Masz rację T0mekl nad rzeką zdecydowanie łatwiej o spokój ciszę i można fajnie odpocząć łowiąc ryby...3 stawy szczególnie w lecie w weekend to nieporozumienie byłem raz na nocce to było jak na jakiejś imprezie plenerowej taki gwar ja np lubię jeździć na wisełkę w okolicach uscia solnego rewelacyjne są szczególnie nocki polecam. (2010/11/29 22:35)
Ooo! To widze że dobrze trafiłem, bo szukam kogos kto tam łowi. w tej miejscowości Raba wpada do Wisły tak??? Powiedz mi co tam łowisz, jak na co itd, bede bardzo wdzięczny. Ja łowie na Wiśle troche poniżej w miejsc. Górka, ale efekty mam tam mizerne;/ tzn ryby są konkretne, ale ja cos robie źle, niewiem co, po prostu wisła to dla mnie trudne łowisko, może mi coś poradzisz. Łowie tam głownie ciężkim feederem a Ty Zawer?? (2010/11/30 17:34)
Ja w tym roku w sumie na Wiśle łowiłem niewiele a to ze względu na fakt iż w nie ma porozumienia z Krakowem a miejscówka na której łowię należy do pzw Kraków jest to miejsce powyżej ujścia Raby do Wisły ok 1 km są tam fajne główki duże zakola w nocy rewelacyjnie bierze tam leszcz. Łowię podobnie jak Ty na feedera wyrzut do 90 gr i powiem tak najlepsze efekty są zdecydowanie wieczorem max do 2 w nocy. Jeśli chodzi o przynętę to dla mnie duża rosóweczka jest nr 1 jeśli nie weźmie mały sum to prawie zawsze siądzie ładny leszcz nieraz brzana, jeśli łowisz na przynety typu białe czy czerwone robaki to niestety będziesz miał non stop brania małych ryb rosówka pozwala na wyeliminowanie drobnicy. Nieraz zakładam kukurydzę ale średnio się sprawdza a Ty na co łowisz?? (2010/11/30 22:20)
Ja tez głownie na rosówkę, ale rzadko udaje mi się cokolwiek złowic, siedze po kilka godzin i nic, czasem złapie jakąś rybe,np przez cały tamten sezon złowiłem dwa konkretne leszcze, sporą certę, kilka małych sumów i troche drobnicy, krąpi itp ,a nad wisłą byłem conajmniej kilkanaście razy, o różnych porach dnia i nocy i w różnych warunkach po kilka godzin... niewiem w czym tkwi problem, pewnie źle nęce, zestawy pewnie też nie najlepiej zmontowane, chyba że poprostu mam taki niefart;/ w każdym razie wisła bardzo mi sie podoba i zamierzam w przyszłym roku częściej tam zaglądac, może wkoncu znajde patent na rybska z Wisełki:) (2010/12/02 13:51)
Mam takie małe pytanko do panów,którzy łowią klenie na uszwicy na spinning.Jakiej żyłki używacie??? myślę że nie zakładacie stalki? chyba,że na szczupłego polujecie, a klenie to tylko przyłów?? Chciałbym w przyszłym sezonie spróbować łowić klenie na malutkie woblery i nie wiem jaka żyłka będzie do tego celu najlepsza. wiem że żyłka ma najmniejsze znaczenie, napewno dużo mniejsze niż kołowrotek i wędka, ale wątpię w to,że nabędę nowy sprzęt, więc może chociaż żyłeczke dobrą zakupie. Jeśli możecie coś polecić to będę wdzięczny. (2010/12/13 18:45)
Witam. Moim zdaniem żyłka ma bardzo duże znaczenie tania będzie ci się skręcała będzie mniej wytrzymała ja już temat tanich żyłek przerobiłem wole dołożyć 10-15 zł i kupić porządną żyłkę, myślę że wystarczy Ci spokojnie dobra 0,14-0,16 mm na grubszej będzie gorzej czuć pracę małych woblerków, poza tym kleń szczególnie na małej rzece jest bardzo płochliwy i podejrzliwy więc gruba żyłka może być problemem. (2010/12/14 10:50)
Ja do lekkiego spiningu mam żyłkę Daiwy 0,16 mm 150 m dałem za nia coś ok 30 zeta jest rewelacyjna ogólnie nie polecam żyłek Jaxona. (2010/12/15 12:31)
Ja do lekkiego spiningu mam żyłkę Daiwy 0,16 mm 150 m dałem za nia coś ok 30 zeta jest rewelacyjna ogólnie nie polecam żyłek Jaxona. (2010/12/15 12:31)
Ja do lekkiego spiningu na uszwicy używam żyłeczki stroft 0.16 ale na przyszły rok zmieniam na fujitsu fluo 0.14 ponieważ mam tą żyłeczke na szczupaka tyle że 0.20 i jest naprawke klasa (miękkość,mała rozciągliwość,brak pamięci i się co najważniejsze nie skręca) Tutaj link można zamówić
Hmm bocznego troku na tyle ile łowię ,a łowie bardzo dużo nie używałem nie wiem jak koledzy ale wątpię ,bo nie spotkałem jeszcze nikogo kto by łowił na Uszwicy ta metodą. (2011/01/03 20:34)
pytam bo kupilem teraz caly osprzet do tej metody i musze ja wyprubowac:-) a pomoze ktos w doborze miejsca w tej rzece??? bo nie bylem jeszcze a chcialbym tam kija zamoczyc:-) (2011/01/03 21:14)
Witam Panów w nowym sezonie:) Jak tam? Ja wczoraj opłaciłem składki, mysle ze jeszcze w tym, albo w nastepnym tygodniu uderze na uszwice, zapolowac na klenia. W sumie to może jeszcze troche na klenie za wcześnie, ale nie moge juz wytrzymac. Pozdro. (2011/01/25 12:41)
Witam. Zaczęliście już sezon czy jeszcze nie??? Ja opłaciłem składki jakiś czas temu, ale do tej pory nie było okazji żeby powędkować, albo był cholerny mróz, albo nie miałem czasu, już nie mogłem się doczekać, i w końcu dzisiaj wyrwałem się na chwilkę na uszwicę:) W sumie to okoliczności były bardzo niesprzyjające bo troszkę z kolegami powalczyłem wczoraj i wstałem lekko zmięty, i dopiero o 9 byłem nad rzeczką w miejscu gdzie wpada niedźwiedź, ogólnie bardzo fajne miejsce, ale trudno dostępne, szczególnie lewy brzeg na którym łowiłem, kompletnie zarośnięty, nie ma się jak do wody dostać, prawy wygląd dużo lepiej nastepnym razem z tamtego brzegu spróbuje. Dzisiaj więcej łaziłem niż łowiłem, dlatego też wróciłem o kiju, zero, nic nawet puknięcia, przetestowałem nowe woblerki, jakoś tak mnie nie zachwyciły specjalnie, no ale cóż....o 10 musiałem kończyć bo na egzamin się spieszyłem, więc marny początek, ale i tak dobrze zacząłem sezon bo znalazłem wypasiony nóż myśliwski:) (2011/02/05 16:29)
Cześć Tomek ;) Ja bylem na uszwicy tydzien temu w celu sprawdzenia nowego sprzetu i obszedłem kilka ciekawych miejsc i też nic. Miejsce w którym byłes to tzw 'złączka' w zeszlym roku bywałem tam kilka razy i łowiłem klenie na spinning 20-35cm. Co do dostępności brzegów to tragedia ;/ ale jest to skutek zeszłorocznej powodzi bo przed jej nadejściem mozna było połowic w miare komfortowo. jak zaliczysz jakis wypad na uszwice to daj znać jakie wyniki, połamania ;) (2011/02/05 18:37)
witam, ja wędkuje na Uszwicy od zeszłego sezonu, jestem początkującym wędkarzem i jeszcze nie udało mi się wyciągnąć ładnej rybki, wędkuje powyżej Brzeska (dokładnie Okocim). Pytanie do was łowiąc na spining zakładacie zwykłe wobler czy jakieś inne przynęty? Jaka metoda na uszwicy daje najlepsze efekty? (2011/03/16 21:11)
Zdecydowanie wobler 2,5 do 4,5cmco do kolorów każdy ma swoje ulubione....a tak wogule chciałem wiedziec czy w tym roku już byles i czy cos skubało:) mam zamiar sie wybrac za 2 tyg jak wrócę do kraju... (2011/03/17 05:25)
Witam Panów. Ja tez byłem ze trzy albo cztery razy na uszwicy pospiningowac i niestety jak na razie lipa, zero kontaktu z rybą, może w najbliższych dniach sprubuję z gruntu jakiegoś kleniora pociągnąc, zobaczymy co z tego wyjdzie.... Daviid łowisz na grunt albo spławik na uszwicy czy tylko spining??? (2011/03/22 22:19)