;/, nie ważne czy muł, czy żwir, czy kamienie;/ Nęcić czy nie??? też chyba nie ma to znaczenia czy z zanętą czy bez, dalej biorą głównie kiełbie. Rozmiar haka....większy haczyk wcale ich nie zniechęca;/ Przynęta "selektywna":atakują wszelkie robactwo, od pinki po rosówki, jedynie przynęty roślinne typu kukurydza, płatki owsiane itp. omijają, ale na takie przynęty na uszwicy nigdy niczego nie złowiłem;/ jakoś rybki z uszwicy wolą robale;) Jak macie jakieś pomysły to piszcie :) Pozdrawiam (2012/04/19 11:56)

obcy91

Może podnieś grunt. (2012/04/19 13:45)

MaateuszK07

Grunt nie ma najmniejszego znaczenia przy tej rybie.. bierze wszędzie i na wszystko.. Nic się z tym nie poradzi ,bo jest ich zbyt wielka ilośc ale to i tak dobrzwe bo grubszy kleń okoń i szczupak ma co jeśc ;P Ja Ci powiem ,że zamiast się denerwować kiełbiami bierz spina i polataj za klenikami ,bo już ładnie bierze :) (2012/04/19 13:58)

MaateuszK07

A i jeszcze jedno.. jak bd miał czas i ochotę się wybrać do mnie na Uszwice daj znac bo mam urlop do 4 maja to możemy coś w któryś dzie coś pokombinować ;) (2012/04/19 14:02)

u?ytkownik59121

Spoko, spining swoją drogą, ale na pewno da sie jakoś przed tymi kiełbiami uciec, tak sobie wymyśliłem, żeby znaleźć jakiś dołek, i nęcić regularnie kuku, albo grochem, czy czymś takim, kiełbie na to nie biorą,a może inne rybki się przyzwyczają do takiego pokarmu??? Uszwica daje naprawde duże możliwości, nie bd się ograniczał do kleni i okoni:))) Pozdro  (2012/04/21 14:24)

MaateuszK07

Powodzenia ale kuku kiełb wpierdziela tak samo jak np. czerwone.. więc lipa a co do grochu zły pomysł nie jest ale jestem pewien w 100% ,że szału nie bd robić bo ale przynajmniej kiełbie może odpuszczą..

(2012/04/23 11:32)

daviid7

Jak tam panowie? łowicie cos ostatnio? Dzisiaj kolega wysłał mi zdj.(nie najlepszej jakośći) które zrobił na Uszwicy, na którym widac Miętusa? no własnie, mi się wydaje że to miętus, natomiast on uważał, że to sum ale niejest on jakimś super wędkarzem i myślę iz niewie nawet jak wygląda miętus.. 
O sumach w Uszwicy słyszalem jedynie od 'mało wiarygodnych' wędkarzy, natomiast o miętusach mowili bardziej 'konkretni' goście, a poza tym tak jak kiedyś pisałem gdy potok Niedźwiedź, który wpada do Uszwicy został zatruty to widziano w nim miętusy. Zdj tej ryby zrobiono niedaleko miejsca w którym ten potok własnie wpływa do naszj rzeki. (2012/04/27 21:37)