witam serdecznie kolegow:)
mam pare pytan odnosnie rurek termokurczliwych mianowicie :
zakupilem haczyki KORDA: kontinental size 2i4 i kurv shiank size 6 i rurke termo. firmy "stonfo"
probowalem podgrzeac rurke zapalniczka . . . delikatnie do tego podchodzilem ale moja pierwsza proba okazala sie fiaskiem :( uszkodzilem plecionke i musialem zaczac od nowa .
1 A wiedz jakie wy macie sposoby na podgrzewanie rurek ? ps probowalem nad para z czajnika elektrycznego ale nie wyszlo.
2 Czy rurki sa naprawde potrebne i czy zwiekrzaja prawdopodobienstwo zaciecia karpia ,czy moze jest to jedynie bajer do estetyki zestawu końcowego ?
3 jak macie jakies zdj swoich zestawow koncowych , to prosil bym o wstawienie
pozdro ADam
Cześć
Najlepiej tak jak koledzy napisali pod parą i wtedy ładnie sie kurczy.
Ale dobra alternatywą są te robaczki z carp'rusu nie musisz nic podgrzewać i możesz zdejmować :)
(2013/01/28 13:51)Kolego wez maly garnuszek wlej do niego odrobine wody tak na ok 2cm i zagotuj. Kiedy zacznie porzadnie bulgotac to zanoz w niej zestaw z rurka nie wylaczajac palnika. Rurka idealnie sie wtedy kurczy:)
Śliwa a używałeś robaczków Tandema?? są troche tańsze .
Kolego wez maly garnuszek wlej do niego odrobine wody tak na ok 2cm i zagotuj. Kiedy zacznie porzadnie bulgotac to zanoz w niej zestaw z rurka nie wylaczajac palnika. Rurka idealnie sie wtedy kurczy:)
Ja coś słyszałem o tępieniu ostrzy przez ta metodę...
Kolego wez maly garnuszek wlej do niego odrobine wody tak na ok 2cm i zagotuj. Kiedy zacznie porzadnie bulgotac to zanoz w niej zestaw z rurka nie wylaczajac palnika. Rurka idealnie sie wtedy kurczy:)
Ja coś słyszałem o tępieniu ostrzy przez ta metodę...
To prawda, wkładanie haka do wrzątku tępi haki oraz w pewnym stopniu rozhartowuje i są dużo bardziej podatne na odkształcanie .