Rzeka Rawka ryby i miejscówki wędkarskie

/ 15 odpowiedzi
Przejeżdżają przez Bolimów widziałem często tę rzeczkę .Zaciekawiły mnie piękne krajobrazy nad tą rzeczką . Wiem że od źródeł do ujścia Bzury jest utworzony rezerwat Rzeki Rawka . Płynie też przez Bolimowski Park Krajobrazowy. A jak wygląda sprawa z rybostanem tej rzeki i czy wędkarze mogą tam łowić .
swiezy

... no naprawdę wuju dobra rada ale od tego zacząłem i po wpisaniu frazy Rzeka Rawka zero wyników . Mam suchą wiedzę z sieci na temat tej rzeki ale chciałbym usłyszeć coś od ludzi którzy tam łowią o ile jest to możliwe , choć widziałem tam wędkarzy . Nigdy tam nie łowiłem często tamtędy przejeżdżałem ... (2009/03/08 21:46)

von_trzmielke

Dobrze trafiłeś!
Rawka - to jedno z moich ulubionych łowisk.
Urodziłem się w Skierniewicach i od małego tam łowię.
Znam całą rzekę, jak własną kieszeń. (2009/03/08 22:44)

swiezy

... próbowałem się dzisiaj z tobą skontaktować na skaypie ale się nie udało a dziś jest już za późno na rozmowę może jutro? Widziałem twoje zdjęcia z tej rzeczki i to spowodowało mój wpis pozdrawiam .... (2009/03/08 23:02)

swiezy

... dzięki Wujodobrarada rzeczywiści jest wpis o tej rzece ale nadal nie wiem jak tam z rybostanem t.z. jest tam pstrąg ? Rzeka świetna krajobrazy cudowne ale jak tam z pozwoleniami na połów można łowić ? z kolegą von_trzmielke m,oż uda mi się jutro pogadać a wiem że tam łowi widziałem jego foty z tego łowiska porostu bajka polecam ... (2009/03/08 23:11)

u?ytkownik8295

Osobiście łowiłem tam baaardzo dawno. Bez większych sukcesów. Z tego co słyszałem kiedyś Rawka zarybiona była pstrągiem, ale podobno miejscowi go wyżarli. Jak jest teraz nie mam pojęcia. Kolega Trzmielke jest napewno obeznany z tematem na bierząco. Gdyby nie udalo Ci sie połowic to przynajmniej warto nad ta wodą troche posiedzieć - czy nawet przejść sie wzdłuż brzegu parę kilometrów. Jak będziesz w Bolimowie to polecam obejrzenie wiaduktów autostrady stojacych w szczerym polu ;-) (2009/03/08 23:19)

swiezy

...znam takie widoki ale obwodnica Sochaczewa doczekała się realizacji pozdrawiam ... (2009/03/08 23:44)

coralgol73

Bywam nad rawką w okolicy Bolimowa. Można tam złowić ładnego okonia, jest też szczupal, kleń ,jaź. Zlapałem tam też kilowego bolonka, jest tez jelec i czasami uwiesi się na malutkiej obrotowce. W górę rzeki jest zalew "mogiły" tam złowisz karpia, karasia, leszcza. Co do pstrągów to było podobno kilka zarybień ale bardzo dawno temu. (2009/03/09 10:05)

von_trzmielke

Łap mnie na skype. Opowiem o Rawce.
Ostatnio trochę mniej jestem przy kompie. Ale wieczorami zazwyczaj jestem dostępny.
Pstrąg był wiele lat temu. Sporadycznie jeszcze się trafia i jeśli już to duży. (2009/03/09 16:31)

Misiaczek

Tak, czy inaczej polecam wyjazd. Pięknie tam jest. Czy na mogiłach, czy w Kamionie. Naprawdę ładne widoczki i ładne miejscówki. Co do rybek to się nie wypowiem bo nie miałem większych sukcesów, jedynie okonie i szczupaczki, ale ze dwa razy tam byłem. (2009/03/09 18:08)

jacek502045

kolego łowić wolno i rybkę jakby co też możesz zabrać . Łowię tam już dość długo i nie mam żadnych problemów podczas jakichś kontroli. Rybki też jest sporo i różna od płotki dość dużej po szczupaczka. (2015/02/02 20:53)

LABEO

"Złota łopata"  dla kolegi ,temat z przed 6 lat  ;-))) (2015/02/04 20:20)

u?ytkownik65213

Temat faktycznie stary ale wart przypomnienia. Dłużej  nie łowiłem w Rawce niż istnieje wątek.Chętnie bym się dowiedział co się teraz dzieje nad tą piękną rzeką. Swojego czasu wędkowałem w ujściu Rawki do Bzury i był to dość rybny odcinek. Ciekaw jestem co się teraz tam dzieje. (2015/02/05 09:37)

jabberwokie86

Odświeżę temat:) Łowi ktoś w Rawce w okolicach Skierniewic? Są jakieś realne szanse na klenia lub jazia na tym odcinku? (2021/02/21 21:09)