Ryby w zalewie pomidorowej

/ 15 odpowiedzi

RYBY W ZALEWIE POMIDOROWEJ


Składniki :

- 2 puszki koncentratu pomidorowego

- 15 dkg cukru / ok.10 łyżek stołowych/

- 4 płaskie łyżeczki soli

- ½  szklanki octu

- ½ szklanki oleju

- 2 łyżeczki musztardy

- 2 szklanki wody- przyprawy : szczypta pieprzu mielonego, kilka ziaren ziela ang. ,

     kilka listków laurowych/

Podana ilość wystarcza do zalania 2 słoików 3/4 litra.

 

Sposób wykonania :

 - usmażone ryby / mniejsze w całości ,większe w dzwonka/ układamy w słoju

 - do 2 szklanek wody dodać koncentrat pomidorowy i zagotować

    następnie dodać pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia

 - zalać wrzącą zalewą ryby w słojach , zakręcić , odwrócić i pozostawić do schłodzenia.

 

Tak przygotowane ryby nadają się do spożycia po ok. 3 dniach ale im dłużej tym są lepsze.  Ja osobiście trzymałem je w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy – dłużej nie wytrzymałem.

Palce lizać – jest to przepis ,który znam od ładnych kilkudziesięciu lat – pycha. Warto spróbować.

 

 

          Smacznego życzy M.R.

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Olek


Bardzo fajny przepis :)

Napewno wypróbuje, ale spróbuję zastąpić cukier miodem i dam mniej soli.

Pozdrawiam i Wesołyś Świąt

(2012/04/05 22:09)

marekr


Bardzo fajny przepis :)

Napewno wypróbuje, ale spróbuję zastąpić cukier miodem i dam mniej soli.

Pozdrawiam i Wesołyś Świąt


Witam

Jak wypróbujesz z miodem to daj znać jak smokowało,

warto eksperymentować.

Zdrowych i Spokojnych Swiąt .

pozdrawiam

(2012/04/05 22:25)

RIDICK


Witam
Mogę zaświadczyć że rybki  przygotowane w/g w/w przepisu są bardzo smaczne. Wiem bo próbowałem tych przygotowanych przez autora wątku.
Marku pozdrawiam i Wesołych Świąt (2012/04/06 11:23)

marysiab


Rybki zrobione w/g przepisu Marka,pychotka.Palce lizać.Polecam,bo warto i faktycznie gdy dłużej są przchowywane są smaczniejsze.Pozdrawiam. (2012/04/06 12:00)

Gosiaczek


Trzeba będzie spróbować,ja ostatnio robiłam ale w zalewie octowej też są pycha ale jestem ciekawa jak te smakują :) (2012/04/06 12:57)

zdanek123


Pytanie do autora, na zdjęciu widać drobno pokrojone ryby a w przepisie są całe małe lub dzwonki z większych. Która wersja jest prawidłowa (lepsza...) (2012/04/10 11:42)

Jack14


I wygląda na to, że zalewane były "warstwami" lub specjalnie układane przed.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie.

Nie to zdjęcie zostało wklejone :-)

(2012/04/10 13:57)

marekr


Witam !!! Przepraszam  koledzy ale w przedświątecznym pośpiechu rzeczywiście wkleiłem NIE TO ZDJĘCIE CO CHCIAŁEM - jeszcze raz przepraszam - bazujmy na przepisie. (2012/04/10 14:03)

Jack14


A zdjęcie "nowe" prawidłowe gdzie :-) (2012/04/10 17:03)

marekr


A zdjęcie "nowe" prawidłowe gdzie :-)

jeżeli kol.ma zamiar robic rybki w tej zalewie na podstawie zdjęcia słoja z rybami  - to podziwiam.

PS. powyżej jest przepis trzeba tylko go tylko przeczytać :-)

(2012/04/10 19:53)

Jack14


Może spróbuję kiedyś tego przepisu ale jak kolega by nie wiedział to również odpowiednia prezentacja potrawy ma znaczenie. Jak to mówią "człowiek je również oczami" :-) (2012/04/12 14:13)

Arcymisiek


Mam pytanie...
Ile dokładnie gram tego koncentratu?Bo puszka puszce nie równa.
Niech kolega sprecyzuje.

Pozdrawiam. (2012/04/12 15:11)

Bernard51


usmażone ryby / mniejsze w całości ,większe w dzwonka/ układamy w słoju

Nie mam zamiaru krytykowac ale dobra rada :ryby nie wysmarzamy calkowicie bo beda sie rozwalac w zalewie tylko podsmarzamy powiedzmy tak na 60%i spozywac po 4-5 dniach lezakowania w zalewie.
Tak jest to przepis juz dosc z dawna koniec 70lat robilismy tak rybki i do piwnicy szly na pulke w zimie byly super (2012/04/12 16:34)

skalpel


Zdecydowanie trzeba będzie spróbować. (2012/05/01 21:49)

lynx


Witam !!! Przepraszam  koledzy ale w przedświątecznym pośpiechu rzeczywiście wkleiłem NIE TO ZDJĘCIE CO CHCIAŁEM - jeszcze raz przepraszam - bazujmy na przepisie.



Marekr.  Nieważne zdjęcie ale przepis. Z pewnoscią go wypróbuję i z miodem też.
Pozdrawiam - smacznego (2012/05/09 14:23)