Rzeka Luciąża - które miejsca polecacie?

/ 38 odpowiedzi
1z2z3z4

gatunek

rodzaj materiału

sztuki

kg

1

Karp

Kroczek

320

2

Szczupak

Narybek letni

20000

3

Szczupak

Narybek jesienny

160

4

Lin

Kroczek

120

5

Karaś pospolity

Kroczek

280

6

Jaź

2 – latek

175

7

Sandacz

Narybek jesienny

20

8

Świnka

Narybek jesienny

2000

(2011/01/23 20:40)

1z2z3z4

widać dobrze te tabelki ?
na razie więcej materiałów o zarybianiu nie posiadam - ale jak coś się zmieni to podeśle (2011/01/23 20:41)

swiezy

To niema wpływu na żerowanie ryb na Murowańcu .Wiadoma ze czym większa woda tym lepiej ,ale w ostatnich czasach jest inaczej.Ichtiolog stwierdził że na zalewie rybą dominująca jest duża płoć .80%w odłowach to ryby w granicy 30 cm .Dlatego są zrzyty tarła płoci na przełomie marca i kwietnia .Może masz jakieś wyniki na murowancu ale większość narzka .Wchodzą leszcze łowi się dwa dni  schodzi woda i po rybach .A na tak płytkim łowisku jak tam to masakra .Zapraszam w nasze regiony (2011/01/23 20:51)

1z2z3z4

To niema wpływu na żerowanie ryb na Murowańcu .Wiadoma ze czym większa woda tym lepiej ,ale w ostatnich czasach jest inaczej.Ichtiolog stwierdził że na zalewie rybą dominująca jest duża płoć .80%w odłowach to ryby w granicy 30 cm .Dlatego są zrzyty tarła płoci na przełomie marca i kwietnia .Może masz jakieś wyniki na murowancu ale większość narzka .Wchodzą leszcze łowi się dwa dni  schodzi woda i po rybach .A na tak płytkim łowisku jak tam to masakra .Zapraszam w nasze regiony

Prosił bym Kolegę o polecenie miejsc wartych odwiedzenia.
Dodam, że na murowańcu można powędkować - z ciekawości kiedyś zarzuciłem spinna z bocznym trokiem - i jakież było moje zdziwienie kiedy co chwila na haczyku siedział okonek od 20 do 30 cm - nie są to może sztuki ogromne ale zabawa przednia. Wspomina też kolega o odłowach kontrolnych na zalewie. Pisałem już w jakimś wątku na ten temat.  W zalewie nie ma aż tak dużo ryb aby zachodziła konieczność ich odłowu - wynika to z nasze (wędkarzy) niefrasobliwości i nie wpisywania w rejestr połowu złapanych ryb. Nie twierdze, że np Kolega go nie wypełnia, ale znam gro wędkarzy którzy jedyne co wpisują w rejestr to miejsce i data. A nasze rejestry są analizowane i na ich podstawie ichtiolog ocenia populacje ryb... (2011/01/23 21:00)

1z2z3z4

w tym sezonie na pewno odwiedzę tą rzeczkę http://www.wedkuje.pl/lowisko,rzeka-drzewiczka,4710
na zebraniu sprawozdawczym koła starsi koledzy polecają te rejony (2011/01/23 21:08)

1z2z3z4

Obwód rybacki Rzeki Luciąża Nr 1

Obwód rybacki obejmuje wody:

a)        rzeki Luciąży od jej źródeł do jej ujścia do Zbiornika Sulejowskiego na rzece Pilica,

b)        zbiornika Bugaj,

c)        zbiornika Cieszanowice,

wraz  z wodami ich dopływów oraz wody starorzeczy i innych zbiorników wodnych o ciągłym dopływie lub odpływie do wód tych cieków. (2011/01/24 10:37)

swiezy

Zapraszam nad Drzewiczkę i na zbiornik Drzewica .Jeśli ktoś lubi pobawić się z drobnym leszczem to zapraszam na lód do Miedznej Mur (2011/01/29 20:56)

1z2z3z4

Zapraszam nad Drzewiczkę i na zbiornik Drzewica .Jeśli ktoś lubi pobawić się z drobnym leszczem to zapraszam na lód do Miedznej Mur

Drzewica jest już zaznaczona w terminarzu na 2011 rok planuje kilkudniowy wyjazd nad tą rzeczkę - ba Miedzną też się chyba wybiorę ale w jakimś cieplejszym miesiącu :) Są jakieś ograniczenia w wędkowaniu na Miedznej latem ? (2011/02/03 07:46)

osmial

W zeszłym roku miałem się wybrać na Miedzną ale jakoś nie wyszło, w każdym razie ja się dowiedziałem, że jest zakaz wywózki.  (2011/02/03 11:41)

1z2z3z4

słyszałem, że na miedznej można na lodzie leszczyków nałapać tyle, że nie za duże (2011/02/17 22:00)

WiktorKrawiec10

na luciązy w okolicach łaki gładysza są 2 kg jazie (2012/08/08 17:45)

roobcio

Witam, odświeżę temat, jesienią tego roku byłem na wycieczce rowerowej nad Luciążą w okolicach ośrodka Dresso. Ciekawie wyglądały rozlewiska w okolicach gdzie Luciąża ma ujście do Pilicy. Pomyslałem sobie że te rozlewiska moga być ciekawą miejscówką na wczesnowiosenne wędkowanie spławikówką. Ktoś może potwierdzic moje przypuszczenia? Pozdrawiam :-) (2017/01/04 21:31)

Mietusik

Cześć Robcio!
Co do miejsca, które opisałeś, masz odpowiedź na priw....jak masz pytania, też na priw... ;)

Pozdrawiam Rafson. (2017/01/08 18:04)