Powyższe Aulonki to F0. Cena ryb z odłowu stanowi dużą barierę dla akwarystów.
cieżko o taką rybę. głównie ze względu na ich kondycję:)ale dostep jest:P
Co masz namyśli?
Co masz namyśli?
Co masz namyśli?
chodzi mi oto że sprowadzić można każdego dzikusa. tyle że ciężko utrzymać te ryby bo woda musi mieć odpowiednie parametry. a mieć takie jak w wodzie naturalnej tzn tam z kad ryba jest to ciężko oj ciężko. ale dla chcącego nic trudnego jak to się mówi:)
Cześć wszystkim!
Moge spytać ile ma lat twórca wątku?
Ja rozmnożyłem (prawie) gupiki. Prawie bo jest jeszcze w ,, ciąży '' :)
Pozdrawiam Filip
(2012/02/15 14:40)Cześć wszystkim!
Pozdrawiam Filip
Żeby rozmnożyć gupiki nie trzeba żadnych szczególnych zabiegów, one mnożą się na potęge...
U mnie na szczęście ostatnio się uspokoiły , albo są natychmiast zjadane albo niema ich tyle co na początku....
Największy poród 19 sztuk od jednej samicy.
Cześć wszystkim!
Pozdrawiam Filip
starszy człowiek24?a co?:)
Nie, nic :)
(2012/02/15 20:06)Witam. Kolego Łukaszu, jak ju z wcześniej pisałem, hodowla gupików jest hodowlą trudną jeżeli nie zna się podstw genetyki ryb. To co sprzedają w większości sklepów to tragedia a nie gupiki.
Oczywiście rozmnoży się kazda ryba żyworodna jeżeli bedzie samiec i samica. Ale co z tego wyrośnie to juz całkiem inna sprawa.
Pozdrawiam i życzę hodowania a nie trzymania ryb.
(2012/02/15 20:45)Witam. Kolego Łukaszu, jak ju z wcześniej pisałem, hodowla gupików jest hodowlą trudną jeżeli nie zna się podstw genetyki ryb. To co sprzedają w większości sklepów to tragedia a nie gupiki.
Oczywiście rozmnoży się kazda ryba żyworodna jeżeli bedzie samiec i samica. Ale co z tego wyrośnie to juz całkiem inna sprawa.
Pozdrawiam i życzę hodowania a nie trzymania ryb.
Kolego, możesz mi powiedzieć jak poznać taką ,, zepsutą rybe ''? chodzi mi o genetyke.
(2012/02/15 21:09)Młody człowieku, zanim się weźmiesz za cokolwiek, trzeba NAJPIERW zdobyć wiedzę. Chociaż podstawy.
Odpowiedz najpierw sobie na pytania:
- jakiego pochodzenia masz ryby, jakiej odmiany, jak wyglądają rodzice
- czy kupiłeś samicę już zapłodnioną (jeżeli trzymana w akwarium z samcami to 100% zapłodniona). I urodzi niewiadomo co.
- czy kupione przez Ciebie rybki spełniaja standardy ( przeglądarka-"standardy gupików") i czy nie mają zniekształceń.
- czy masz możliwość założenia tylu niewielkich zbiorników, aby trzymać osobno same samice. Samce trzeba oddzielić jak najszybciej ( jak tylko da sie dostrzec gonopodium).
I do poczytania:
http://www.akwarium.net.pl/adv/genetyka_cz1.htm
Piszemy oczywiście o profesjonalnej hodowli gupika. Moim zdaniem, a że trochę starszawy jestem, mogę się mylić, biorąc jakiekolwiek zwierzę pod swoją opiekę, musimy do niego podchodzić profesjonalnie.
Pozdrawiam
(2012/02/15 22:10)
Ro to podstawa. najlepiej mieć kontakt z osobami które sprowadzają te ryby. z reguły mają sporą wiedzę na temat danego gatunku:D chemia nie do końca jest przydatna. jedynie witaminy dla rybek jesli są delikatne. a Co Pan chce trzymać co rozmnożyć???może doradze:) pozdrawiam
Ro to podstawa. najlepiej mieć kontakt z osobami które sprowadzają te ryby. z reguły mają sporą wiedzę na temat danego gatunku:D chemia nie do końca jest przydatna. jedynie witaminy dla rybek jesli są delikatne. a Co Pan chce trzymać co rozmnożyć???może doradze:) pozdrawiam
Niestety rybek które mam zamiar hodować w przyszłości cięzko będzie rozmnozyc i raczej bedzie to nie mozliwe:)
Niestety rybek które mam zamiar hodować w przyszłości cięzko będzie rozmnozyc i raczej bedzie to nie mozliwe:)
chodzi o wielkopłetwca??