Rzeka Grabia w okręgu sieradzkim

/ 686 odpowiedzi / 30 zdjęć
Lodzianin18

Leisure na grabii na spining głównie szczupaczek i okoń.  Jest jaź i kleń ale osobiście na spining nigdy nie złapałem a koledzy piszą czasem o niezbyt dużych kleniach i jaziach,  które czasem im się trafiają na spin.  Myślę,  że te ryby szybciej na spławik na tej rzece,  chociaż przyznam,  że nie znam dobrze odcinka o którym piszesz,  piszę o odcinku jeszcze przed łaskiem. Pisałeś o feederach na Warcie,  gdzie lapaleś i z jakimi efektami?  (2018/01/31 15:20)

Lodzianin18

PS.  W 2013 roku na małego meppsa złapałem klenia 34 albo 36 cm na grabii.  Zapomniałem o tym :)  (2018/01/31 17:19)

Lesiu87

no ja pare klenikow tez na jakieś drobne woblerki zląpałem 30 z "hakiem" a jeśli chodzi o warte to lowie w okolicach burzenina no i efekty zadawalające mialem ale zalezy od dnia bo czasem mozna siedzieć  i ewętualnie bawić sie z uklejkami a jak jest pora i wstrzele sie w dzien to naprawde z grubą rybą idzie sie pobawić,chociaż ubiegły rok jakoś sukcesow mi nie przyniósl,ale tez nie byłem tak często nad wodą jak lata wczesniej. a rybki jak to na rzece :jaź,kleń,świnka,leszcz czasem brzana wezmie ale puki co nie do wyciągnięcia dla mnie ostatnio.... a i w tym roku tylko jedną nocke zaliczylem to oprucz leszczy na rosowke polapalem z kumplem sumików ktorych tam nigdy nie bylo...fakt ,ze sztuki do 40cm ale w tym roku moze będą większe ;) (2018/01/31 18:13)

Lodzianin18

Bywalem w burzeninie na starorzeczu przy ośrodkach ale zawsze tam pełno ludzi i odpuściłem.  Sądzę,  że jak sie uprzesz i będziesz cierpliwy to zlapiesz  ładnego jazia,  bądź klenia na grabii,  ale sądzę,  że będzie Cię to kosztować sporo cierpliwości.  Ja na odcinku poniżej ldzania złapałem kilka ładnych kleni i jazi ale na spławik.   (2018/01/31 20:17)

Lesiu87

a jakich uzywasz przynęt na spina  w grabi? ci ci sie sprawdza? (2018/01/31 22:21)

Lodzianin18

Głównie łapie na woblery niezbyt głęboko schodzące w naturalnych kolorach mimo tego,  że jesienią 2 lata temu największego szczupaka na spin w grabii złapałem na 8cm biało czerwonego jak flaga woblera Dorado.   Na drugim miejscu obrotówki.  Gum na grabii nie używam. Generalnie jeśli już spininguje na grabii to głównie za szczupakiem i okoniem.  Próbowałem parę razy z lekkim zestawem na jazia i klenia ale bez rezultatu.  Kleń o którym Ci wcześniej pisałem to przypadkowy przyłów przy poszukiwaniu szczupaka :)  (2018/01/31 22:39)

Lesiu87

no rozumie mi jakieś kleniki posiadaly na smużaczki mini wląsnej produkcji i jednego dnia ladne wzdręgi na obrotoweczke ,największego szczupaczka puki co tez złapałem na wobka patriotycznego ;) trzeba kiedys sie zgadać i pochodzić moze większą ekipa ? (2018/01/31 22:47)

Sith

Koledzy, nazwy miast i rzek piszemy z dużej litery. Michale, póki co kup słownik poprawnej polszczyzny, albo włącz sobie opcję sprawdzania pisowni, bo czytając Twoje posty zęby bolą... ;P

Ad rem, jeśli pogoda pozwoli (moje stare kości nie lubią deszczu i mrozu) to jutro odwiedzę Grabię, może nawet się spotkamy... ;-) (2018/02/01 06:01)

oldboy

Koledzy, nazwy miast i rzek piszemy z dużej litery. Michale, póki co kup słownik poprawnej polszczyzny, albo włącz sobie opcję sprawdzania pisowni, bo czytając Twoje posty zęby bolą... ;P
Jak widać polska język - trudna język :) Ja też kilku z tu piszących nie mogę się doprosić, aby nazwę naszej ukochanej rzeczki Grabi pisali z DUŻEJ litery oraz: (kogo, czego) GRABI (!!)
Grabii nie byłoby nawet wtedy, gdyby rzeczka nazywała się GRABJA (!!)
Z pozdrowieniami dla wszystkich piszących tu poprawnie :D (2018/02/01 13:38)

Krzysztof B

Panowie, a na starorzeczu w Strońsku coś pływa? To chyba ogólnodostępna woda?
Byłem wczoraj na ujściu Wiadwki do Warty. Piękne miejsce ale woda bardzo szybka. Czy w okolicach Sieradza polecicie jakieś miejsce, na jakiejś urokliwej rzeczce, gdzie pobawię się z okoniami, klenikami? Jakieś ciekawsze miejsca na Warcie też wchodzą w grę :) Ja mieszkam w okolicach Włynia ale tutejsze miejsca już mi się znudziły :) (2018/02/01 14:00)

Lesiu87

jestem dysortografem takze mam jakieś wytłumaczenie a jesli kolega uczy jezyka polskiego to odpuść pouczanie na forum bo chyba kazdy rozumie o co mi chodzi. A tak pozatym jesli  chodzi o Warte to polecam od burzenina w strone wielunia aczkolwiek i w Sieradzu połąpałem w poprzednim roku, Jesli chodzi o starorzecze w strońskuj to jednak trzeba wnieść doplate w kole lokalnym z tego co wiem .  (2018/02/01 21:06)

Krzysztof B

A jak z wysokością brzegu od Burzenina w stronę Wielunia? W moich okolicach woda prawie pod wał :/ (2018/02/02 11:28)

qbassmanutd

Panowie jeśli chodzi o Grabię, to okazów nie należy się spodziewać. 2-3 szczupaki wymiarowe w sezonie przy częstych wypadach :) Natomiast okonia powyżej 30 cm nigdy nie złowiłem. Jeśli chodzi o jazie na spinning, trafiły nam się latem dwa. 
-Krzysztof mam pytanie o Włyń ---> od kilku lat planuję wyprawę na kanał we Włyniu za mostem jadąc do miejscowości Warta. Jest tam szansa na drapieżnika na spinning ? Ewentualnie spacer rzeką w górę od kanału ? Na forach piszą wędkarze, że nie warto. Skoro tam mieszkasz, podpowedz coś ?
-Panowie a łowił ktoś na Zbiorniku w Zduńskiej Woli ?? W grudniowym numerze Wiadomości Wędkarskich wędkarz ze Zduńskiej zgłosił z tej wody suma.
-Łowił ktoś na Luciąży na spinning ?
  (2018/02/02 11:42)

Krzysztof B

Panowie jeśli chodzi o Grabię, to okazów nie należy się spodziewać. 2-3 szczupaki wymiarowe w sezonie przy częstych wypadach :) Natomiast okonia powyżej 30 cm nigdy nie złowiłem. Jeśli chodzi o jazie na spinning, trafiły nam się latem dwa. 
-Krzysztof mam pytanie o Włyń ---> od kilku lat planuję wyprawę na kanał we Włyniu za mostem jadąc do miejscowości Warta. Jest tam szansa na drapieżnika na spinning ? Ewentualnie spacer rzeką w górę od kanału ? Na forach piszą wędkarze, że nie warto. Skoro tam mieszkasz, podpowedz coś ?
-Panowie a łowił ktoś na Zbiorniku w Zduńskiej Woli ?? W grudniowym numerze Wiadomości Wędkarskich wędkarz ze Zduńskiej zgłosił z tej wody suma.

O jaki kanał chodzi? O rzeczkę Niniwkę? Tę bliżej Włynia czy ten kanał bliżej Warty?
Mam w tych okolicach miejsce z którego wyciągałem po kilknaście szczupaczków w dwie/trzy godziny.
Ale to jakby co na PW ;)
  (2018/02/02 11:59)

jabberwokie86

Co do Luciąży - w zeszłym roku byłem ze 3 razy - w okolicach Rozprzy w czerwcu - bez efektów, ale woda ogólnie bardzo niska, brzegi zarośnięte dość mocno chwastami. Miejscami widać było niezbyt duże klenie/jelce. W okolicy Kłudzic jakoś w marcu - też bez efektów, woda wysoka, strasznie wiało, ale rzeka wyglądała tam całkiem obiecująco. Ostatni raz też w czerwcu w Przygłowie w dół od mostu - brzegi w mocno zarośnięte pokrzywami, miejscami ciężko się tam chodziło, woda średnia. Efekty to jedno niezacięte branie, prawdopodobnie klenia i na koniec spod samego mostu w Przygłowie mały szczupaczek. Mimo tego mam zamiar w tym roku odwiedzić Luciążę kilka razy w poszukiwaniu kleni/jazi i może pstrągów:)
  (2018/02/02 13:31)

qbassmanutd

Kanał zaraz przy moście, on łączy się bezpośrednio z rzeką (kanał żeglugowy mówią miejscowi) Jest tam szansa na większego okonia / zębatego lub bolenia ? (2018/02/02 14:37)

qbassmanutd

a co do Luciąży , to właśnie myślałem o krokpach :) (2018/02/02 14:38)

Krzysztof B

Ja przy moście nie łowię. Widzę tam ludzi ze spinem i żywcówkami także pewnie cos tam jest. Nie do końca jestem pewien o którym kanale piszesz bo jest ich tam kilka przy moście :)
Jak chcesz powędkować wspólnie w okolicach to napisz kiedyś ;) (2018/02/02 15:07)

qbassmanutd

OKEY. Służę radą o Grabi na odcinku Ldzań-Kolumna-Łask :) (2018/02/02 17:57)

Lesiu87

Wędkuje w okolicach wlynia i głównie szczupak w kanałkach,czasem okoń ;) a na Warcie w tych okolicach często ciągne bolenia ktorego wg. mnie od burzenina do jeziorska jest najwiecej wląśnie w tych okolicach ;) (2018/02/03 10:31)

qbassmanutd

szkoda, że w grabi nie ma bolków, za mała rzeka (2018/02/03 10:37)

Krzysztof B

Lesiu, bolki potrafią walić całymi dniami :)
Ten szczupaczek z profilowego to też z jakiegoś lanałku? :) (2018/02/03 15:21)

Lesiu87

tak z kanałku ;)  (2018/02/06 11:01)

oldboy

Koledzy z Koła nr 38 "Kleń" (Pabianice)!
Na stronie www Koła można przeczytać ogłoszenie:  "Zarząd Koła zawiadamia ,że w dniu 24.02.2018 w restauracji Agama ,ul.20 stycznia ,odbędzie się zebranie sprawozdawcze  Koła za rok 2017.
Początek zebrania
I termin - godz 16.00
II termin - godz 16.30
Zarząd zaprasza wszystkich(!) członków koła Kleń ..."

Nie omieszkam więc bliżej poznać Koło, do którego się w ub. roku zapisałem. Może dowiem się coś ciekawego(?) :D (2018/02/10 11:23)

qbassmanutd

Witam. Świetna wiadomość, niestety jestem wtedy poza Pabianicami. Możesz zapytać, czy Koło zarządza nadal Zbiornikiem Barycz ? I kto odpowiada za spuszczanie wody z tego zbiornika ? Jest tam teraz mnóstwo drobnicy i spuszczenie wody może spowodować wielkie straty. Zagadaj w tej kwiestii!!! Pozdrawiam. (2018/02/12 11:50)