Rzeka Barycz - czy są jeszcze ryby ?

/ 12 odpowiedzi
Witam wszystkich,
mam pytanie do wędkarzy łowiących na tej pięknej rzecze: Czy w Baryczy są jeszcze ryby? Wędkuje nad tą rzekę od kilku lat i tak złego sezonu jeszcze nigdy nie miałem. Niestety nic nie bierze (od wiosny) nawet drobnica, żadnych brań tak jakby nie było ryb. Łowię na odcinku od Żmigrodu do Ryczenia. Czy ktoś z Was ma podobne doświadczenia jak moje? Może ktoś wie co się dzieję z rybami w rzece? Będę wdzięczny za pomoc.
pienio81

Jeszcze w tym roku nie byłem ale kolega ma jechać w piątek to będę wiedział czy coś się dzieje na odcinku przyujsciowym. Pozdrawiam (2015/10/29 12:04)

mirekjanuszko

Muszę Ci powiedzieć że mam odwrotne odczucia co do bran na Baryczy .Łowiłem trochę wyżej czyli na odcinku Milicz -Sułów[tama]i bo na tym odcinku było jeszcze w miarę trochę wody.Jeżeli na wodach stojących [stawy milickie]panowało całkowite bezrybie [ susza przyducha]to wędkarze częściej niż w latach ub. przenosili się na Barycz i mieli dobbbre wyniki.,Na wiosnę drobnicy można było na tony [japoniec średni,duża wzdręga],z upływem czasu trochę mniej brań,ale miałem na hhaku amura ,lina,japońca no i szczupaka..Jeżeli mam ci przekazać swoje uwai co do braku brań na Twoim odcinku Baryczy ,to myślę że jest tylko czasowe ,a więc susza ,zamknięcie dwóchh tam ,czyli tamy w Sułowie ,i tamy tzw.geringa wNiezggggodzie.Bądż optymistą za rok będzie lepiej? Pozdrawiam,Mirek. (2015/10/29 12:37)

Smerf81

Dziękuje za informacje Mirku.
Wszystko wskazuje że ryby zostały "uwięzione" gdzieś w górnym odcinku rzeki. To by tłumaczyło dlaczego nie ma ryb w wodzie. Cóż trzeba będzie czekać do wiosny i do wysokiej wody.
Pozdrawiam (2015/10/29 19:43)

Pimik

Byłem w tym roku kilka razy na Baryczy w Sułowie. Nie mogłem narzekać na brak brań co prawda nie były to okazy medalowe ale zawsze coś się działo. Myślę że powodem Twoich problemów  jest właśnie niski poziom wody. Na pocieszenie powiem Ci że dwa razy byłem na Ryczeniu i złapałem 2 płotki.... Byle do wiosny !! (2015/10/30 19:34)

pienio81

Cześć. Kolega w piątek złowił jednego klenia 35cm i miał jeszcze kilka brań z gruntu poniżej Osetna. Czyli jeszcze coś tam jest. Pozdrawiam (2015/11/03 18:32)

Smerf81

Cześć,
może ryby wpłynęły z Odry stąd miał brania. Możesz zdradzić na co łapał?
Pozdrawiam
(2015/11/03 20:25)

pienio81

Cześć. Lowił na rosówki. No nie wiemczy z Odry, bo po drodze jest tama i mówił że nie smierdzziala rybka po smaazeniu. (2015/11/04 05:16)

DAN666

Miałem przyjemność wędkować w okolicy Niechlowa , piękną rzeczkę tam macie a takich kleni na spinning jak tam nie połowiłem nigdzie indziej nawet na Wkrze , Bzurze i Narwi w mojej okolicy , 
Liczę że sytuacja wróci jeszcze do normy bo piękne kluchy tam pływają i moje wypuszczane może podrosły.

Pozdrawiam  (2015/11/06 06:57)

pienio81

W tym roku stan wody był tak niski, że Barycz stała się dwumetrowym szerokości strumykiem na niektórych odcinkach właśnie w okolicach o którym pisałeś. Leniwie płynącym od jednego brzegu do drugiego w większości koryta odkrywając swe brzegi. (2015/11/08 06:37)

Smerf81

Jeśli jest tak niski poziom wody w rzece to gdzie się podziały ryby, gdzie się schowały. Pamiętam ubiegłe lata jak jesienią wystarczyło założyć cokolwiek na haczyk i było branie. Macie jakieś pomysły? (2015/11/08 22:05)

pienio81

Teraz woda jest już dobra a przy niskim stanie rybki musiały się pochować w głębszych dołkach bądź niektóre spłynąć do Odry (2015/11/12 07:28)

Smerf81

Czy ktoś z Was w tym roku był na rybach? Warto jechać? (2016/03/21 20:47)