Zaloguj się do konta

Ryby dla zdrowia!

utworzono: 2009/02/26 23:03
Gruba ryba

Jedzenie ryb może wyraźnie wpływać na nasze samopoczucie. Ludzie, którzy jedzą ryby morskie, stają się mniej podatni na depresje. Dieta rybna wpływa pozytywnie na psychikę człowieka, ponieważ jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Substancje te wspomagają pracę komórek nerwowych, w szczególności tych, które uczestniczą w powstawaniu pozytywnych emocji oraz procesach umysłowych. Trzeba podkreślić, że kwasy tłuszczowe Omega-3 występują w zauważalnych ilościach u niemal wszystkich gatunków ryb, takich jak dorsz, śledź, morszczuk, mintaj. Natomiast tania i popularna panga jest ich niemal całkowicie pozbawiona, w związku z czym jest ona w zasadzie tylko namiastką ryby, bez najcenniejszych wartości odżywczych. [2009-02-26 23:03]

von_trzmielke

Największe ilości kwasów tłuszczoych Omega3 są w rybach zimnolubnych.
To, co piszesz o dobroczynnym spożyciu ryb nie jest aktualne w dzisiejszych czasach. Ryby z naszego Bałtyku zwłaszcza z rejonów przybrzeżnych zawierają Dioksyny. To oficjalne dane (w/g sanepidu). Takie badania możne znaleźć w internecie.
Ryby wolne od tych trucizn pochodzą z połowów oceanicznych. [2009-02-27 19:36]

Gruba ryba

Nie ważne czy są aktualne ja poprostu chcę zachęcić do jedzenia ryb ponieważ są zwyczajnie zdrowe:) [2009-02-27 19:47]

von_trzmielke

Proponuję, żebyś najpierw wpisał w wyszukiwarce - "dioksyny w rybach".
Dane, jakie znajdziesz raczej nie zachęcają do spożycia naszych rodzimych ryb!
Kwasy tłuszczowe omega3 owszem, ale nie z naszych wód! [2009-02-27 19:52]

jarcyk18

Ludzie co wy piszecie,ogarnijcie sie wkoncu bo sluchac nie mozna.Podajecie przyklad z tego co wymienie ,ze jest zdrowsze od byle jakiej ryby--chocby nawet leszcze plotka nawet oklejka itd.
Wieprzowina,szynki ,balerony,boczki,kurczaki,krowy oglonie itd?CO JEST ZDROWSZE????????????????????????? [2009-02-27 20:59]

rysiek38

jakbym mial sie sugerowac tym co zdrowe a co nie wedlug jakis tam danych czy badan to pewnie juz umarlbym z glodu [2009-02-27 21:06]

Gruba ryba

No i w pełni popieram kolege jarcyk18 nie chodzi o jakieś dane czy wykłócanie sie o to kto ma racje!!!! [2009-02-27 21:19]

von_trzmielke

Pewnie, że nie chodzi o to kto ma racje. Jednak o fakty: Przez dioksyny, DDT (Azotoks), pestycydy, herbicydy i inne świństwa wyginął w Polsce sokół wędrowny, na granicy wyginięcia jest minog strumieniowy i kilka innych gatunków a może i rodzaj ludzki jest zagrożony. [2009-02-27 21:50]

rysiek38

tylko najgorsze jest to ze tego swinstwa jest wszedzie pelno niestety i tak w sumie to juz prawie nic nienadaje sie do jedzenia [2009-02-27 21:56]

von_trzmielke

Dlatego jako ludzkość powinniśmy się opamiętać, puki nie jest za puźno. Nawet my jako wędkarze możemy coś zrobić. To my obcując z dziką naturą powinniśmy dostrzegać takie sprawy i wspólnie krzyczeć!
Wiele lat temu w regulaminach wędkarskich był tzw "zielony telefon". Można tam było sygnalizować zanieczyszczone wody lu zagrożenia dla środowiska. [2009-02-27 22:04]

Panowie jak umierać to z uśmiechem na gębie, jak będziecie się zdrowo odżywiać to co napiszą w waszym nekrologu? Umarł nagle. Bez sensu. Umarł z wędką w garści, albo Przy kuflu piwa i sandaczu w śmietanie. To jest to. Nie ma czasu na pierdoły człowiek zaczyna umierać w chwili poczęcia więc trzeba wszystkiego spróbować, od dioksyn po witaminę c. A rybki pycha i też namawiam do ich spożywania [2009-02-27 22:07]

mieciu79

a kto jest za to winny? [2009-02-27 22:08]

rysiek38

fakt bylo cos takiego i tak jak piszesz mozemy cos zrobic dla natury ,a tak obok tematu to ilu z nas kupuje towar w marketach bo niby tanszy i sami nakrecamy to dziadostwo -ja osobiscie tam nie wlaze [2009-02-27 22:11]

mieciu79

tam zawsze są tłumy ludzi czemu tańszy towar no i PROMOCJE!!!kup majonez a dwa dostaniesz gratis. [2009-02-27 22:16]

rysiek38

z tym ze w tym majonezie jest 10%majonezu a reszta to promocja a ludziska glupie daja sie nabrac i interes sie kreci [2009-02-27 22:19]

von_trzmielke

Jak zrobisz majonez w domu z naturalnych składników to jest super. Ale za dwa dni nie nadaje się do jedzenia. Sklepowy nadaje się do spożycia przez kilka miesięcy. Różnią się tylko jednym składnikiem. W sklepowym jest benzeosan sodu (E - 211) dlatego jest trwały. Dopuszczalna dawka to 5 mg na kg masy ciała dziennie. Efekt przekroczenia tej dawki to reakcje alergiczne. Problem w tym, że nia ma takiej informacji na etykiecie. A benzeosan jest prawie wszędzie. W napojach, słodyczach, śledziach, musztardzie itp. Czyli nieświadomie przekraczamy te dawki. Powinna być informacja o dawce i szkodliwości tak jak na papierosach. A takie prawo to już sprawa polityków - czyli śliski temat.
Dlatego wróćmy do tematu - do skażenia naszych wód. [2009-02-27 22:41]

rysiek38

co do wod to mysle ze sie poprawilo przynajmniej na slasku ale nie ma nic za nic i nie ma roboty bo wiekszosc zakladow padlo [2009-02-27 22:46]

von_trzmielke

Te zakłady miały paść. Mogły być konkurencją dla zachodnich koncernów. Znowu wchodzisz w tematy polityczne. To niebezpieczne! [2009-02-27 22:55]

TomekD

Panowie, usuwajcie to "Re" z tytułu posta bo za chwilę nie będzie miejsca na tytuł tylko samo "ReReReRe....." widać. To taka mała uwaga bez urazy :). Pozdrawiam smakoszy. [2009-02-27 23:53]