Ryby w occie - pytanie
utworzono: 2010/08/31 11:28
Witam mam pytanie mam spore zapasy ryb zamrożonych od kolegi .Ja łowie głownie szczupaki ,Chciałbym porobić je w occie z cebulką w pomidorach posmakowała mi zalewa
Leszcz w zalewie octowej...
chodzi mi o leszcze plotki okonie szczupakipytanie jeśli zrobiłbym z 10 słoików to ile czasu mogą one stać w lodówce bądź w piwnicy żeby się nie zepsuły miesiąc dwa nie wiem ile naraz mogę zrobić a nie chce mi się co 2 tygodnie wyjmować i na nowo robić OCZYWIŚCIE ZAWEKOWANE .Pozdrawiam. [2010-08-31 11:28]Składniki 3 - 4 kg świeżej ryby (z wyjątkiem karpia i węgorza)
marchew
cebula
Zalewa:
0,5 litra octu
1,5 litra wody
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
Przyprawy:
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz granulowany
czosnek
SkładnikiRyba w zalewie octowej Wyczyszczoną i oskrobaną rybę pokroić w dzwonki (wielkością odpowiadające przekrojowi słoika). Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Wypanierować w mące, jajku, bułce tartej i usmażyć na patelni. Po wystygnięciu przełożyć do litrowych słoików. Do każdego z nich dodać listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilkanaście kulek pieprzu a do smaku dodać mały ząbek czosnku. Pokroić w plasterki cebulę i marchew a następnie po 5-6 plasterków marchwi i 3-4 plasterki cebuli dorzucić do poszczególnych słoi. Przygotować zalewę i wrzątkiem zalać słoiki. Pasteryzować 15-20 minut. Uwaga: jeśli ktoś woli przetwory mniej ostre, to proponuję w zalewie użyć octu i wody w proporcji 1-4. Ponadto ryby nie trzeba zaprawiać w słoikach - można ją przygotować w misce.
Ryby w słoikach mogą stać kilkanaście miesięcy wszystko zależy od zalewy, czym mocniejsza tym bardziej kruszeje ryba. Po roku możesz mieć zupę. Smacznego
[2010-08-31 13:34]
OK DZIĘKI AŻ TAK DŁUGO NIE MUSZĄ STAĆ WYSTARCZY MI ZE 2 MIESIĄCE I BEDĄ ZJEDZONE TYLKO SIĘ ZASTANAWIAŁEM CZY Z CEBULĄ MOGĄ STAĆ DŁUŻEJ W SŁOIKU DZIĘKI [2010-08-31 13:44]
Składniki 3 - 4 kg świeżej ryby (z wyjątkiem karpia i węgorza)Przepis na piatke,tež to robie Tylko že nie pasteryzuje poniewaž ta ryba przy tym juž troche
marchew
cebula
Zalewa:
0,5 litra octu
1,5 litra wody
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
Przyprawy:
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz granulowany
czosnek
Składniki Ryba w zalewie octowej Wyczyszczoną i oskrobaną rybę pokroić w dzwonki (wielkością odpowiadające przekrojowi słoika). Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Wypanierować w mące, jajku, bułce tartej i usmażyć na patelni. Po wystygnięciu przełożyć do litrowych słoików. Do każdego z nich dodać listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilkanaście kulek pieprzu a do smaku dodać mały ząbek czosnku. Pokroić w plasterki cebulę i marchew a następnie po 5-6 plasterków marchwi i 3-4 plasterki cebuli dorzucić do poszczególnych słoi. Przygotować zalewę i wrzątkiem zalać słoiki. Pasteryzować 15-20 minut . Uwaga: jeśli ktoś woli przetwory mniej ostre, to proponuję w zalewie użyć octu i wody w proporcji 1-4. Ponadto ryby nie trzeba zaprawiać w słoikach - można ją przygotować w misce.
Ryby w słoikach mogą stać kilkanaście miesięcy wszystko zależy od zalewy, czym mocniejsza tym bardziej kruszeje ryba. Po roku możesz mieć zupę. Smacznego
mieknie.Poprostu zalewam goracym nalewem a tym sie juž dobrze zamkna.Do nalewu jeszcze dodawam czerwone wino,do 2dcl. [2010-09-28 15:16]
[2010-09-28 15:18]Przepis na piatke,tež to robie Tylko že nie pasteryzuje poniewaž ta ryba przy tym juž troche
Składniki 3 - 4 kg świeżej ryby (z wyjątkiem karpia i węgorza)
marchew
cebula
Zalewa:
0,5 litra octu
1,5 litra wody
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
Przyprawy:
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz granulowany
czosnek
Składniki Ryba w zalewie octowej Wyczyszczoną i oskrobaną rybę pokroić w dzwonki (wielkością odpowiadające przekrojowi słoika). Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Wypanierować w mące, jajku, bułce tartej i usmażyć na. Po wystygnięciu przełożyć do litrowych słoików. Do każdego z nich dodać listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilkanaście kulek pieprzu a do smaku dodać mały ząbek czosnku. Pokroić w plasterki cebulę i marchew a następnie po 5-6 plasterków marchwi i 3-4 plasterki cebuli dorzucić do poszczególnych słoi. Przygotować zalewę i wrzątkiem zalać słoiki. Pasteryzować 15-20. Uwaga: jeśli ktoś woli przetwory mniej ostre, to proponuję w zalewie użyć octu i wody w proporcji 1-4. Ponadto ryby nie trzeba zaprawiać w słoikach - można ją przygotować w misce.
Ryby w słoikach mogą stać kilkanaście miesięcy wszystko zależy od zalewy, czym mocniejsza tym bardziej kruszeje ryba. Po roku możesz mieć zupę. Smacznego
mieknie.Poprostu zalewam goracym nalewem a tym sie juž dobrze zamknie.Do nalewu jeszcze dodawam czerwone wino,do 2dcl.
Ciekawe przepisy muszę spróbować jeszcze tej jesieni może uda sie zrobić chociaż 2 słoki na próbę.
[2010-09-30 10:54]
Dlaczego zastanawiacie się czy z cebulą muszą stać w środku. Pomyślcie o innych marynatach gdzie składnikiem jest cebula i nic jej się nie dzieje.
To ja dodam tylko tyle, że jakieś 3 tygodnie temu zamarynowałem karasi trochę i 1 karpia na próbę czy wyjdzie mowa o tym drugim i oczywiście mnie zaskoczył bo wyszedł wyśmienicie.
Co do marynaty to robię 4 do 1 i daję jeszcze łyżkę miodu. Wyszło mi słoików 6 lecz ostało się już 1 :):):) Teraz coś jeszcze muszę dołowić bo zima się zbliża:):):)
[2010-09-30 11:08]
Witam! Ostatnio zjadłem słoik leszcza i krąpia w occie a robiony był w zeszłym roku wiosną z cebulką itd .Zalewę robię słodko kwaśną i były super rybki i na zakąskę też dobra sprawa.Rybki trzymałem w domu i niekoniecznie w chłodnym miejscu.
[2010-09-30 12:30]
Co jest ważne przy tym by dobrze nakrętka się zassała:):) Ja zalewam rybkę w słoiku gorącą zalewą i zakręcam uprzednio jeszcze dobraną zakrętką i to wszytko po zalaniu i zakręceniu przekręcam do góry nogami by powietrze zassało zakrętkę, a jak to zrobi może stać spokojnie całą zimę.
[2010-09-30 16:52]
bolo1 Zamieść trochę więcej przepisów lecz pod odrębnymi hasłami zapewne wielu Kolegów z nich skorzysta w tym miejscu trochę wpis ten znikł a szkoda
[2010-10-08 23:47]
Nie powielaj tematów z przepiasami bo Ci się oberwie jak już ładuj tu przepisy jak jest wątek zrobiony, a jak nie to wpisuj sobie w bloga przepisy będziesz miał atraKCYJNIEJSZY
[2010-10-09 10:07]
najlepszy przepis kolego to iść do sklepu i kupić sobie rybkę w zalewie octowej,a swoim złowionym okazom dobrze jest darować życie i zostać wędkarzem nie mięsiarzem
[2010-10-12 16:09]
Lepiej to się zamknąć i nie atakować. Ten kto bierze niech bierze, a jak puszcza niech puszcza.
Smacznego życzę i wielkiego puszczania.
[2010-10-12 17:43]
najlepszy przepis kolego to iść do sklepu i kupić sobie rybkę w zalewie octowej,a swoim złowionym okazom dobrze jest darować życie i zostać wędkarzem nie mięsiarzem
Ale nie ma to jak domowy wyrób bo te ze sklepu to można nie lubianym gością podawać -choć nie kiedy udało mi sie kupić też smaczne .
[2010-10-12 17:53]
..." iść do sklepu i kupić..... najlepszy przepis.... Kolego Andi, możesz sobie iść do sklepu i kupić ten szajs o którym piszesz. Ja, ani nikt z zainteresowanych tematem Ci tego nie zabroni.
Mam tylko jedną prośbę - jak nie masz nic do powiedzenia, to nie pisz głupot, bo Twoje zasady, (skoro wypuszczasz ryby) są Twoimi zasadami i nie nadaje się to do poruszania w tym właśnie wątku.
Możesz sam sobie wtryniać sklepowe śledzie opiekane, jak dla mnie beznadziejne i zgaga mnie po nich piecze. Od razu widać, żeś w życiu Kolego nic smaczniejszego nie jadł - życzę sukcesów w leczeniu wrzodów dwunastnicy.
Duch
[2010-10-12 22:36]A Ty Tomek weź mnie nie denerwuj. Właśnie mi ślina na panele poszła i o mały włos bym p*nął zwłokami - takie wydzielanie mi pobudziłeś...........!!!! [2010-10-12 22:38]
A Ty Tomek weź mnie nie denerwuj. Właśnie mi ślina na panele poszła i o mały włos bym p*nął zwłokami - takie wydzielanie mi pobudziłeś...........!!!!
Samemu oskomy dostaję na ten widok ponieważ tylko foto mi zostało. Próbuję coś ukilować do słoika lecz pogoda nie dopisuję na drobnice bo za zimno, a szczupłego czy sandałka nie wsadzę w ocet bo toż to marnowanie ryby tej ryby by było.
[2010-10-12 22:59]