Rzeka Pszczynka 032, Rzeka Wisła 030

/ 25 odpowiedzi
Witam serdecznie,chciałbym poruszyć temat Pszczynki i Wisły,czy ktoś z kolegów wędkarzy łowi na tych odcinkach rzek jak w tytule?pozdrawiam.
89krzysztof

Jeśli chodzi o rzeki, to łowię tylko na tych dwóch odcinkach.
Pszczynka od ujścia ze zbiornika do mostu na łąckiej grobli
Wisła od Ujścia z jeziora goczałkowickiego do ujścia starej białki.
;) (2013/01/22 08:15)

koal

Witaj
widzę , że z naszego koła jednak ktoś na portalu sie odzywa.Na Pszczynkę wybieram się 1-2 razy w roku. W 2012 wiosną brały płocie a po wakacjach można było poleszczować :)
Miły wypoczynek z bacikiem w ręku. (2013/01/22 12:19)

Piotr 53

Witaj Krzysztof cieszę się że odpowiedziałeś na mój post,dokładnie te odcinki powyższych rzek ja obławiam,wiesz coś może na temat miętusa na Wiśle w tych okolicach? ja mam tam jedynie zaliczone karasie nawet całkiem spore około 0,5kg,powyżej mostu kawałek drogi gdzie ze stawu chodowlanego jest odpływ wody do Wisły,łowiłem tam karasie nawet w marcu,było zimno ale słonecznie,przednia zabawa,pozdrawiam. (2013/01/22 20:28)

Piotr 53

Witam wędkarza naszego koła,ciesze się że nie ja sam tu klikam z koła 86,ja na tych rzekach łowie już od lat a i tak nie wszystko jest dla mnie jasne,dlatego założyłem ten temat,myślę że moglibyśmy się podzielić naszą wiedzą,Pszczynka i Wisła są świetnymi łowiskami ale i na tych łowiskach są miejsca gdzie można zasadzić się na daną konkretną rybę,myślę za tem że temat jest otwarty,chętnie odpowiem na pytania i sam zapytam,pozdrawiam (2013/01/22 20:49)

Piotr 53

koal jeszcze jedno,2 razy w roku na Pszczynce to trochę mało,ta niewielka rzeka naprawde zasługuje na więcej zainteresowania,polecam rozpatrz to w przyszłym sezonie. (2013/01/22 20:57)

89krzysztof

Na Pszczynce w zeszłym sezonie słabo, kilka sandaczy, kilka mniejszych szczupaków. Bez szału. Wisła to już totalna porażka :)
Co do Wisły, to na odcinku od ujścia białki tak z kilometr w górę znam ją praktycznie jak własną kieszeń, łowię tam już 17lat. Jeśli masz jakieś pytania, to dawaj na priv.
Mnie ratowało goczałkowickie, bo tam rzeczywiście trochę połowiłem. (2013/01/22 21:08)

Piotr 53

Krzysztof Wisła w zeszłym sezonie była bardzo niska a to za sprawą suchego lata,sam zresztą wiesz jak było na goczałkach,niska woda dotyczy to także Pszczynki,ta susza przyniosła wiele złego ,nie wiem czy wiesz ale na początku listopada na Pszczynce zauważono wiele martwych ryb,nawet pobrali próbki wody,okazało się ze z wodą jest ok więc to kłusole prądem bili,małe sandacze,szczupaki i białoryb od zapory aż do parku w Pszczynie masa martwej ryby na dnie,ta susza zeszłoroczna żle odbiła się na naszej Pszczynce i Wiśle,miejmy nadzieje że przyszły rok będzie lepszy. (2013/01/22 21:58)

MAPQ

Witam Panowie, w tym roku pierwszy raz opłaciłem Katowice (do tej pory tylko BB).  Gdzie najlepiej uśiąść na pszczynce, bo chętnie bym się pobawił za tydzień i ewentualnie jak dojechać?Pozdrawiam (2013/03/14 23:52)

Piotr 53

Witam jeśli chodzi o rzekę Pszczynkę to są zasadniczo dwa odcinki które można by polecić,pierwszy to odcinek na wpływie rzeki do jeziora od mostu na drodze Brzeźce-Wisła wielka w górę rzeki,drugi odcinek to rzeka poniżej zapory aż do parku w Pszczynie do wysokości ul Francuskiej,w samym parku pszczyńskim obowiązuje zakaz połowu,metody połowu jak na każdej rzece to przepływanka lub przystawka ze spławikiem,ja osobiście jako przynęty stosuję pinkę,biały robak,lub bułkę,najprościej dojazd to zjazd z DK1 pod most kolejowy w Pszczynie i trzymać się tej drogi (przez kolejne dwa ronda)na wprost aż do wysokości parku po lewej mała stacja benzynowa tuż za nią Bar i wjazd na parking tam możesz zostawić samochód,dalej już pieszo w stronę Zagrody Żubrów i pozostaje tylko wybrać sobie miejsce do zasiadki,krótki spacer,żeby nie wprowadzić w błąd powinienem zaznaczyć że za pierwszym rondem po lewej jest stacja paliw Shel,ją mijasz i jedziesz dalej do następnego ronda,reszta jak wyżej,życzę powodzenia. (2013/03/15 12:08)

89krzysztof

Jeśli chcesz łowić na Pszczynce poniżej ujścia z zapory, ale nie przy zagrodzie żubrów to musisz skręcić z DK1 na ulicę bielską (w lewo), mijasz pierwsze rondo przy stacji shell, na drugim skręcasz w trzeci zjazd. Po prawej miniesz stację benzynową "Bliska", kawałek dalej jest droga w prawo koło kapliczki. Jedziesz jakieś 500metrów i przed szklarniami w prawo. Dojedziesz na most nad Pszczynką. (2013/03/15 13:25)

siwy1112

Witam , był ktoś na pszczynce w tym roku ? udało się już coś komuś złowić ? (2013/03/15 14:13)

89krzysztof

Był ktoś, temu komuś udało się nawet złowić kilka ryb. Głównie jazgarze, kilka okoni, kilka płotek, leszczyk ... Poczekaj do kwietnia, tam ryba zacznie brać dopiero. (2013/03/15 16:55)

MAPQ

Dzięki panowie za poradę, W Niedziele wybiorę się na spacer.
Krzysztof mówisz o tej kapliczce gdzie się skręca do ośrodka sporów wodnych? (2013/03/15 17:46)

89krzysztof

Dokładnie o tej kapliczce. (2013/03/15 18:52)

MAPQ

Byłem sprawdzić co się dzieje. Coś zaczyna się ruszać. Pozdrawiam (2013/03/17 15:44)

hades990

Witam serdecznie. Na odcinek Wisły 030 dopiero zacząłem zaglądać pod koniec roku 2012. Szału nie było ale przyjemnie można było połowić. Jutro tj. 20.04.2013r. jadę zobaczyć co w wiśle piszczy :D dla zainteresowanych załączę zdjęcia ze stanu wody, opiszę wypad i jak coś się uda złowić to i parę rybek wrzuce, pozdrawiam :) (2013/04/19 12:18)

89krzysztof

Daruj sobie Wisłę 030, jedź za miesiąc jak woda opadnie tak z 3m w dół :) (2013/04/19 14:07)

Grigor87

Witam kolegów po fachu na przyszły tydzień mam zamiar sie wybrać na rybki nad rzekę ;) szczerze mówiąc mam do wyboru Wisłę , Odrę  i Pszczynkę , znajomy był nad Odrą i raczej nie poleca same sumiki karłowate  i parę drobiazgów więc bardziej się zastanawiam nad Wisłą za lub przed zbiornikiem Goczałkowickim lub Pszczynka i teraz pytanie gdzie najlepiej zasiedlić się czy przed jeziorem Łąka czy za ? a może w okolicał zagrody żubrów chętnie zasiąde z spławikiem , gruntem i spiningiem z góry dzięki za info (2013/05/12 15:41)

bertiz

witam wie ktoś czy może most na ul. Ludwika Warynskiego jest juz przejezdny? czy nadal trzeba do Zabrzegu jechac objazdowo..? (2013/05/12 16:04)

mjmaciek

Witam

Panowie chciałbm sie wybrać na wyżej wymienione miejsca :

Wisła w strumieniu do ujścia w goczałkowicach - czy wogóle tam łowi się biało ryb

Wisła od ujścia w goczałkowicach

Rzeka Pszczynka

Chciałbym połowić na spławik lub federka jeżeli możecie wskazać jakieś fajne miejsca na białoryb będe wdzięczny na tych dwóch rzekach , jeste ciekawy czy coś o tej porze roku coś na nich bieże?

Nie znam tych wód pierwszy raz opłaciłem wody Katowickie

"ewentualnie inne ciekawe miejscówki na wodach pzw katowice"

Za info z góry dziękuje

(2014/02/16 20:10)

nemo

Witam, był ktoś na Pszczynce dzieję się już coś? (2014/02/20 17:39)

Piotr 53

Most o który pytasz jest już otwarty, czytałem niedawno na Pless.pl (2014/02/20 18:15)

89krzysztof

byłem, coś się dzieje, ale nie wiem jak wielkie 'coś' Cię interesuje ;) Z pewnością będzie lepiej jak odkręcą wodę, bo póki co to niska .. (2014/02/20 19:21)

nemo

"coś" to płotki w miarę ,leszczyki może jakieś jaziki, byleby pobawić się na bata bo nie jestem zwolennikiem robienia kotletów i zapełniania lodówki:)
chodzi o czysta zabawę z rybka tylko czy będzie sens jechąć prawie 60km? :) (2014/02/20 19:57)

CZzesio

Cześć ;)  A rzeka Pszczynka to wyschła  czy co ... :))
Panowie, był ktoś może ostatnio ? Dzieje się coś ? (2016/10/06 13:57)