Zaloguj się do konta

Ryby w zalewie pomidorowej

utworzono: 2012/04/05 21:34
marekr

RYBY W ZALEWIE POMIDOROWEJ


Składniki :

- 2 puszki koncentratu pomidorowego

- 15 dkg cukru / ok.10 łyżek stołowych/

- 4 płaskie łyżeczki soli

- ½   szklanki octu

- ½ szklanki oleju

- 2 łyżeczki musztardy

- 2 szklanki wody- przyprawy : szczypta pieprzu mielonego, kilka ziaren ziela ang. ,

     kilka listków laurowych/

Podana ilość wystarcza do zalania 2 słoików 3/4 litra.

 

Sposób wykonania :

 - usmażone ryby / mniejsze w całości ,większe w dzwonka/ układamy w słoju

 - do 2 szklanek wody dodać koncentrat pomidorowy i zagotować

    następnie dodać pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia

 - zalać wrzącą zalewą ryby w słojach , zakręcić , odwrócić i pozostawić do schłodzenia.

 

Tak przygotowane ryby nadają się do spożycia po ok. 3 dniach ale im dłużej tym są lepsze.   Ja osobiście trzymałem je w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy – dłużej nie wytrzymałem.

Palce lizać – jest to przepis ,który znam od ładnych kilkudziesięciu lat – pycha. Warto spróbować.

 

 

          Smacznego życzy M.R.

[2012-04-05 21:34]

Olek

Bardzo fajny przepis :)

Napewno wypróbuje, ale spróbuję zastąpić cukier miodem i dam mniej soli.

Pozdrawiam i Wesołyś Świąt

[2012-04-05 22:09]

marekr

Bardzo fajny przepis :)

Napewno wypróbuje, ale spróbuję zastąpić cukier miodem i dam mniej soli.

Pozdrawiam i Wesołyś Świąt


Witam

Jak wypróbujesz z miodem to daj znać jak smokowało,

warto eksperymentować.

Zdrowych i Spokojnych Swiąt .

pozdrawiam



[2012-04-05 22:25]

RIDICK

Witam
Mogę zaświadczyć że rybki  przygotowane w/g w/w przepisu są bardzo smaczne. Wiem bo próbowałem tych przygotowanych przez autora wątku.
Marku pozdrawiam i Wesołych Świąt
[2012-04-06 11:23]

marysiab

Rybki zrobione w/g przepisu Marka,pychotka.Palce lizać.Polecam,bo warto i faktycznie gdy dłużej są przchowywane są smaczniejsze.Pozdrawiam. [2012-04-06 12:00]

Gosiaczek

Trzeba będzie spróbować,ja ostatnio robiłam ale w zalewie octowej też są pycha ale jestem ciekawa jak te smakują :)
[2012-04-06 12:57]

zdanek123

Pytanie do autora, na zdjęciu widać drobno pokrojone ryby a w przepisie są całe małe lub dzwonki z większych. Która wersja jest prawidłowa (lepsza...) [2012-04-10 11:42]

Jack14

I wygląda na to, że zalewane były "warstwami" lub specjalnie układane przed.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie.

Nie to zdjęcie zostało wklejone :-)

[2012-04-10 13:57]

marekr

Witam !!! Przepraszam  koledzy ale w przedświątecznym pośpiechu rzeczywiście wkleiłem NIE TO ZDJĘCIE CO CHCIAŁEM - jeszcze raz przepraszam - bazujmy na przepisie. [2012-04-10 14:03]

Jack14

A zdjęcie "nowe" prawidłowe gdzie :-) [2012-04-10 17:03]

marekr

A zdjęcie "nowe" prawidłowe gdzie :-)

jeżeli kol.ma zamiar robic rybki w tej zalewie na podstawie zdjęcia słoja z rybami  - to podziwiam.

PS. powyżej jest przepis trzeba tylko go tylko przeczytać :-)


[2012-04-10 19:53]

Jack14

Może spróbuję kiedyś tego przepisu ale jak kolega by nie wiedział to również odpowiednia prezentacja potrawy ma znaczenie. Jak to mówią "człowiek je również oczami" :-) [2012-04-12 14:13]

Arcymisiek

Mam pytanie...
Ile dokładnie gram tego koncentratu?Bo puszka puszce nie równa.
Niech kolega sprecyzuje.

Pozdrawiam.
[2012-04-12 15:11]

Bernard51

usmażone ryby / mniejsze w całości ,większe w dzwonka/ układamy w słoju

Nie mam zamiaru krytykowac ale dobra rada :ryby nie wysmarzamy calkowicie bo beda sie rozwalac w zalewie tylko podsmarzamy powiedzmy tak na 60%i spozywac po 4-5 dniach lezakowania w zalewie.
Tak jest to przepis juz dosc z dawna koniec 70lat robilismy tak rybki i do piwnicy szly na pulke w zimie byly super
[2012-04-12 16:34]

skalpel

Zdecydowanie trzeba będzie spróbować.
[2012-05-01 21:49]

lynx

Witam !!! Przepraszam  koledzy ale w przedświątecznym pośpiechu rzeczywiście wkleiłem NIE TO ZDJĘCIE CO CHCIAŁEM - jeszcze raz przepraszam - bazujmy na przepisie.



Marekr.  Nieważne zdjęcie ale przepis. Z pewnoscią go wypróbuję i z miodem też.
Pozdrawiam - smacznego
[2012-05-09 14:23]