Rzeka Grabia w okręgu piotrkowskim

/ 51 odpowiedzi / 3 zdjęć
Wątek poświęcony rzece Grabi na odcinku od źródeł do jazu w miejscowości Jamborek (obwód nr 1).
oldboy

A był ktoś ostatnio na tym odcinku naszej rzeczki? (2017/09/06 22:08)

jabberwokie86

Ostatnio może nie, ale byłem 23.08 i złapałem 1 okonia, a drugi się spiął. Wcześniej bywałem dość często i zazwyczaj trafiałem po kilka okoni, czasem szczupaka. Okonie poniżej 25 cm, szczupaki niewymiarowe. 2 razy złowiłem też kiełbia na obrotówkę:) Łowiłem w okolicach Drużbic. Ogólnie łatwiej tam o rybę niż w Kolumnie, chociaż okazów raczej się nie uświadczy:) (2017/09/07 09:39)

oldboy

Domyślam się, że chodziłeś tylko ze spinem(?)
A jak Grabia wygląda w tych okolicach, jeśli chodzi o jej szerokość i głębokość? Widać tam tak duże jelce (mój ulubiony gatunek :D), jakie pokazywałem w swoim wątku "Powrót po latach na Grabię, Widawkę i Wartę"? (2017/09/07 10:59)

jabberwokie86

Przy moście w Drużbicach ma 5-10 metrów szerokości, ale jest płytka i latem mocno zarasta. Widać było trochę jelców, ale niedużych. Sam złowiłem przy moście tylko kilka okonków i małego szczupaczka. Dalej płynie wśród pól i ma do 5 metrów szerokości. Dopóki nie zarośnie da się łowić, brały głównie okonie. Pod lasem robi się ciekawiej, początkowo ma podobną szerokość, jak na odcinku śródpolnym, potem robi się miejscami nieco szerzej - do 10 metrów. Jak pisałem wcześniej, łowiłem tam głównie okonie, czasem szczupaki, a 2 razy na błustki wzięły kiełbie, wszystko na spinning. Także na jelce specjalnie bym tam nie liczył. Zdecydowanie więcej będzie ich na odcinku sieradzkim. Dzisiaj kolega złapał na spina 2 sztuki w Widawce, jeden nawet niezły był:) Sam w zeszłym roku trafiłem w Grabi (na odcinku sieradzkim) jelce 24 i 24,5 cm, początkowo sam nie wiem dlaczego oznaczyłem je jako jazie:) (2017/09/07 19:55)

oldboy

Sam w zeszłym roku trafiłem w Grabi (na odcinku sieradzkim) jelce 24 i 24,5 cm, początkowo sam nie wiem dlaczego oznaczyłem je jako jazie:)
Myślę, że nie należysz już do nowicjuszy, więc zapewne odróżnić potrafisz. Dla niezorientowanych (jeszcze) jest taki filmik/poradnik na YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=s2cJQ20gq3U
I dzięki za info o nieznanym jeszcze dla mnie odcinku Grabi. (2017/09/07 21:51)

luciusz-esox

A zatem na chwilę obecną pragnę poinformować niczym pogromca mitów, iż po wczorajszej próbie terenowej legendarne pstrągi z RG1 czyli rzeki Grabi w okręgu piotrkowskim pozostają nadal... legendą ;)
Ale jeszcze nie składam broni. (2018/03/23 12:10)

Sith

Cierpliwość i wiara to najważniejsze cechy spinningisty...
Ja też, mimo matuzalemowego wieku, jeszcze wierzę w cuda. ;) (2018/03/23 12:18)

jabberwokie86

Odwiedziłem dzisiaj Grabię na odcinku piotrkowskim, więc czas na odświeżenie tematu:) Wpadło 6 okoni i jeden mały szczupak. Okonie poniżej 20 cm, oprócz jednego rodzynka 25 cm, którego zdjecie wstawiam:) Brania na obrotówki, oprócz jednego okonka, który połakomił się wobler. (2019/05/24 20:20)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

oldboy

Jak na ten odcinek Grabi, to prawdziwy SUKCES. Gratulacje!
Gdyby nie to, że od wielu tygodni męczę się przy budowie oczka wodnego i kaskady, też miałem w planie odwiedzenie z wędką tego odcinka.
A inne gatunki rybek było tam widać? (2019/05/24 22:10)

jabberwokie86

Jak na ten odcinek Grabi, to prawdziwy SUKCES. Gratulacje!
Gdyby nie to, że od wielu tygodni męczę się przy budowie oczka wodnego i kaskady, też miałem w planie odwiedzenie z wędką tego odcinka.
A inne gatunki rybek było tam widać?
Trochę oczkującego białorybu, na oko raczej płocie:) Na tym odcinku łowiłem praktycznie tylko okonie i szczupaki, jedynymi wyjątkami były 2 kiełbie, równiez na spinning:)
(2019/05/25 12:48)

oldboy

..., jedynymi wyjątkami były 2 kiełbie, równiez na spinning:)
Jakieś bardzo głodne i zdesperowane te kiełbie były - na obrotówkę czy na woblerka? :D
Powyższy "nius" nadaje się (prawie) na Prima Aprilis :D
A żadnego pstrąga nie widziałeś? Koledzy z tego wątkumieli w tym sezonie bardziej się przyjrzeć temu odcinkowi piotrkowskiemu właśnie pod kątem ich (rzekomego) występowania(?) ;D

(2019/05/25 15:44)

Sith

(...) A żadnego pstrąga nie widziałeś? (...)
Może jeden tam pływa, ale jeśli to ślepy i głuchy, bo nie słyszałem żeby ktoś ostatnio złowił pstrąga w Grabi. Zresztą w ogóle to rzeka bardzo uboga w ryby. Byłem na róznych odcinkach kilkakrotnie w ubiegłym roku i "zero", "nul", "nihil".
Ponoć w odcinku przyujściowym można połowić, ale to już O/Sieradz.
(2019/05/25 16:15)

jabberwokie86

..., jedynymi wyjątkami były 2 kiełbie, równiez na spinning:)
Jakieś bardzo głodne i zdesperowane te kiełbie były - na obrotówkę czy na woblerka? :D
Powyższy "nius" nadaje się (prawie) na Prima Aprilis :D
A żadnego pstrąga nie widziałeś? Koledzy z tego wątkuÂmieli w tym sezonie bardziej się przyjrzeć temu odcinkowi piotrkowskiemu właśnie pod kątem ich (rzekomego) występowania(?) ;D

Â

Kiełbie brały na obrotówki wielkości 00 i 1:) Sam byłem zdziwiony tymi braniami na jedynkę, trzeciego kiełbia na obrotówkę złowiłem jeszcze w okolicach Marzenina:) Wracając do odcinka piotrkowskiego, to pstrągów tam nie widziałem. Zresztą w tym rejonie rzeka najpierw ma postrać kanału płynącego wśród pól, potem dopiero mamy dość krótki odcinek "leśny", ale o bardzo wolnym nurcie i dość mocno porośnięty zielskiem. (2019/05/26 13:35)

oldboy

Dzięki za info. Postaram się tam wybrać (bo nigdy jeszcze tam nie byłem) ze swoją lekką spławikówką i różnymi przynętami NATURALNYMI (dla odmiany :D).
Sam jestem ciekaw, co mi się tam uwiesi(?)
(2019/05/26 19:49)

Lodzianin18

Nie zgodzę się, że w grabi jest mało ryby. Wedkuje na niej dość często od 7 lat, dużych ryb może dużo nie ma ale sredniakow kleni, jazi, szczupakow jest sporo I wcale nie uważam przyujsciowego odcinka za najlepszy - jest płytki. Jest to ciężko rzeka, trzeba wiedzieć kiedy ryba żeruje ale trzeba to zaobserwować- mi po paru latach się udało, przejrzysta woda nie jest naszym sprzymierzeńcem, co często przekłada się na ploszenie ryb. Rzeka potrafi zaskoczyć i mam wrażenie, że po kilku gorszych latach od dwóch lat się polepsza przynajmniej ma odcinku w okolicach Łasku. (2019/05/27 22:41)

Sith

Byłem kilkakrotnie nad Grabią powyżej zb. Barycz i na odcinku do Ldzania niespotkałem niczegoponad niewymiarowe okonki. Chyba że ostatnio coś się zmieniło. (2019/05/28 07:25)

Lodzianin18

Byłem kilkakrotnie nad Grabią powyżej zb. Barycz i na odcinku do Ldzania nieÂspotkałem niczegoÂponad niewymiarowe okonki. Chyba że ostatnio coś się zmieniło.

Powiem CI szczerze, że z 2 lata temu miałem słabe efekty, po powstaniu s8 rzeka została mocno zniszczona a raczej jej rybostan ale ostatnie 2 lata są nawet dobre i nie mówię tu o wielkich rybach ale jadąc ze spinem już nie pamiętam żebym nie złapał żadnej rybki i się trochę nie pobawił a chodząc w okularach polaryzacyjnych też trochę widać co tam pływa. Fakt, że jest to rzeka dla wytrwałych ale jak się pochodzi, poobserwuje to ma się już prawie "pewne" miejsa. Mi taka obserwacja i szukanie takich miejsc zajęło pare sezonów. (2019/05/28 12:44)

Lodzianin18

PS. Odbiegliśmy trochę od okręgu sieradzkiego, proponuje kontynuowanie w temacie odcinka sieradzkiego :) (2019/05/28 12:48)

Sith

Nie kumam, przecież okolice łasku, to odcinek sieradzki... (2019/05/28 13:12)

jabberwokie86

Nie kumam, przecież okolice łasku, to odcinek sieradzki...

Ale ten temat dotyczy odcinka piotrkowskiego:) Ogólnie powiedziałbym, że na tym odcinku (przynajmniej w odwiedzanym przeze mnie fragmencie) łatwiej coś złowić niż na sieradzkim, ale na ogół są to ryby mniejsze. No i skład gatunkowy jest uboższy - nie spotkałem tu kleni, jazi, ani jelców, których w okolicach Kolumny jest całkiem sporo. Rzeka jest tu węższa, wygląda mniej atrakcyjnie, ale też rzadziej się kogokolwiek widuje. (2019/05/28 18:41)

oldboy

Ponoć w odcinku przyujściowym można połowić, ale to już O/Sieradz.
Byłem tam w ub. sezonie ( moje filmiki na YouTube), ale oprócz drobnicy poważnych ryb tam nie widziałem
Upsss - przepraszam za odruchową odpowiedź, ale to nie odcinek piotrkowski, tylko sieradzki, więc powinna być w drugim wątku o Grabi. (2019/05/28 22:09)

Lodzianin18

Miało być ze odbieglismy od piotrkowskiego I proponuję kontynuację w wątku sieradzkim :) (2019/05/28 22:22)

oldboy

Byłem dziś (po raz pierwszy w życiu :D) nad Grabią w okolicy miejscowości Drzewociny (Obszar Natura 2000). Po ok. 200 metrach brnięcia przez gąszcze trzcin i wysokich traw, dałem sobie spokój (nawet nie zlożyłem wędki). Co kilkadziesiąt metrów tama zbudowana przez bobry, woda prawie stoi. Jest b. mętna, dno muliste. Trudno w takich warunkach znaleźć moją ulubioną białąrybę (kleń, jaź, płoć czy jelec) lubiącą czyste dno i wartki nurt.
Te spiętrzenia może zaowocują (lub już zaowocowały) obecnością drapieżników (głębsza woda), ale konia z rzędem temu spinningiście, który nie spuchnie przedwcześnie idąc wzdłuż rzeki w takich ciężkich warunkach.
Nie zrażam się jednak i będę niezadługo próbował znaleźćodcinki z lepszym dojściem. (2019/09/16 21:25)

oldboy

Byłem dziś ponownie nad Grabią w okolicy Drzewocin. Tym razem zrobiłem lepsze rozeznanie i trafiłem na odcinki, do których można dojechać nawet samochodem. Ten wyjazd, to było rozpoznanie potencjalnych miejscówek przed ewentualnym wyjazdem na miętusy. Aby nie chodzić z pustymi rękami, zabrałem starego spina z klejonki bambusowej, tudzież stare wahadłówki (dwie z nich szybko straciłem na zaczepach). Ku mojemu zdziwieniu spiął mi się pod samymi nogami szczupaczek ok. 40 cm, więc i przy okazji nieco emocji było. (2019/11/04 21:30)

Lodzianin18

Oldboy  kiedy planujesz pierwszą zasiadkę miętusową w tym roku i czy były jakieś rokujące miejscówki ? (2019/11/05 09:04)