Rybna rolada
utworzono: 2010/08/31 12:22
Rybna rolada w galarecie np. leszcz
- 1 kg filetow z ryby - 1 kajzerka - 3 cebule
- 4 zabki czosnku - tarta bulka - 4 jajka
- 2 łyzki kaparow - natka pietruszki - marchew
- na galaretkę ok. ½ l bulionu - żelatyna
Sposób przygotowania:
Filety zemlec z namoczoną w mleku kajzerką,cebula i czosnkiem, dodac posiekana marchew i reszte skladnikow, przyprawic. Uformowac rolade, zawijając w gazę wysmarowaną masłem i obwiązując sznureczkiem. Wlożyć do rondla, z wywarem z warzyw (marchewka, pietruszka ,cebula…) + bulion z kostki i gotować 40 min. na małym ogniu. Rolade wystudzić, rozwinąć z gazy i pokroić w plastry ułożyć na półmisku zalać galaretką z bulionu i żelatyny
udekorować dowolnie … listkiem, jajkiem kwiatkiem z warzyw, itp.