Ryba połknęła haczyk zbyt głęboko
utworzono: 2012/01/31 15:22
Co należy zrobić jeśli przeznaczona do zabrania ryba zbyt głęboko połknęła haczyk? [2012-01-31 15:22]
Mimo wszystko najlepiej odciac,jesli bedziesz ja patroszyl to i tak go odzyskasz :-) [2012-01-31 15:34]
Tak jak doradził Kolega. Jeśli jednak zamierzasz "odzyskać" sprzęt na łowisku to najpierw uśmierć rybę. T. [2012-01-31 15:40]
Co należy zrobić jeśli przeznaczona do zabrania ryba zbyt głęboko połknęła haczyk?
Jeżeli połknęła głęboko to w razie możliwości próbuj najdelikatniej jak możesz wyciągnąć, jeżeli uważasz, że nie jesteś wstanie lub ryba może związku z tym za długo przybywać po za wodą odetnij żyłkę maksymalnie jak najkrócej i wypuść rybkę.
[2012-01-31 15:48]
Co należy zrobić jeśli przeznaczona do zabrania ryba zbyt głęboko połknęła haczyk?
Jeżeli połknęła głęboko to w razie możliwości próbuj najdelikatniej jak możesz wyciągnąć, jeżeli uważasz, że nie jesteś wstanie lub ryba może związku z tym za długo przybywać po za wodą odetnij żyłkę maksymalnie jak najkrócej i wypuść rybkę.
@Mielcu :)Też się nabrałem (dlatego edytowałem)Temat w grupie C&R.Rybka przeznaczona na patelkę.T. [2012-01-31 16:47]
Zgadzam się z Panem. I jeżeli ryba naprawde bardzo polknela haczyk to nawet Nie probuj tego haczyka wyciagac bo mozesz jeszcze bardziej ryce zaszkodzic, poprostu odetniej haczyk tak zeby ryba miala go jak najmniej w pyszczku i ją z powrotem wypuść do wody :)
[2012-02-01 10:15]
Zamieścić posta w pokojach bardziej zbieżnych kulinariom bo z C&R to nie ma nic wspólnego.
[2012-02-01 10:36]
No jeśli ryba ma jechać na patelnię, to jaki masz problem? Uśmiercasz, bierzesz wyhaczacz i wyciągasz haczyk. [2012-02-01 10:43]
Posiadacz wyczepiacz to haków ? Nakazuję to PZW, z wyczepiaczem nie powinno być problemów.
[2012-02-01 18:54]
Kolego, jak byś miał odpowiedni wypychacz haczyków (posiadanie przy sobie takiego sprzętu wymagane jest w RAPR) nie miał byś najmniejszego problemu z odzyskaniem takiego haczyka.
Po drugie jeśli ryba jest przeznaczona do zabrania to możesz śmiało odciąć tak żyłkę by była widoczna (wystawała sporo z ryjka) i w domu podczas patroszenia ryby jego odzyskać.
Po trzecie za późno zacinasz rybkę.
Było by to problemem jeśli rybkę chciał byś wypuścić. Wtedy albo przy pomocy odpowiedniego narzedzia wyjmujesz taki haczyk nie robiąc krzywdy rybie. Algo odcinasz żyłkę w głębi pyszczka ryby i tak ją wypuszczasz. Haczyk z czasem się rosłoży lub będzie strawiony (rozpuszczony przez kwasy), a żyłkę ryba wydali. Ewentualnie taki obcy przedmiot ostanie zarośnięty tak zwanym dzikim mięsem.
Ja w swojej skrzynce wędkarskiej mam z 5 rodzai wypychaczy (najdłuższy ma z 35 cm), posiadam też rozwieracz do rybich pysków (bardzo przydatne przy połowie szczupaków i innych zębatych rybek), oraz szczypce do odhaczania kotwic i haków. i chaczyk w rybce zostaje tylko wtedy gdy akurat żyła puści na węźle jego mocującym bądź poprostu pęknie.
[2012-02-02 09:56]
Jeżeli ryba jest przeznaczona do zabrania to utnij żyłkę i załóż nowy haczyk,a stary odzyskasz przy wypatroszeniu ryby
[2012-02-02 11:19]
Jeżeli ryba jest przeznaczona do zabrania to utnij żyłkę i załóż nowy haczyk,a stary odzyskasz przy wypatroszeniu ryby
Dokładnie - prosta sprawa, tylko postaraj się o nim nie zapomnieć bo ja kiedyś patrosząc węgorza na drugi dzień zapomniałem o haczyku i przy usuwaniu wnętrzności wbiłem go sobie w palec. Oj bolało jeszcze długo. [2012-02-02 11:44]
Pozwoliłem sobie zacytować Pana
"Było by to problemem jeśli rybkę chciał byś wypuścić. Wtedy albo przy pomocy odpowiedniego narzędzia wyjmujesz taki haczyk nie robiąc krzywdy rybie. Albo go odcinasz. Żyłkę w głębi pyszczka ryby i tak ją wypuszczasz. Haczyk z czasem się rozłoży lub będzie strawiony (rozpuszczony przez kwasy), a żyłkę ryba wydali. Ewentualnie taki obcy przedmiot ostanie zarośnięty tak zwanym dzikim mięsem "
Też tak postępuję. Pozdrawiam [2012-02-02 14:03]
Czytanie ze zrozumieniem sie kłania.
Jeżeli do do Mnie kierujesz to dlaczego ? Po co odcinać hak jak można łowić na niego dalej ?
[2012-02-02 14:37]