Rzeka Uszwica ok.Brzeska - relacje

/ 235 odpowiedzi / 7 zdjęć
Witam, od razu chciałbym zaznaczyć iż nie wiedziałem gdzie mogę umieścić ten temat bo do żadnego innego działu nie pasuje.

A chciałem zadać pytanie czy ktoś w roku 2010 próbował łowić na spinning w rzece Uszwicy, czy to ponad Brzeskiem czy też poniżej. Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam
MaateuszK07

Ja łowię na Uszwicy w Wokowicach to jest poniżej Brzeska. Jest bardzo ładny kleń , duży okoń i naprawdę sporo szczupaka ;) Oprócz tych gatunków są kiełbie , ukleje , płocie i z tego co słyszałem ale mi się nie udało złowić również karpie , brzany i leszcze. Lecz z tymi rybami narazie nie miałem do czynienia. Uszwica się już odradza i wszystko wskazuje na to , że znowu bd tyle ładnej ryby co dawniej ^^ ;).

(2010/11/03 14:33)

u?ytkownik59121

Cześć. Łowiłem kilka razy w tym roku na uszwicy w wokowicach, faktycznie konkretne klenie można trafić. Najwiekszego wydarłem na 42cm grubasa, kiedys wyszedł mi do woblerka taki ponad 50cm, ale w ostatniej chwili sie rozmyślił i nie uderzył;/ Kiełbie to plaga jak chcesz na spławiczek lub z gruntu to 4 na 5  ryb to kiełb, na białe, na czerwone, nawet na rosówe mi siadł.Troche ukleji jest, okonie i to chyba tyle co złowilem. Kiedys widziałem takie malutkie rybki... wydaje mi sie że strzeble, ale nie jestem pewien. Mateusz gdzie łowisz??? powyżej mostu kolejowego, czy poniżej??? gdzie są jakieś dobre miejscówki ? (2010/11/23 23:01)

MaateuszK07

Łowię i powyżej i poniżej nad rzeką spędzam jak tylko jest czas i dobra pogoda po kilka godzin ;) Miejsc jest bardzo dużo poniżej mostu bardziej nastawiam się bardziej na szczupaka , ponieważ w tym odcinku rzeki jest ich sporo ,lecz na klenia tez jest kilka naprawde dobrych.. natomiast powyżej mosru kolejowego tak jakby w strone Bielczy jest naprawde duużo świetnych miejsc na klenia. Na wiosnę jak sie złoży nowy sprzęcik trzeba bd tam wyruszyć. Ostatnio z ziomkiem udało nam się złapać po dłuższej przerwie jelce , płocie i świnke.. bardzo to cieszy ,że ta ryba znowu jest w rzece. Ryby jest naprawde sporo i są już dobrych rozmiarów ,a wszystko wskazuje na to ,że bd ich jeszcze więcej i większe ,bo rzeka sie odradza. Powiedz mi Tomek w ,którym miejscu i na co złowiłeś tego klenia na 42 cm ? 40+ to już piekny kleń ,a jak przywali na spinning na delikatny sprzęt to daje popalić :P (2010/11/25 18:35)

u?ytkownik59121

Siema.Kilka metrów powyżej mostu kolejowego(powyżej znaczy w górę rzeki= pod prąd) W ten dzień złapałem kilka ładnych kleni, wszystkie z gruntu na rosówke, chyba jakos w czerwcu, w każdym razie opadała woda po powodzi, była jeszcze dośc wysoka i brudna jak cholera, później próbowałem na rosówe, ale nie było już takich efektów... jakis miesiąc temu łowiłem  powyżej mostu w bielczy klenie na malutkie obrotówki jaxona, takie czarno-pomaranczowe, ale takie troche ponad 20cm więc bez szału, noi sam wiesz jak sie spininguje na uszwicy....:( trzeba miec kupe kasy na przynęty bo pełno zaczepów;/ (2010/11/25 22:20)

daviid7

Witam was Panowie! Ja również łowie na uszwicy, głównie w wokowicach i miałem  do czynienia z wszytskimi rybami które wymienił Mateusz ;) Natomiast co do karpia,leszcza i brzany to bardzo wątpliwe gdyż mowil mi to wędkarz który z tego co wiem jest mało wiarygodny natomiast potrafi łowić piękne ryby.. Spotkałem się jeszcze również z jaziem którego złowilem na grunt na czerwonego i słyszałem o sandacze na 10cm złowionym w maszkienicach (pewne na 99% gdyż zlowił go kolega bardzo wiarygodny). Jeszcze z ciekawostki to teraz trwają prace nad autostradą i budują most i są tam dziury na brzegu zrobione przez robotników bardzo głębokie i po powodzi w tym roku gdy woda opadła wyłowili podbierakiem z tamtą suma na ok. 40 cm i jakies tam klenie. (2010/11/26 21:07)

nemrodek

Ja też potwierdzam jazia kolega złowił już kilka lat temu ale zdazyl sie :)
Raz jazgarza złowiłem tak na marginesie . Brzany widziałem na własne oczy też można dodac do listy ryb w naszej rzece. Mateusz pisze o śwince , ja również złowilem na grunt świnke albo certa nie jestem pewnien an 100 % co to było. (2010/11/26 21:32)

u?ytkownik59121

Przypomniało mi się zę jeszcze sumiki karłowate w tym roku łowiłem na uszwicy, kilka sztuk, dawniej tego cholerstwa nie było, a teraz jak sie rozmnożą to bedzie przerąbane;/ pewnie po powodzi z jakiegoś stawu wpłynęły do rzeki. gdybyście złowili sumika  to nie wypuszczajcie, tylko zabijcie i wyrzućcie bo to obcy gatunek. (2010/11/27 10:03)

daviid7

Ja również słyszalem o sumikach złowionych u nas na wokowicach.. Ja świnke złowilem jakoś w tamtym tygodniu miała ok. 20cm. Na początku z kolegą mateuszem mieliśmy wątpliwości czy to nie certa ale potem jeszcze sprawdzilismy i okazało sie ze to świnka na 100%. Ale słyszałem o śwince złowionej na 30cm w maszkieniach w miejscu w którym wpada potok niedźwiedź do uszwicy. a co do Brzan to bardzo mnie cieszy że są, dodam jeszcze ze karasie tez są u nas na wokowicach takie 10-20cm. (2010/11/27 12:10)

daviid7

Chciałbym jeszcze dodać że wczoraj byłem na uszwicy mimo zniechęcającej pogody i efektem 30 minutowego rzucania blaszką nr 2 marki effzett był szczupak na 47cm (grubasek) może nie za wielki ale zawsze cieszy ;)  (2010/11/27 12:21)

nemrodek

Ja dziś sie wybralem na szczupaka ,piekny 55-60 cm sie spial na kopyto 7,5 cm . w lecie prawdopodbnie ten sam sie sial bo tez takich rozmiarow i w tym samym miejscu.

nadal ma zdjecie tej certy albo swinki , dam na forum i ktos oceni co to bylo tak naprawde :)

z tym sandaczem na 10 cm co piszecie to rownie bardzo prawdodpodne ze to byl jazgarz  . ja tez gdy go zlapalem bylem pewien ze to sandacz ale sprawdzilem ksiązkowoi okazało sie to jazgarz. Rowniez slyszelem o brzankach i miętusach .

(2010/11/27 14:48)

MaateuszK07

To nie był jazgarz tylko chociaż ciężko w to uwierzyć sandacz.. wziął na małego woblerka kleniowego ,a w uszwicy znalazł sie pewnie z 3 stawów albo ktoś wpuścił z innego łowiska albo mozliwe ze już w uszwicy się urodził.. nie wiadomo czy nie ma większych sandaczów w Uszwicy. Na którym odcinku rzeki łowisz ?

(2010/11/27 16:14)

daviid7

Co do miętusów to bardzo prawdopodobne.. Z tego co wiem w zeszłym roku w potoku niedźwiedź który został zatruty płyneły zdechłe oraz ledwo żywe ryby min. miętusy, a więc prawdopodobne że w uszwicy też są.  (2010/11/27 16:22)

nemrodek

Ja łowię pomiedzy Borzęcinem Górnym a Włoszynem ale głównie na odcniku w Borzęcinie Dolnym. Teraz miałem okazjie 4 dni połowic na spinning to 2 klenie na woblerek i blystke , jeden duży udezyl tez. 1 jelec 25 cm na 3 blystke, 1 okon na kopyto, dzis szczupak się zerwał tez na kopyto.  A kto zatruł potok niedzwiedza ?.na swieta tak po 20 grudnia planuje przejsc odcinek od mostu kolejowego tam u was do zapory w borzecinie gornym. macie tam super łowiska rzeka nieuregulowana dużo drzew itp, ale tylko na ripperki . Ktos wspomnial ze za drogi spinning na uszwicy i miał racje , ja nowa spinningowke zlamalem przedwczoraj :((( nie mowie juz o woblerach w konarach czy błystkach.Chyba wartko zaiwestowac w spodniobuty..a moze by tak zalorzyc klub uszwicy , zebrac chlopakow i pilnowac zeby nasza rzeka sie odrodziła :)  (2010/11/27 16:56)

daviid7

Memrodek duże te klenie złowiles? (2010/11/27 17:02)

daviid7

Co do tego kto zatruł niedźwiedzia to niemam pojęcia ale popytam się. Na niedźwiedźiu też mozna złapać ładnego klenia czy okonia ale raczej w tych miejscach co jest nie wyregulowany. (2010/11/27 17:06)

u?ytkownik59121

Ostatnio jak byłem na uszwicy, troszke przed mostem w Bielczy to widziałem jakieś koparki i spychacze, cos tam robili, nie wiem czy regulowali samą rzekę, ale brzegi napewno równali, powycinali drzewa,itd. nie byłem tam od tamtej pory, nie wiem jak się sprawa rozwinęła... wiecie cos?? to piszcie, mam nadzieje że przynajmniej koryta rzeki nie wyregulują bo będzie lipa;/ A druga sprawa, łowiliście kiedyś w brzesku, albo powyżej???  jakieś efekty?? (2010/11/27 17:27)

MaateuszK07

W wokowicach też wycinali drzewa ale to z powodu autostrady ,która bd tędy szła.. rzeki nie bd regulować. W Brzesku nie łowilem ale wiem ,że siedzi tam bardzo duża ryba.. na wiosne czesto sie tam bd z kolegą Davidem wybierac ,bo warto. A co do zalozenia klubu uszwicy to jestem jak najbardziej za ;) (2010/11/27 19:21)

daviid7

Z tego co wiem to zostaly tam wyciete tylko drzewa i koryta chyba nie regulowali. Powyzej brzeska niestety nie lowilem, ale podobno mozna zlowic ladnego klenia i czasem pstraga a oprócz tego sa ladne plotki nawet do 40cm i swinki podobnych rozmiarów i wszystko to co u nas.

(2010/11/27 19:21)

nemrodek

NO WŁASNIE U MNIE RZEKA JEST WYREGULOWANA I NIE MA DRZEWSKA W KORYCIE I WSZYTKO CO JEST TO MAŁE RYBKI . GDZIE NIE GDZIE JAKIŚ DOŁEK ALE MAX 1,5 . DUŻO SIĘ ZMIENIŁO OD LATA. 15 LAT TEMU TO BYŁO INACZEJ BYŁA RZEKA ZAROSNIETA I BYŁO MNUSTWO DUZEJ RYBY TAK JAK TERAZ U WAS.  OD BORZECINA DO SAMEJ WISLY TO JUZ WOGULE TRAGEDIA ZWYKLY KANAL I PŁYTKO. (2010/11/27 19:55)

MaateuszK07

No tak to już jest.. u nas się tak bardzo nie zmieniło ale sporo wypłyciło no ale na szczescie ladna ryba jest i to cieszy ;) (2010/11/27 20:01)

zawer

witam.

Ja w tym roku nie byłem ani razu na Uszwicy praktycznie tylko na 3 stawy uderzałem.. nie wiecie Panowie jak sytuacja z rybami na Uszwicy powyżej Brzeska tzn w kierunku Gnojnika?? W przyszłym roku planuję coś pospiningować na tej rzeczce.pzdr (2010/11/28 21:10)

MaateuszK07

Powyżej Brzeska jest dużo lepiej niż poniżej u mnie w Wokowicach gdzie Uszwica była wytruta po kilku latach jest bardzo dużo ryb , różne gatunki i te ryby są duże np. szczupaki lapane do 70 cm , klenie zdarzają sie nawet powyżej 50 cm okonie 30+ więc sobie sam odpowiedz jaka ryba siedzi powyżej Brzeska gdzie rzeka nie była truta :) sam tam na wiosne się bd wybierać ,bo w góre rzeki siedzi piękna ryba :) (2010/11/29 13:03)

MaateuszK07

Jak mozesz opowiedz mi coś o 3 stawach , ponieważ na przyszły sezon też bd często 3 stawy odwiedzać.. powiedz mi jaka sytuacja jest tam ze szczupakiem i sandaczem. O szczupaku słyszałem ,że jest bardzo dużo i są duże lecz o sandaczach nie słyszałem zbyt wiele. (2010/11/29 13:06)

zawer

Ja na 3 stawach bardzo rzadko łowię na spining głównie interesuje mnie tam biała ryba.. ogólnie jeśli chodzi o spining to nie łatwo tam o rybę ze względu na duża presję wędakrską a stawy są niewielkie lepiej sprawdza się żywiec szczupaka jest dość sporo sandacz też jest ale z tego co wiem to nie jest go za dużo poza tym wydaję mi się że nie jest to za dobre miejsce dla niego.. stawy są dość płytkie i muliste sandacz woli żwir i głębokie dołki.pzdr (2010/11/29 15:14)

u?ytkownik59121

Jesli chodzi o presje na 3 stawach to zawer ma swięta racje, jak tylko jest ładna pogoda to ciężko się wcisnąc;/Może niemam dużego doświadczenia bo na 3stawach dopiero od roku łowię, i bardzo rzadko na spining ale wg mnie spinningowac mozna z powodzeniem, szczupaczki biorą dosyc ładne, z tym że wymiar 50cm. Sandacza złowiłem tylko jednego, ale to i tak mój rekord:) z tego co wiem to wielkie sumy są na 3 stawach, ale ja nie miałem szczęścia złowic.Poza tym wielkie karpie, amury, tołpygi i duzo białej ryby. Ogólnie stawy dobrze zarybione, ładnie utrzymane itd i niby wszystko fajnie,elegancko, ale jakos mi tak komercją śmierdzi i hodowlą tuczników, a nie dzika przyroda, dlatego jakos wole chaszcze nad uszwicą i łowienie kleników z daleka od tłumu karpiarzy i raczej nie będę oplacal składki na 3 stawy w przyszłym roku. (2010/11/29 22:16)