Zaloguj się do konta

Rozpiór co to za ryba ?

utworzono: 2012/07/12 09:32

Uwaga! Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

wedkarzszczecin88

WitamMam pytanie powiedzcie mi czemu w ostatnim czasie tych ryb jest coraz więcej??Czy ta ryba wogóle nadaje się do jedzenia bo u mnie wszyscy to wypuszczają do wody bo mówią że to chwast i do niczego się nie nadaję.....więc po trochu zaczełem rozumieć skąd go tak wiele ale skoro jest go tak wiele to dlaczego nie ma go w rejestrze połowów??????
Z góry dzięki [2012-07-12 09:32]

Roxola

Rozpiór ma wymiar ochronny 25cm, to nie jest żaden chwast.
Pisze o tym w RAPR na stronie 24
[2012-07-12 10:27]

wedkarz2309

Skoro nie ma rozpióra wymienionego w rejestrze, tzn., że jest on pod pozycją nr 27 (?), pod nazwą INNE, czy POZOSTAŁE...:)
Co do samej ryby, to tak, jak napisała Roxola, nie jest to chwast:)Osobiście nigdy nie złowiłem rozpióra, ale wiem, że są u mnie w Odrze i można trafić takiego ponad 40 cm...:) [2012-07-12 10:45]

Gruzinek

Rozpiór jest naszą rodzimą rybą - żyje w zlewiskach mórz Bałtyckiego, Północnego - nie jest więc żadnym chwastem. Chwastem można nazywać gatunki przywleczone np.sumik karłowaty, chociaż jeżeli tylko przeszkadza wędkarzom a nie populacji ryb - trudno go nazywać chwastem. Kiedyś ktoś chciał w ten sposób ochwaścić naszego rodzimego jazgarza - tylko dlatego, że odgonił inne większe ryby od przynęty i przeszkadzał wędkarzowi.
Pamiętajmy, że to my jesteśmy u nich (u ryb) w gościach - one są u siebie.
Pozdrawiam
[2012-07-12 13:05]

krystian95

rozpiór jest to hybryda leszcza podobnie jak krąp

[2012-07-12 13:44]

PESCADORES

Budowa zewnętrzna: Ciało wygrzbiecone i ścieśnione w płaszczyznach bocznych. Pysk spiczasty, otwór gębowy skierowany skośnie ku górze. Głowa mała o niemal prostym profilu czoła i wysklepionym karku. Łuski małe, 66-73 wzdłuż linii. Płetwa grzbietowa wąska i wysoka, z 11-12 promieniami. W płetwie odbytowej jest ich 39-46. Dolny płat płetwy ogonowej wydłużony. Zęby gardłowe jednorzędowe, 5-5. Wierzch głowy oraz grzbiet ciemne, z brązowym, zielonym lub niebieskim połyskiem. Boki jaśniejsze, srebrzyście lśniące, wpadające w żółtawą lub czerwonawą tonację. Brzuch biały. Płetwy nieparzyste białawe z ciemną krawędzią; parzyste żółtawe. Długość 20 do 30 cm, maksymalnie 45 cm.
Występowanie: W jeziorach i dolnym biegu większych rzek zlewisk Morza Północnego i Bałtyku (Wezera, Elba, Odra, Wisła, aż do basenu Newy, południowa Szwecja i południowa Finlandia). W dorzeczu Dunaju (od górnej Austrii, jeziora Neusiedler i Platten), w północnych dopływach Morza Czarnego i Morza Azowskiego (Dniestr, Dniepr, Don), aż do Wołgi i Uralu.
Tryb życia: W jeziorach trzyma się strefy wolnej wody, w wodach płynących zazwyczaj blisko brzegów. Tarło - kwiecień do maja. Dojrzałe do rozrodu osobniki ciągną grupami w górę rzeki. Kleista ikra o średnicy 1,5 mm (4000-25 000) składana jest w płytkich, silnie zarośniętych roślinnością przybrzeżnych partiach rzeki. Okres inkubacji trwa 10-14 dni. Dojrzałość płciową uzyskują w końcu 4-5 roku życia.
Odżywianie: Organizmy planktonowe i denne. Wymiar ochronny Okres ochronny 25 cm                      brak             [2012-07-12 14:48]

JOPEK1971

WitamMam pytanie powiedzcie mi czemu w ostatnim czasie tych ryb jest coraz więcej??Czy ta ryba wogóle nadaje się do jedzenia bo u mnie wszyscy to wypuszczają do wody bo mówią że to chwast i do niczego się nie nadaję.....więc po trochu zaczełem rozumieć skąd go tak wiele ale skoro jest go tak wiele to dlaczego nie ma go w rejestrze połowów??????
Z góry dzięki

Sądzę że to są sapy,nie rozpióry.Zapodaj fotkę tych ryb którymi gardzą łowiący w Twojej okolicy.


[2012-07-12 18:34]

JOPEK1971

rozpiór jest to hybryda leszcza podobnie jak krąp 


:-)))))))))



[2012-07-12 18:40]

Samotnik

Głowa boli! Tyle literatury ze zdjęciami i opisami. Czasopisma wędkarskie .  Programy w TV.  Wiem kto pyta nie błądzi ale czy niezawiele tych dziwnych pytań?.   Często tak prostych i oczywistych !.  A może koledzy czasem  troche wysiłku , zainteresowania, poszukania w literaturze co?. Wędkarstwo to nie tylko bycie z wędką na łowisku. !. Pozdrawiam . [2012-07-12 19:23]

rozpiór jest to hybryda leszcza podobnie jak krąp


TO DLA MNIE JUŻ ZA DUŻO ....
[2012-07-12 19:39]

Roxola

rozpiór jest to hybryda leszcza podobnie jak krąp


TO DLA MNIE JUŻ ZA DUŻO ....

Zaciśnij zęby i policz do dziesięciu :))) [2012-07-12 19:42]

krzychu64

Szkoda, że u mnie rozpiór nie występuje - może też bym go z czymś pomylił
[2012-07-12 21:11]

CZzesio

Witam :) Już to kiedyś było przerabiane , ale nigdy za wiele :))
[2012-07-12 21:17]

CZzesio

[2012-07-12 21:18]

CZzesio

[2012-07-12 21:18]

CZzesio

[2012-07-12 21:21]

CZzesio

[2012-07-12 21:30]

wedkarzszczecin88

Koledzy ja wiem jak wygląda ta ryba tylko nie rozumiem skąd jej aż tyle sie u nas wzieło [2012-07-13 10:50]

Jack14

Były są i będą w Odrze dlatego nie rozumiem pytania?

Wszyscy wypuszczają bo są ????? :-)

Raczej jednak nie lubią ryby bo ma tyle ości ile się mieści pod jej łuskami.

[2012-07-13 15:16]

wedkarzszczecin88

no tak tylko czy ktoś wie czy ona nadaje się do jedzenia?? [2012-07-13 17:11]

Jack14

Jak sam nie spróbujesz to się nie dowiesz.

Lubisz płotki? Jeśli nie to rozpór też nie jest lepszy:-)

 

[2012-07-13 17:36]

Roxola

no tak tylko czy ktoś wie czy ona nadaje się do jedzenia??


Jeżeli masz na myśli, czy nie jest trująca ? To nie jest, a człowiek potrafi rozkoszować się różnymi, nawet dziwnymi potrawami. [2012-07-13 17:38]

wedkarz2309

rozpiór jest to hybryda leszcza podobnie jak krąp



A to ciekawe;)Powiedz mi kolego, rozpiór i krąp, to mieszanka leszcza z jaką rybą?;) [2012-07-13 19:18]

Qoorchuck

rozpiór jest to hybryda leszcza podobnie jak krąp



A to ciekawe;)Powiedz mi kolego, rozpiór i krąp, to mieszanka leszcza z jaką rybą?;)


Może nemo? :)
[2012-07-13 20:01]

pmizera87

Jadłem rozpióra i bardzo mi smakował. Złowiłem w Warcie i też byłem zdziwiony. A z tymi krzyżówkami to brednie - rozpiór i sapa to są gatunki! [2012-07-13 20:34]

WitamMam pytanie powiedzcie mi czemu w ostatnim czasie tych ryb jest coraz więcej??Czy ta ryba wogóle nadaje się do jedzenia bo u mnie wszyscy to wypuszczają do wody bo mówią że to chwast i do niczego się nie nadaję.....więc po trochu zacząłem rozumieć skąd go tak wiele ale skoro jest go tak wiele to dlaczego nie ma go w rejestrze połowów??????
Z góry dzięki


O iluż to już rybach mówiono, że są niesmaczne, że chwasty, że do niczego? Wędkarz jak dla mnie, to też człowiek który wie co z rybą można zrobić oprócz jej wypuszczenia. Kleń ponoć do bani, boleń jeszcze gorszy, jaź do d*, sumik karłowaty śmieć, leszcz to ryba dla hobbystów parających się oddzielaniem upierdliwych ości od reszty, lion śmierdzi mułem, krasnopióra wali dnem, kiełb to zakała, krąp to syf jakich mało, jazgarza trzeba tępić bo to szkodnik i do niczego się nie nadaje, brzana jest trująca i w ogóle niedobra, płoć to taki śmieszny dodatek do niczego, ukleja to jest dobra ponoć dla desperatów itd. Bzdury, głupoty, gadka szmatka. No to ja już rozumiem wszystkich ortodoksyjnych uwalniaczy ryb. Zwyczajnie nie maja pojęcia co i jak trzeba z rybą zrobić, więc uwalniają. A potem jeden z drugim pisze, ż eta, czy inna ryba to się do niczego nie nadaje. Dobre! Ha, ha. [2012-07-13 20:36]