Zaloguj się do konta

Ryba z warzywami

utworzono: 2012/06/13 16:51
zbynio63

Do garnka z grubym dnem wlewamy ok.3 szklanki wody.Wrzucamy umyte i pokrojone warzywa(marchew.pietruszka ,seler,por,podpieczona cebula).Można użyć gotowej mrożonki ,ale uwaga na skład.Lepiej żeby nie było brukselki i kalafiora Oczywiście zależy to od gustu.Warzywa gotujemy na wolnym ogniu.Gdy są prawie miękkie,na wierzchu układamy filety z ryby,wcześniej lekko osolone.Po włożeniu filetów gotujemy ok 5-ciu minut.Jeżeli użyjemy warzyw mrożonych ,to po zagotowaniu wody od razu wkładamy filety.Chodzi o to,żeby ryba nie była zbyt mocno rozgotowana.Filety muszą być dokładnie obrane z ości.Ja robię tę potrawę z dorsza lub z sandacza.Ale może być każda dokładnie odfiletowana ryba.Wywar z garnka zlewam do rondla,dodaje mąkę i doprawiam do smaku solą,pieprzem,gałką i sokiem z cytryny.Na talerzu układam warzywa ,na wierzch filet z ryby,całość polewam sosem.Można opychać się bezkarnie.Ta potrawa nie tuczy.Jeżeli chcemy,żeby filety były bardziej jędrne,to gotujemy je oddzielnie w wodzie z dodatkiem octu(proporcja 1do 5-ciu).
[2012-06-13 16:51]