Rzeka Prosna wędkarstwo

/ 28 odpowiedzi
Czy macie koledzy doświadczenia z rzeka prosno   i możecie się nimi  podzielić ja dopiero zaczynam przygodę z wędkowaniem  i mam zamiar własnie na tej rzece do jakiego koła wedkarskiego najlepiej sie zapisac (mieszkam w miejscowosci wróblew) i prosze o porady co do sprzętu metod i oczywiscie ryb dziekuje z góry
sigurd1980

Witam.
Nie wiem o który Wróblew Ci chodzi.Domyślam się że ten niedaleko Wielunia.Najbliżej Prosny.Co do koła to nie mam pojęcia.Zapisz się do jakiegoś z Twojego okręgu ,żebyś miał możliwość uczestniczyć w codzienym jego egzystowaniu.Jeżeli o samą Prosnę chodzi to można na niej wędkować każdym znanym sposobem.Może to być przepływanka ,przystawka ,gruntówka,spinning ,może nawet i muchówka by się sprawdziła.Skoro dopiero zaczynasz to na początek polecam Ci przepływankę.Nie potrzeba dużo sprzętu i jesteś bardzo mobilny.Zawsze możesz zmienić miejsce.Wędka to najlepiej bolonka 4-5m,do tego nieduży kręciołek rozmiar 1500-2000 będzie w sam raz.Spławik poleci Ci sprzedawca w sklepie.Na początek nie inwestuj ogromnych pieniędzy w sprzęt.Kup wędkę która będzie leżała w dłoni i nie będzie za ciężka.Jak już dojdziesz do wprawy możesz spróbować feedera.Pozdrawiam i daj znać jak efekty. (2012/01/14 16:47)

adam25opole

dziekuje kolegosigurd1980 za odpowiedz byłem w tym tygodniu nad prosna zobaczyc jak wyglada i dowiedziałem sie że bedzie budowany zbiornik wodny za tama niedalek miejscowosci zadole podobno około 40 h ale to tylko tak zasłyszane ,byłem rówierz w kole wedkarskim ,ale facet niemiał znaczków formularzy i kazał mi poczek do nastepnego tygodnia. Tak czytam na tym forum o pzw i sie zastanawiam nad tym wedkowaniem na wodach pzw czy nie lepiej prywatne łowisko (2012/01/14 17:12)

sigurd1980

Zrobisz jak uważasz.Osobiście wole jechać jednak na w miarę dziki i odludny odcinek rzeki niż opalać się na prywatnych i komercyjnych łowiskach.Rybę pewnie tam złowisz szybciej.Ja jednak wolę tą naszą dziką przyrodę i spokoj a i niespodzianka może się trafić,np.zamiast płotki możesz zaciąć kilku kilowego leszcza.Naprawdę niezapomniane chwile. (2012/01/14 19:16)

Karpik1974

Witam tak jak kolega sidurd1980 radzi lepiej i przyjemniej jest łowic na dzikiej wodzie jak sie nie wie co sie złowi a niespodzianki sa przyjemne a nie pojedziesz na prywatny stawik i wiesz ze za 5 min masz karpika zadna przyjemność połamania . (2012/01/15 10:01)

adam25opole

Właśnie dla tego mam zamiar wędkować nad prosną  bo to jest taka rzeka odludna i robiaca sie coraz bardziej dzika i niedostępna.    (2012/01/16 17:03)

camelot

Napisz coś więcej jak ta Prosna tam u Ciebie wygląda ?   Czy mocno meandruje ?  Jaka woda, linia brzegowa, głębokość, przejrzystość wody ?  Spróbuj się coś dowiedzieć  o rybach jakie tam najczęściej się łowi.   ..... Spróbujemy coś doradzić   (2012/01/17 01:32)

camelot

Tak...   Tylko jak Ci wybudują tą tamę o której wspominałeś , to zapomnij o pięknej i dzikiej !   Myślę, że to nawet nie głupota kieruje takimi pomysłami o tzw ,,zbiornikach retencyjnych"  Przecież to nie ma solidnego uzasadnienia, nawet z punktu widzenia gospodarczego. Jedynie prywatny interes tych przy korycie. Działki rekreacyjne i budowlane itp. A za samo wygranie przetargu na budowę ile się władzy dostanie w kieszeń ?  Stara prawda , że na wielkich inwestycjach za państwowe pieniądze ( czyli z naszych podatków) najlepiej i najbezpieczniej można zarobić !  (2012/01/17 01:35)

adam25opole

Prosna ma około 6 m szerokości głębokość około  80 cm ale są miejsca  gdzie ma 2 metry ale to za spiętrzeniami z kamieni sa miejsca z wyrwana linia brzegowa przewrócone dzrzewa silnie zarosnita sa  przejscia zwierzat [ jeleni dzików saren] i tam jest płytko okoł 40 cm dno jet piaszczyste porosniete roslinościom jet też kanał który niesie duze ilosci metnej wody gliniastej  ale ogolnie woda jest czysta [ przejrzysta] na rzece sa 2 budowle tam i most[tam zawsze otwarta ] . Zbiornik ma bys budowny przy prosnie. (2012/01/17 16:51)

adam25opole

rzeka był meliorowana w latach 60 70  zmieniono koryto prosny zrobiona ja na kanał szybko płynący i przestała zalewać torfowiska łąki i od tego czasu skonczyły się ryby takie zasłyszane od starszych ludzi (2012/01/17 17:20)

camelot

łatwo tam nie będziesz miał !  - Ale tym większa będzie satysfakcja, gdy to opanujesz. Byle byś się nie zniechęcił !  Większość wędkarzy których znam nie łowi w rzekach, - bo nie potrafią.  Bo prostu im to nie wychodzi. Wolą wody stojące.  A takie rzeki jak Prosna to dla nie jednego tylko strata czasu.    ..... Masz już jakiś sprzęt ?    (2012/01/17 22:10)

agent0000000

Prosna to rzeka od której zacząłem przygodę z wędkarstwem.Adamie widzę że trochę się już dowiedziałeś o rzece,ja jak może pamiętasz[forum PZW]mogę ci jaszcze trochę dopowiedzieć.Ten zbiornik to już budują ze 20 lat, rybek za wiele w Prośnie niema ale za to wydr jest coraz więcej i myślę że to jest główny powód.W dół  rzeki znajdziesz dołki powyżej 2m nie tylko przy stopniach wodnych.Jak będziesz chciał się jeszcze coś dowiedzieć to niema sprawy . POZDRAWIAM!                                                                                                              PS.Za kawalera   do Wróblewa chodziłem na zabawy.                                                (2012/01/18 00:36)

adam25opole

Ten zbiornik ma bys budowany niedaleko zadola . (2012/01/18 14:53)

adam25opole

spining2,4  i jakiś mały kołowrotek i podbierak tyle mam sprzętu  . (2012/01/18 15:02)

adam25opole

agent 000000 to raczej sie znamy ,a co do prosny ten zbiornik co miał powstac od 20 lat to  kika-grzeslaki a ten to podobno prywatny inwestor robi. (2012/01/18 15:16)

agent0000000

Spiningować możesz,ale według mnie lepsza byłaby żywcówka.Na białą rybę musisz sobie jednak kupić choćby jakiś teleskop lub bolonkę4,20 do5,0m.Wędka musi być taka długa bo jak latem rzeka zarośnie i brzegi też to krótszą nic byś nie zdziałał. (2012/01/19 00:15)

camelot

Na szczupaka masz czas do maja.  Teraz warto pomyśleć o białorybie. Na Prośnie najlepszy czas to wczesna wiosna. Więc kolega wyżej dobrze podpowiada !  Możesz próbować przepływanki lub na przystawkę. W zasadzie tylko te dwie metody mają sens. Dobrze też kol. wyżej radzi by zaopatrzyć się w jakiś dłuższy kij. Przyda się szczególnie do przepływanki. - Dobre efekty można uzyskać podając zestaw pod przeciwległy brzeg.  Natomiast do przystawki z długością kija może być różnie. Wszystko zależy od miejscówki jaką sobie upatrzysz. Możesz nawet użyć swojego spinningu jako kij do przystawki. Czasem niepotrzebnie szukamy ryby na odległość, bo często można je z powodzeniem łowić dosłownie pod samymi nogami. - Byle by nie wystawiać się na widok i zachowywać jak najciszej tak jakby Cię tam wcale nie było. Wtedy też i zanęty nie musisz rzucać z pluskiem na odległość. Podajesz ją ręką prosto do wody. To naprawdę ma swoje zalety. Ja często w takich przypadkach umieszczam zanętę w siatce, którą spuszczam do wody na sznurku, trochę powyżej zarzuconego zestawu, tak aby smużyła w kierunku podanej przynęty.  (2012/01/20 01:49)

adam25opole

Dziękuje za porady koledzy napewno skorzystam [metoda na przystawke]. Kolego agent000 spotkałes sie w prosnie z mietusem leszczem krap. (2012/01/20 16:58)

agent0000000

Miętus to już przeszłość,już od kilkunastu lat nie słyszałem żeby w naszej okolicy ktoś złowił miętusa.NA naszym odcinku rzeki złowiłem leszcze i karpie, ale tyko jak były powodzie.Podejrzewam że karpie pouciekały ze stawów a leszcze przyszły pod prąd z wielką wodą.W naszych stronach na 99,9% nie złowisz leszcza, ale już od Łubnic w stronę Bolesławca i Wieruszowa  leszcz na pewno jest. (2012/01/20 23:00)

adam25opole

Rozmawiałem  z wędkarzem, który łowił nad prosną i stwierdził, że jak chcę łowić płotki do 15 cm  kiełbie i szczupak max 40 to warto. [królestwo wydry i norki]  widziałem na kanale przy moście slady działalności bobrów mogłem zrobic foto. (2012/01/23 18:13)

agent0000000

Niestety wędkarz z którym rozmawiałeś ma rację,chociaż ja co roku łowię kilka sztuk płotek po 30 cm.Szczupak ma wymiar 50 cm ale to na pewno wiesz.Tak jak już pisałem jadąc w okolice Bolesławca masz szansę złowić coś większego i na pewno jest tam większa różnorodność gatunków. (2012/01/23 22:39)

jankes79

Witam. Zamierzam w niedalekim czasie wybrać się nad Prosnę ze spławikiem w okolice Grabowa, Ołoboku lub Żydowa. Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak obecnie wygląda sytuacja w którymś z wyżej wymienionych miejsc, tzn chodzi mi jaki jest poziom wody i jak wygląda z rybkami:) Z góry dziękuję za odpowiedź. (2012/08/27 11:37)

mikku

Obecnie najlepsze dziury na spławik i tez najlepsze efekty są w Kakawie, dojazd od strony Godziesz. Są klenie i jazie, trochę świnki i brzany oraz płotki. Zamiast spławika poleciłbym jednak na tych odcinkach Ołobok- Grabów jednak żywca. Pozdrawiam (2012/08/27 12:00)

jankes79

Dzięki za podpowiedź:) Będę musiał obadać teren jak tam dojechać. Ja jednak lubię łowić na zestaw skrócony więc narazie pozostanę przy spławiku. (2012/08/27 12:15)

mikku

(2012/08/27 12:23)

mikku

Dzięki za podpowiedź:) Będę musiał obadać teren jak tam dojechać. Ja jednak lubię łowić na zestaw skrócony więc narazie pozostanę przy spławiku.

Podaj Na priv mail to wyśle Ci miejsca fotki miejsc, w których ja tyczkuję. I podam jeszcze kilka miejsc wygodnych dla tyczki. Pozdrawiam (2012/08/27 12:25)