Ryby w occie, w pomidorach, ryba w occie

/ 67 odpowiedzi / 3 zdjêæ
witam jesli ktos zna jakies fajne przepisy na zalewy to prosze sie z nami tu podzialic
Nika2


Oczywi¶cie ¿e mamy:
Rybki w zalewie z keczupem i octem
Rybki jakie mamy ,oraz jakie z³apali¶my:)
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
2 ³y¿ki pikantnego keczupu
1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
3szt listki laurowe
5szt ziela angielskiego
5 szt pieprzu w ziarenkach
1 ³y¿ka soli
1 szklanka niepe³na cukru
1 ¶rednia cebula
Zagotowaæ wodê z octem oraz listkami laurowymi i zielem angielskim,pieprzem oraz pokrojon± w plasterki cebul± i keczupem i koncentratem pomidorowym. Gotowaæ wszystko ok. 3-5 minut zgasiæ ogieñ i dopiero dodaæ sól i cukier wymieszaæ ,a¿ siê wszystko rozpu¶ci.
Tak± ciep³± zalew± zalaæ usma¿one rybki. Mo¿na robiæ w s³oikach trzeba szybko zamkn±æ po zalaniu gor±c± zalew± i odwróciæ do góry dnem.
Smacznego
Jak kto¶ ma ochotê siê pobawiæ to du¿e uklejki w tej zalewie s± pychota(wystarczy mieæ ma³e s³oiczki:)))))
  (2012/05/22 12:50)

tamtem


w³a¶nie chcia³em tak rybê zrobiæ, s³ysza³em ¿e jest bardzo dobra

to wypróbujê przepis.

(2012/05/22 13:23)

89krzysztof


Wszystkie ryby powinny zostaæ wypuszczone z powrotem do wody. Nie powinno ich siê zabieraæ do domu, ani zjadaæ. Zjadanie tych piêknych okazów jest niemoralne. Taki dzia³ania powinny byæ potêpiane. C&R !!! (2012/05/22 13:25)

sttaszek


Szanowny 89krzysztof,
Je¿eli uwa¿asz, ¿e ryby powinny wracaæ do wody to Twoja sprawa, ale nie narzucaj tego innym. Ja chêci± zjadam rybkê, któr± zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami mogê zabraæ z ³owiska i nie jest za ma³a i za du¿a.
P.s.
Je¿eli wszystkie ryby mia³y by wracaæ do wody to nie ma najmniejszej podstawy do zarybiania zbiorników oraz kasowania za to cz³onków PZW.
Pozdrawiam

(2012/05/22 18:22)

89krzysztof


Szanowny 89krzysztof,
Je¿eli uwa¿asz, ¿e ryby powinny wracaæ do wody to Twoja sprawa, ale nie narzucaj tego innym. Ja chêci± zjadam rybkê, któr± zgodnie z obowi±zuj±cymi przepisami mogê zabraæ z ³owiska i nie jest za ma³a i za du¿a.
P.s.
Je¿eli wszystkie ryby mia³y by wracaæ do wody to nie ma najmniejszej podstawy do zarybiania zbiorników oraz kasowania za to cz³onków PZW.
Pozdrawiam


http://pl.wikipedia.org/wiki/Ironia  (2012/05/23 09:05)

waski310


Ja rybki (najczê¶ciej filety z leszcza pokrojone w niedu¿e kawa³ki) przed sma¿eniem jeszcze panierujê w bu³ce jak schabowego. Zamiast keczupu u¿ywam przecieru pomidorowego. Smacznego (2012/05/23 14:00)

zbynio63


Szanowni smakosze!Proponujê inn± proporcjê octu do wody,a mianowicie 1do 7-dmiu.Mniej octowy smak(no chyba ¿e taki siê lubi).Trzeba tylko szybciej je¶æ , bo szybciej sie psuje.Zasadê wypuszczania wszystkiego co siê z³owi pozostawiam w³asnemu sumieniu.Nie mówcie mi o tym, ¿e wêdkarze-rybo¿ercy s± winni pustym zbiornikom.Kto ma ochotê mo¿e sprawdziæ regulamin amatorskiego po³owu w Niemczech.Do dzi¶ pamiêtam t³umaczenia(i sztraf)za wypuszczone z sadza leszcze. (2012/06/15 14:03)

zbynio63


Wszystkie ryby powinny zostaæ wypuszczone z powrotem do wody. Nie powinno ich siê zabieraæ do domu, ani zjadaæ. Zjadanie tych piêknych okazów jest niemoralne. Taki dzia³ania powinny byæ potêpiane. C&R !!!

A czy to takie humanitarne wymêczyæ,robiæ sesje zdjêciowe w obcym dla ryb ¶rodowisku(ryba nie oddycha powietrzem atmosferycznym),i chodziæ w glorii,ze ja jestem COOL?Nie przypomina ci to dzia³añ ''nadludzi''z lat 1939-45? (2012/06/15 14:13)

covent


A czemu tak du¿o cukru? Niepe³na szklanka? (2012/06/15 18:29)

Qoorchuck


Wszystkie ryby powinny zostaæ wypuszczone z powrotem do wody. Nie powinno ich siê zabieraæ do domu, ani zjadaæ. Zjadanie tych piêknych okazów jest niemoralne. Taki dzia³ania powinny byæ potêpiane. C&R !!!




:) HAHAHAHA Jak masz ochotê na rybkê to bierzesz WYMIAROW¡ i w LIMICIE, a nienormalne jest takie gadanie jak Twoje. (2012/06/15 21:32)

niutek40


 
zbynio63
Wszystkie ryby powinny zostaæ wypuszczone z powrotem do wody. Nie powinno ich siê zabieraæ do domu, ani zjadaæ. Zjadanie tych piêknych okazów jest niemoralne. Taki dzia³ania powinny byæ potêpiane. C&R !!!
A czy to takie humanitarne wymêczyæ,robiæ sesje zdjêciowe w obcym dla ryb ¶rodowisku(ryba nie oddycha powietrzem atmosferycznym),i chodziæ w glorii,ze ja jestem COOL?Nie przypomina ci to dzia³añ ''nadludzi''z lat 1939-45?
Jasne! Bardzo mi to przypomina! Pewnie Adolfek i Józek te¿ byli wêdkarzami i strzelali fotki rybom. Tylko ciekawe czy pojedynczo czy seriami :)   Porównanie wêdkarza robi±cego zdjêcie z³owionej rybie, do  ''nadludzi''z lat 1939-45? chyba nie na miejscu!


  

(2012/06/15 21:42)

zbynio63


 
zbynio63
Wszystkie ryby powinny zostaæ wypuszczone z powrotem do wody. Nie powinno ich siê zabieraæ do domu, ani zjadaæ. Zjadanie tych piêknych okazów jest niemoralne. Taki dzia³ania powinny byæ potêpiane. C&R !!!
A czy to takie humanitarne wymêczyæ,robiæ sesje zdjêciowe w obcym dla ryb ¶rodowisku(ryba nie oddycha powietrzem atmosferycznym),i chodziæ w glorii,ze ja jestem COOL?Nie przypomina ci to dzia³añ ''nadludzi''z lat 1939-45?
Jasne! Bardzo mi to przypomina! Pewnie Adolfek i Józek te¿ byli wêdkarzami i strzelali fotki rybom. Tylko ciekawe czy pojedynczo czy seriami :)   Porównanie wêdkarza robi±cego zdjêcie z³owionej rybie, do  ''nadludzi''z lat 1939-45? chyba nie na miejscu!

Nie zrozumia³e¶ mnie kolego.Rybki których nie chcê zje¶æ te¿ wypuszczam.Wed³ug mnie nie mo¿na potêpiaæ wêdkarza który zjada z³owione ryby(szanuj±c obowi±zuj±ce przepisy).Czy jest ''na miejscu'' narzucanie wszystkim bez wyj±tku w³asnego zdania?Czy wreszcie jest to tak bardzo moralne zadawanie cierpienia dla zaspokojenia w³asnych ¿±dzy ?W genach mamy te¿ co¶ takiego jak my¶listwo.Ludy pierwotne bez potrzeby nie polowa³y!Porównanie byæ mo¿e ostre ,ale to Twoje C&R nie mo¿e byæ jedynym i s³usznym wyborem.Powiem ja¶niej!Jak mo¿na zadawaæ cierpienia by potem wspania³omy¶lnie podarowaæ ¿ycie?
  


N (2012/06/16 12:08)

fishtrace


A tam sie bedziecie klocic :) U mnie rybki juz plywaja, ale w zalewie z przepisu  Nika2, jeszcze dwa dni i beda gotowe. (2012/06/16 17:44)

Podgl±d zdjêæ na forum dostêpny jest tylko dla zalogowanych u¿ytkowników.

JOPEK1971


Nie zas³aniajcie siê przepisami które mo¿na o kant doopy rozbic.Chcecie zje¶c rybkê to proszê bardzo,ale zwracajcie uwagê na ³owiska przetrzebione gdzie ka¿da ryba jest na wagê z³ota by stado mog³o siê odrodzic.Ja te¿ lubiê rybkê,ale nie kierujê siê regulaminem tylko w³asnym sumieniem i spostrze¿eniami z nad wody,pozdrawiam i ¿yczê smacznego. (2012/06/16 18:01)

lynx


Oczywi¶cie ¿e mamy:
Rybki w zalewie z keczupem i octem
Rybki jakie mamy ,oraz jakie z³apali¶my:)
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
2 ³y¿ki pikantnego keczupu
1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
3szt listki laurowe
5szt ziela angielskiego
5 szt pieprzu w ziarenkach
1 ³y¿ka soli
1 szklanka niepe³na cukru
1 ¶rednia cebula
Zagotowaæ wodê z octem oraz listkami laurowymi i zielem angielskim,pieprzem oraz pokrojon± w plasterki cebul± i keczupem i koncentratem pomidorowym. Gotowaæ wszystko ok. 3-5 minut zgasiæ ogieñ i dopiero dodaæ sól i cukier wymieszaæ ,a¿ siê wszystko rozpu¶ci.
Tak± ciep³± zalew± zalaæ usma¿one rybki. Mo¿na robiæ w s³oikach trzeba szybko zamkn±æ po zalaniu gor±c± zalew± i odwróciæ do góry dnem.
Smacznego
Jak kto¶ ma ochotê siê pobawiæ to du¿e uklejki w tej zalewie s± pychota(wystarczy mieæ ma³e s³oiczki:)))))
 
Do Nika.
Powiedz mi NIka czy pieprz musi byæ w ziarenkach /ja lubie smak pieprzu/.
Czy cukier jest konieczny a je¶li tak to czy mozna daæ go mniej?
Pozdrawiam. (2012/06/16 19:22)

lynx


Wszystkie ryby powinny zostaæ wypuszczone z powrotem do wody. Nie powinno ich siê zabieraæ do domu, ani zjadaæ. Zjadanie tych piêknych okazów jest niemoralne. Taki dzia³ania powinny byæ potêpiane. C&R !!!


Chyba co¶ ci siê pod sufitem poprzestawia³o.
A wieprzowina, a wo³owina a inne? Po co to jesz, przerzuæ sie na krupy, botwinkê Nawet mleka nie powinienes piæ bo krowê trzeba za cycki ci±gn±æ.
Zacznij w koñcu my¶lec bo nie zd±¿ysz a twoj czas nie jest wieczny. (2012/06/16 19:25)

JOPEK1971


Oczywi¶cie ¿e mamy:
Rybki w zalewie z keczupem i octem
Rybki jakie mamy ,oraz jakie z³apali¶my:)
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
2 ³y¿ki pikantnego keczupu
1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
3szt listki laurowe
5szt ziela angielskiego
5 szt pieprzu w ziarenkach
1 ³y¿ka soli
1 szklanka niepe³na cukru
1 ¶rednia cebula
Zagotowaæ wodê z octem oraz listkami laurowymi i zielem angielskim,pieprzem oraz pokrojon± w plasterki cebul± i keczupem i koncentratem pomidorowym. Gotowaæ wszystko ok. 3-5 minut zgasiæ ogieñ i dopiero dodaæ sól i cukier wymieszaæ ,a¿ siê wszystko rozpu¶ci.
Tak± ciep³± zalew± zalaæ usma¿one rybki. Mo¿na robiæ w s³oikach trzeba szybko zamkn±æ po zalaniu gor±c± zalew± i odwróciæ do góry dnem.
Smacznego
Jak kto¶ ma ochotê siê pobawiæ to du¿e uklejki w tej zalewie s± pychota(wystarczy mieæ ma³e s³oiczki:)))))
 
Do Nika.
Powiedz mi NIka czy pieprz musi byæ w ziarenkach /ja lubie smak pieprzu/.
Czy cukier jest konieczny a je¶li tak to czy mozna daæ go mniej?
Pozdrawiam.
Cukier redukuje kwas octowy,ale moim zdaniem prawie szklanka to za du¿o.

(2012/06/16 19:33)

lynx


Nie zas³aniajcie siê przepisami które mo¿na o kant doopy rozbic.Chcecie zje¶c rybkê to proszê bardzo,ale zwracajcie uwagê na ³owiska przetrzebione gdzie ka¿da ryba jest na wagê z³ota by stado mog³o siê odrodzic.Ja te¿ lubiê rybkê,ale nie kierujê siê regulaminem tylko w³asnym sumieniem i spostrze¿eniami z nad wody,pozdrawiam i ¿yczê smacznego.

Czemu nie pytasz co siê stalo z krowami i koñmi, których ju¿ nie widaæ chyba, ¿e na obrazku.
Biedne stworki dawno zosta³y zjedzone i nikt sie nad tym nie zastanawia³ a szkoda bo wnios³y wielki wk³ad w nasz± cywilizacjê.
Czemu nikt nie protestowa³ jak szkot zag³odzi³ konie.
Ja te¿ kierujê siê w³asnym sumieniem i my¶lê, ¿e normalny cz³owiek powinien wiedzieæ jak robic aby i inni mogli z tego /ryb/ skorzystaæ i nie zastawiajmy siê przepisami mozna - nie mozna, mo¿na - nie mo¿na. (2012/06/16 19:36)

JOPEK1971


7Przepis zezwala na zabicie 1 suma dziennie 70-200cm+,szczupak 2szt,5o-100cm+,sandacz 2szt 5o-100cm+ itd.To jest regulamin prawdziwego wêdkarza? (2012/06/16 19:54)

lynx


7Przepis zezwala na zabicie 1 suma dziennie 70-200cm+,szczupak 2szt,5o-100cm+,sandacz 2szt 5o-100cm+ itd.To jest regulamin prawdziwego wêdkarza?

No w³a¶nie.
Kto tyle zje? (2012/06/16 20:00)

fishtrace


7Przepis zezwala na zabicie 1 suma dziennie 70-200cm+,szczupak 2szt,5o-100cm+,sandacz 2szt 5o-100cm+ itd.To jest regulamin prawdziwego wêdkarza?




Ale tak realnie, to kto tyle zlowi? Zwykly wedkarz? raczej watpie. (2012/06/16 20:05)

JOPEK1971


7Przepis zezwala na zabicie 1 suma dziennie 70-200cm+,szczupak 2szt,5o-100cm+,sandacz 2szt 5o-100cm+ itd.To jest regulamin prawdziwego wêdkarza?




Ale tak realnie, to kto tyle zlowi? Zwykly wedkarz? raczej watpie.
Ja nie w±tpiê.S± takie dni w roku kiedy ryby zachowuj± siê jak muchy lec±ce do kupy,tydzieñ mo¿e trwac to eldorado,nawet d³u¿ej.
(2012/06/16 20:17)

zbynio63


7Przepis zezwala na zabicie 1 suma dziennie 70-200cm+,szczupak 2szt,5o-100cm+,sandacz 2szt 5o-100cm+ itd.To jest regulamin prawdziwego wêdkarza?

Jest jeszcze limit ilo¶ciowy i wagowy ogó³u z³owionych ryb.Sprawd¿ te¿ co stanowi w Niemczech regulamin o wypuszczaniu z³owionych ryb!My Wêdkarze jeste¶my w najmniejszym stopniu odpowiedzialni za puste wody.W/g mnie nr 1 to w³adza na ró¿nych szczeblach(kto pamiêta ilo¶ciowe plany od³owu ryb ze zbiorników-PGR musia³ tyle a tyle wy³owiæ z wody i koniec,ryby czêsto sz³y na paszê lub do do³ów).Nr 2 to obecni dzier¿awcy wód(przed oddaniem dzier¿awy zostawiaj± pustyniê)Nr 3 to obroñcy przyrody i ekolodzy(populacja KORMORANÓW,""sztuczne zarybianie''-ile piêknych tarlaków ginie?,wrzodzienica troci na pomorskich rzekach.)A co siê tyczy zjadania ryb ,to w moim przypadku potrafiê je¶æ je codziennie.Mieszkam na Mazurach i pamietam smak dorsza z³owionego na wêdkê i usma¿onego po przyjechaniu do domu(od tamtej chwili nie kupujê ryb w sklepach).Je¿eli nie mam w³asnej rybki ,to kupujê z hodowli pstr±ga-wiem ¿e ¶wie¿y!Znam te¿ ludzi którzy jad± 45 km na golonkê do Augustowa(jest pierwsza klasa).Wiêc nie pisz ¿e wêdkarz który je ryby to dno i wodorosty i jest godnym potêpienia.W podobny sposób mo¿na zaszufladkowaæ jedz±cych dziczyznê,owoce morza a nawet ro¶lino¿erców(czyli wegetarian).Na tym definitywnie koñczê i udajê siê do kuchni-przyrz±dzê rodzinie dorsza w porach-pychota! (2012/06/18 09:51)

pstrag222


Tak mamy limity , a widzia³e¶ kiedy¶ , aby stra¿nik mia³ wagê ze sob±??
Przepis bardzo ciekawy jurto jadê po p³otki i nastawie sobie s³oiczek lub dwa (2012/06/18 18:50)

ayem


Taaa... ja rzadko zabieram rybki do domu ale dzi¶ postanowi³em inaczej bo w³a¶nie mam smaka na rybkê w occie . I jak kto¶ lubi to powinien rybki je¶æ . Dzi¶ siedzac nad wod± w³a¶nie o tym mysla³em , ¿e jak ja nie wezmê kilku sztuk do domu to dzier¿awca potem wyci±gnie je z sieci których nastawia³ na jeziorze ;). I nie oszukujmy siê , to nie wêdkarze przyczyniaj± siê do takiego stanu rzeczy. ALE NIE TO BY£O TEMATEM wiêc piszmy o przepisach ;). I ¯YCZÊ SMACZNEGO !!!! (2012/06/18 19:49)