Ryby w occie - pytanie

/ 17 odpowiedzi
Witam mam pytanie mam spore zapasy ryb zamrożonych od kolegi .Ja łowie głownie szczupaki ,Chciałbym porobić je w occie z cebulką w pomidorach posmakowała mi zalewa  

Leszcz w zalewie octowej...

 chodzi mi o leszcze plotki okonie szczupakipytanie jeśli zrobiłbym z 10 słoików to ile czasu mogą one stać w lodówce bądź w piwnicy żeby się nie zepsuły miesiąc dwa nie wiem ile naraz mogę zrobić a nie chce mi się co 2 tygodnie wyjmować i na nowo robić OCZYWIŚCIE ZAWEKOWANE  .Pozdrawiam.
Manolo8


Składniki
3 - 4 kg świeżej ryby (z wyjątkiem karpia i węgorza)
marchew
cebula
Zalewa:
0,5 litra octu
1,5 litra wody
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
Przyprawy:
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz granulowany
czosnek

Składniki
Ryba w zalewie octowej
Wyczyszczoną i oskrobaną rybę pokroić w dzwonki (wielkością odpowiadające przekrojowi słoika). Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Wypanierować w mące, jajku, bułce tartej i usmażyć na patelni. Po wystygnięciu przełożyć do litrowych słoików. Do każdego z nich dodać listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilkanaście kulek pieprzu a do smaku dodać mały ząbek czosnku. Pokroić w plasterki cebulę i marchew a następnie po 5-6 plasterków marchwi i 3-4 plasterki cebuli  dorzucić do poszczególnych słoi. Przygotować zalewę i wrzątkiem zalać słoiki. Pasteryzować 15-20 minut. Uwaga: jeśli ktoś woli przetwory mniej ostre, to proponuję w zalewie użyć octu i wody w proporcji 1-4. Ponadto ryby nie trzeba zaprawiać w słoikach -  można ją przygotować w misce.
Ryby w słoikach mogą stać kilkanaście miesięcy wszystko zależy od zalewy, czym mocniejsza tym bardziej kruszeje ryba. Po roku możesz mieć zupę. Smacznego (2010/08/31 13:34)

bambo225


OK DZIĘKI AŻ TAK DŁUGO NIE MUSZĄ STAĆ WYSTARCZY MI ZE 2 MIESIĄCE I BEDĄ ZJEDZONE TYLKO SIĘ ZASTANAWIAŁEM CZY Z CEBULĄ MOGĄ STAĆ DŁUŻEJ  W SŁOIKU  DZIĘKI (2010/08/31 13:44)

bolo1


Składniki
3 - 4 kg świeżej ryby (z wyjątkiem karpia i węgorza)
marchew
cebula
Zalewa:
0,5 litra octu
1,5 litra wody
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
Przyprawy:
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz granulowany
czosnek

Składniki
Ryba w zalewie octowej
Wyczyszczoną i oskrobaną rybę pokroić w dzwonki (wielkością odpowiadające przekrojowi słoika). Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Wypanierować w mące, jajku, bułce tartej i usmażyć na patelni. Po wystygnięciu przełożyć do litrowych słoików. Do każdego z nich dodać listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilkanaście kulek pieprzu a do smaku dodać mały ząbek czosnku. Pokroić w plasterki cebulę i marchew a następnie po 5-6 plasterków marchwi i 3-4 plasterki cebuli  dorzucić do poszczególnych słoi. Przygotować zalewę i wrzątkiem zalać słoiki. Pasteryzować 15-20 minut . Uwaga: jeśli ktoś woli przetwory mniej ostre, to proponuję w zalewie użyć octu i wody w proporcji 1-4. Ponadto ryby nie trzeba zaprawiać w słoikach -  można ją przygotować w misce.
Ryby w słoikach mogą stać kilkanaście miesięcy wszystko zależy od zalewy, czym mocniejsza tym bardziej kruszeje ryba. Po roku możesz mieć zupę. Smacznego
Przepis na piatke,tež to robie Tylko že nie pasteryzuje poniewaž ta ryba przy tym juž troche
mieknie.Poprostu zalewam goracym nalewem a tym sie juž dobrze zamkna.Do nalewu jeszcze dodawam czerwone wino,do 2dcl. (2010/09/28 15:16)

bolo1



Składniki
3 - 4 kg świeżej ryby (z wyjątkiem karpia i węgorza)
marchew
cebula
Zalewa:
0,5 litra octu
1,5 litra wody
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
Przyprawy:
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz granulowany
czosnek

Składniki
Ryba w zalewie octowej
Wyczyszczoną i oskrobaną rybę pokroić w dzwonki (wielkością odpowiadające przekrojowi słoika). Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Wypanierować w mące, jajku, bułce tartej i usmażyć na. Po wystygnięciu przełożyć do litrowych słoików. Do każdego z nich dodać listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilkanaście kulek pieprzu a do smaku dodać mały ząbek czosnku. Pokroić w plasterki cebulę i marchew a następnie po 5-6 plasterków marchwi i 3-4 plasterki cebuli  dorzucić do poszczególnych słoi. Przygotować zalewę i wrzątkiem zalać słoiki. Pasteryzować 15-20. Uwaga: jeśli ktoś woli przetwory mniej ostre, to proponuję w zalewie użyć octu i wody w proporcji 1-4. Ponadto ryby nie trzeba zaprawiać w słoikach -  można ją przygotować w misce.
Ryby w słoikach mogą stać kilkanaście miesięcy wszystko zależy od zalewy, czym mocniejsza tym bardziej kruszeje ryba. Po roku możesz mieć zupę. Smacznego
Przepis na piatke,tež to robie Tylko že nie pasteryzuje poniewaž ta ryba przy tym juž troche
mieknie.Poprostu zalewam goracym nalewem a tym sie juž dobrze zamknie.Do nalewu jeszcze dodawam czerwone wino,do 2dcl.
(2010/09/28 15:18)

Mikesz71


Ciekawe przepisy muszę spróbować jeszcze tej jesieni może uda sie zrobić chociaż 2 słoki na próbę. (2010/09/30 10:54)

użytkownik29889


Dlaczego zastanawiacie się czy z cebulą muszą stać w środku. Pomyślcie o innych marynatach gdzie składnikiem jest cebula i nic jej się nie dzieje.

To ja dodam tylko tyle, że jakieś 3 tygodnie temu zamarynowałem karasi trochę i 1 karpia na próbę czy wyjdzie mowa o tym drugim i oczywiście mnie zaskoczył bo wyszedł wyśmienicie.

Co do marynaty to robię 4 do 1 i daję jeszcze łyżkę miodu. Wyszło mi słoików 6 lecz ostało się już 1 :):):) Teraz coś jeszcze muszę dołowić bo zima się zbliża:):):) (2010/09/30 11:08)

780528


Witam! Ostatnio zjadłem słoik leszcza i krąpia w occie a robiony był w zeszłym roku wiosną z cebulką itd .Zalewę robię słodko kwaśną i były super rybki i na zakąskę też dobra sprawa.Rybki trzymałem w domu i niekoniecznie w chłodnym miejscu. (2010/09/30 12:30)

użytkownik29889


Co jest ważne przy tym by dobrze nakrętka się zassała:):) Ja zalewam rybkę w słoiku gorącą zalewą i zakręcam uprzednio jeszcze dobraną zakrętką i to wszytko po zalaniu i zakręceniu przekręcam do góry nogami by powietrze zassało zakrętkę, a jak to zrobi może stać spokojnie całą zimę. (2010/09/30 16:52)

mar83


bolo1 Zamieść trochę  więcej przepisów lecz pod odrębnymi hasłami  zapewne wielu Kolegów z nich skorzysta w tym miejscu trochę wpis ten znikł a szkoda (2010/10/08 23:47)

mielec


Nie powielaj tematów z przepiasami bo Ci się oberwie jak już ładuj tu przepisy jak jest wątek zrobiony, a jak nie to wpisuj sobie w bloga przepisy będziesz miał atraKCYJNIEJSZY (2010/10/09 10:07)

andi116


najlepszy przepis kolego to iść do sklepu i kupić sobie rybkę w zalewie octowej,a swoim złowionym okazom dobrze jest darować życie i zostać wędkarzem nie mięsiarzem (2010/10/12 16:09)

mielec


Lepiej to się zamknąć i nie atakować. Ten kto bierze niech bierze, a jak puszcza niech puszcza.

Smacznego życzę i wielkiego puszczania. (2010/10/12 17:43)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

robcio2535


najlepszy przepis kolego to iść do sklepu i kupić sobie rybkę w zalewie octowej,a swoim złowionym okazom dobrze jest darować życie i zostać wędkarzem nie mięsiarzem

Ale nie ma to jak domowy wyrób bo te ze sklepu to można nie lubianym gością podawać -choć nie kiedy udało mi sie kupić też smaczne . (2010/10/12 17:53)

użytkownik42354


..." iść do sklepu i kupić..... najlepszy przepis.... Kolego Andi, możesz sobie iść do sklepu i kupić ten szajs o którym piszesz. Ja, ani nikt z zainteresowanych tematem Ci tego nie zabroni.

Mam tylko jedną prośbę - jak nie masz nic do powiedzenia, to nie pisz głupot, bo Twoje zasady, (skoro wypuszczasz ryby) są Twoimi zasadami i nie nadaje się to do poruszania w tym właśnie wątku.

Możesz sam sobie wtryniać sklepowe śledzie opiekane, jak dla mnie beznadziejne i zgaga mnie po nich piecze. Od razu widać, żeś w życiu Kolego nic smaczniejszego nie jadł - życzę sukcesów w leczeniu wrzodów dwunastnicy.

Duch

(2010/10/12 22:36)

użytkownik42354


A Ty Tomek weź mnie nie denerwuj. Właśnie mi ślina na panele poszła i o mały włos bym p*nął zwłokami - takie wydzielanie mi pobudziłeś...........!!!! (2010/10/12 22:38)

mielec


A Ty Tomek weź mnie nie denerwuj. Właśnie mi ślina na panele poszła i o mały włos bym p*nął zwłokami - takie wydzielanie mi pobudziłeś...........!!!!



Samemu oskomy dostaję na ten widok ponieważ tylko foto mi zostało. Próbuję coś ukilować do słoika lecz pogoda nie dopisuję na drobnice bo za zimno, a szczupłego czy sandałka nie wsadzę w ocet bo toż to marnowanie ryby tej ryby by było. (2010/10/12 22:59)