Rybki złowione wczesną wiosną
utworzono: 2012/03/08 18:08
To może ja zacznę :P
Byłem w sobotę na malutkim zakolu rzeki które właściwie przypomina mały stawek,podobno pływają tam okonki i szczupaczki.
Zabrałem minimum sprzętu wędeczka na spławik i lekki spining,jednak nie jestem miłośnikiem spiningu dlatego postawiłem na spławik i białego oraz ochotkę.
Posiedziałem jakieś 4 godz niestety bez efektów parę skubnięć i nic poza tym,ale czas spędzony na łonie natury rekompensuje brak brań.
[2012-03-08 18:13]
Kolegi drogi.. jest już pełno rozpoczętych wątków odnośnie wiosennego wędkowania więc wykaż się odrobiną kreatywności i zanim umieścisz nowego posta uży szukajki. [2012-03-08 18:18]
Nie chodzi mi o jakieś zeszłoroczne wyprawy :P
Nie zauważyłem żadnego wątku o podobnym temacie (na którym było widać nowe wpisy)
Dlatego zachęcam do opisywania swoich wędkarskich podbojów oczywiście na białą rybę :D
[2012-03-08 18:51]
Ja miałem jechać w tym tygodniu, jednak u mnie na jeziorach jeszcze lód, więc mogę tylko głową popukać. Liczę, że do przyszłego tygodnia się coś zmieni i weekend będzie udany, bo szczerze mówiąc to mam już delirkę rybną.
[2012-03-09 10:38]
Witam. Niestety na większości zbiorników wodnych w Polsce jest jeszcze lód.Cieńszy lub grubszy ale jest.Też byłem ostatnio zobaczyć nad jeziorkiem i niestety jest w stanie stałym ;) tafla ma jeszcze około 15 cm.Ciekawe ile jeszcze to będzie odmarzać? xD [2012-03-09 13:01]
Pierwsze wyprawy wędkarskie , jakiś rekonesans - to rzecz ważna ,ale równie ważna jest pamięć o tym ,że wkrótce niektórzy z naszych wodnych przyjaciół rozpoczną okres godowy. Z ryb wymagających szczególnej atencji , należy wymienić : okonia , jazgarza , szczupaka , sandacza . Ochroną są także objęte inne gatunki ryb jak :sum , brzana , certa ( w niektórych rejonach ). Nawet klenie i jazie chcą nieco " odsapnąć " na przedwiośniu - po to , by później , już wiosną - przystąpić do tarła. O tym trzeba pamiętać - bo to wbrew pozorom : także przygotowanie do sezonu. [2012-03-09 13:25]
Każda rybka złowiona i zabrana z łowiska przed tarłem (czyt.będąca wypchana ikrą) to defacto zabicie kilkuset małych rybek.A to w dobie tak małego rybostanu jest nieetyczne i naganne. [2012-03-09 15:04]
Dokładnie tak jak koledzy nadmieniacie. Najważniejsze na przedwiośniu i co najmniej do czerwca zachować zdrowy rozsądek i wypuszczać wszystkie złowione ryby, zresztą wypuszczać warto i należy zawsze, tylko to sprawić może, że za kilka lat ryby znów obficie pojawią się w naszych wodach, a my nie będziemy narzekać na brak brań:)
[2012-03-09 15:48]
Witam Koledzy,
Ja jutro wyruszam na królową polskich rzek. Chociaż stan wody jest wysoki to jestem pełen optymizmu i liczę na udany połów:) Relacja wkrótce...
[2012-03-09 22:59]
Woda w Wiśle bardzo zimna. Pogoda też nie dopisała ( dosyć silny wiatr , nieprzyjemne opady deszczu ). Niestety bez efektów. Łowiłem w Warszawie w spowolnieniu za główką. Brak jakiejkolwiek współpracy ze strony rybek. No cóż może za tydzień :)
[2012-03-10 20:02]
Ja dziś byłem nad rzeką z bratem.Ja na spławik on na grunt.Łowiliśmy bez nęcenia a na haczyk czerwone robaki.Efekty to 4 okonie,ok.15 jazgarzy i 6-7 płotek największe okazy miały po ok. 16-17cm.Dla ciekawskich była to rzeka Bystrzyca w miejscowości Wojcieszków (k. Łukowa)Pozdrawiam
[2012-03-10 20:47]
Witam kolegów,
wczoraj byłem wraz z kolegą na łowisku specjalnym w okolicach Kołobrzegu.
Łowisko około 20ha do 3m głębokości, bez znacznych opadów i górek. w łowisku występują karpie ,klenie, szczupaki, liny, leszcze,płocie itd. Niestety nie dopisywała nam pogoda, dość silny wiatr i deszcz.Zasiadkę rozpoczęliśmy około godz 7 rano. Wstępnie i ostrożnie zanęciliśmy mieszanką gotowych zanęt + makaron,kukurydza i pinka. Ze względu na wiatr w grę wchodził tylko połów z gruntu.
W pierwszej kolejności na haki poleciała kukurydza.....niestety bez efektów. Potem sprawdzaliśmy robaki czerwone mniejsze i większe.....też bezskutecznie.
Następnie wszelkie kombinacje....kanapka z kukurydzy i robaków, pinka i kukurydza,
pinka i makaron......i nic.nawet skubnięcia.
kawałek dalej wystawiłem zestaw na karpia i tam także niestety porażka:)
Wędkowanie zakończyliśmy koło godziny 16 z pustą siatką i przemoczonymi ubraniami.
Wygląda na to że ryby w ogóle jeszcze nie żerują i trzeba będzie jeszcze troszkę poczekać.
Pozdrowienie dla kolegów i życzę bardziej udanych zasiadek.
[2012-03-11 11:33]
Witam ja byłem w sobotę ale jeszcze za wcześnie wszystko jeszcze zmrożone ,byłem tydzień wcześniej było o niebo lepiej od brzegu było częściowo rozmrożone ale nie miałem wędki ,myślałem że w tym tygodniu będzie ok ale ten mrozik zrobił swoje będziemy jeszcze trochę poczekać może za tydzień pozdrawiam. [2012-03-12 18:44]
W sobotę ma być max 18 stopni :) woda się ogrzeje i może rybki zaczną żerować :-) choć ja już dzisiaj zauważyłem lekkie skubanie i aktywnosć ryb :) [2012-03-12 21:29]
Bylem dzisiaj nad wodą :D
Łowiłem na kuku z białym i jak zwykle o tej porze roku złowiłem szczupaka,czego z resztą nie niewidze :(
[2012-03-13 15:47]
a u mnie jeziorko juz odmarznięte została tylko 4 m opaska z lodu tak 5m od brzegu... jeszcze jutro takiej pogody (uwaga piosenka ) i na rybki
ide na rybki
ja pojde na rybki
a wy nie :P
mam talenta
[2012-03-13 17:05]
Dziś Zalew Sulejowski, 4 godziny kombinowania (!!!) z paprochem i d…a. Brakuje słoneczka!
Za to w niedzielę, pomimo cholernego wiatru, paproch i….