Fachowcem nie jestem, ale moja dwuskorupowa wody nie nabiera.
Kolega jak miał taki problem, to była pęknięta. Zakleił jakąś żywica i jest ok.
Myślę że jest pęknięta.
(2011/05/16 21:17)Jeżeli nie ma pęknięć to może woda dostawać się przez pory w laminacie/jest to tzw. proces delaminatyzacji/Wtedy wystarczy pomalować skorupę zewnętrzną żelkotem.Jeżeli są pęknięcia to musisz uszczelnić matą szklaną i żywicą poliestrową a następnie pomalować żelkotem i farbą chlorokauczukową. Wewnątrz łodzi możesz pomalować farbą chlorokauczukową.
Romualdzie do malowania służy topkot i nigdy nie malujemy łódek z laminatu farbami chlorokauczukowymi jest to najgorsza farba, jakiej można użyć do malowania łódek z laminatów.
(2012/01/18 22:13)Ci fachowcy to jacyś partacze i na pewno niewiedzą, dlaczego nie powinno się używać do malowania łódek farb chlorokauczukowych, jest tylko jeden powód, kiedy można pomalować łódkę chlorokauczukiem, jeśli przedtem ta łódka była już malowana tą farbą. Ten chlorokauczuk to metoda z czasów, kiedy inne farby były zbyt drogie albo w ogóle niedostępne jakieś 20 30 lat temu.
Jeśli chodzi o żelkoty i topkoty czy wiesz, do czego służy parafina a raczej korektor parafinowy.
I jeszcze jedno w internecie możesz znaleźć mądre rady i głupie rady.
(2012/01/19 16:47)