Ryba z warzywami

/ 1 odpowiedzi
Do garnka z grubym dnem wlewamy ok.3 szklanki wody.Wrzucamy umyte i pokrojone warzywa(marchew.pietruszka ,seler,por,podpieczona cebula).Można użyć gotowej mrożonki ,ale uwaga na skład.Lepiej żeby nie było brukselki i kalafiora Oczywiście zależy to od gustu.Warzywa gotujemy na wolnym ogniu.Gdy są prawie miękkie,na wierzchu układamy filety z ryby,wcześniej lekko osolone.Po włożeniu filetów gotujemy ok 5-ciu minut.Jeżeli użyjemy warzyw mrożonych ,to po zagotowaniu wody od razu wkładamy filety.Chodzi o to,żeby ryba nie była zbyt mocno rozgotowana.Filety muszą być dokładnie obrane z ości.Ja robię tę potrawę z dorsza lub z sandacza.Ale może być każda dokładnie odfiletowana ryba.Wywar z garnka zlewam do rondla,dodaje mąkę i doprawiam do smaku solą,pieprzem,gałką i sokiem z cytryny.Na talerzu układam warzywa ,na wierzch filet z ryby,całość polewam sosem.Można opychać się bezkarnie.Ta potrawa nie tuczy.Jeżeli chcemy,żeby filety były bardziej jędrne,to gotujemy je oddzielnie w wodzie z dodatkiem octu(proporcja 1do 5-ciu).
Bernard51


Ryba z warzywami:
Ja robie tak wyfiletowana rybke kroje w kostke 2x2cm i lekko podsmazam na oleju
nastepnie warzywa na patelnie wkladam do brytfanny i usmazona rybke i zapiekam 130-150st w piekarniku i przygotowuje sos koperkowy z musztarda lub sos kupny w sloiku(zalezy od gustu)i na talerzu polewam po wierzchu rybe w jarzynach.
 Jezeli robie wieksza ilosc wkladam do sloików rybe z jarzynami i zakrecone sloiki zapiekam w piekarniku bez sosu, mozna przechowac dosc dlugo lub na wypady na kilka dni jest jak znalazl nad woda, a nad woda smakuje podwójnie (2012/06/13 20:05)