RYBY W ZALEWIE POMIDOROWEJ
Składniki :
- 2 puszki koncentratu pomidorowego
- 15 dkg cukru / ok.10 łyżek stołowych/
- 4 płaskie łyżeczki soli
- ½ szklanki octu
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 szklanki wody- przyprawy : szczypta pieprzu mielonego, kilka ziaren ziela ang. ,
kilka listków laurowych/
Podana ilość wystarcza do zalania 2 słoików 3/4 litra.
Sposób wykonania :
następnie dodać pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia
Tak przygotowane ryby nadają się do spożycia po ok. 3 dniach ale im dłużej tym są lepsze. Ja osobiście trzymałem je w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy – dłużej nie wytrzymałem.
Palce lizać – jest to przepis ,który znam od ładnych kilkudziesięciu lat – pycha. Warto spróbować.
Smacznego życzy M.R.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.