Rozmiar przynęty a wyniki połowów

/ 10 odpowiedzi
Spininguję od 2 lat i łowię głównie na gumy. Używam przynęt wielkości ok. 7cm jednak dotychczas trafił mi się tylko jeden wymiarowy szczupak. W tym sezonie się wkurzyłem i powiększyłem arsenał o gumy do ok.9cm długości i pierwsze 3 ryby jakie złapałem to były znów te nieszczęsne pistolety. Jaką wielkość stosować żeby łowić większe ryby???
szymbor

riperki 3 cm :) ... oczywiście to nie był żart ... wielkość przynęty musisz dobrać do pory roku .. w lato łowie głównie na małe przynęty niż jesienią .... wielkość poławianych ryb zależy od liczebności dużych osobników w danym łowisku ... nie złowisz metrówki tam gdzie jej nie ma :) (2010/05/06 09:37)

mitek

jak masz brania to znaczy ze kolorystycznie i technicznie dobrze operujesz przynetami i wedka , ja tez nie moge wzbic sie troche wyzej hehe , wszystkie moje kreca sie w okolicy 1 kg , lowiac z ojcem na te same przynety [ twister 9cm ] on wyciagnal 86cm ! i to obok mnie !! - zycze taaakiej ryby pozdrawiam (2010/05/06 11:48)

u?ytkownik31907

wiesz co ja nie znalazłem recepty na brania pistoletów często mam brania 35 cm sztuki na gumę 15 cm także wydaje mi się ze szczupak nawet mały zaatakuje rybę swoich rozmiarów (2010/05/06 12:13)

paco69

Tu nie ma reguły, ja na b.ciężkie przynęty obrotówki, wahadłówki także łowiłem małe szczupaki a na małe duże okazy.    (2010/05/06 14:05)

endriut

Witam!

FanAtyk jak już koledzy wspomnieli wielkość przynęty nie ma przełożenia na wielkość szczupłego. Ja kiedyś wybrałem się na zębole z żywcami... Łowiłem poniżej 50 na karasie długości ok15 cm... ostatni żywczyk mi został malutki jakieś 7cm i wtedy uderzył mi 54 cm... Myślę że trzeba poprawić prowadzenie przynęty na większe sztuki, ale totylko moje domysły... Pozdrawiam.

(2010/05/06 14:26)

norbi13z

Moim zdaniem gumy masz dobre,to zależy od humoru szczupłego (2010/05/06 19:58)

Patrick249

Można stosować na szczupaka gumy wielkości 17 cm i dyżych hakach, czy nadają się tylko na sumy ??? Z góry dzęki ! (2010/05/06 20:19)

FanAtyk

Łowię najczęściej w kanałku żerańskim - okonie tam pływają piękne ale szczupaki mizerne - co wyprawę zaliczam pistoleta bez względu na przynętę jaką stosuję. No cóż, poczekamy - zobaczymy... (2010/05/07 00:08)

u?ytkownik38843

Skoro pistolety łowisz to znaczy, że prawdopodobnie robisz wszystko jak należy. Moja rada: zmień miejsce.
Do kolegi pytającego o 17 cm gumy. Szczupak uderza we wszystko co się rusza. Później dopiero okazuje się czy sobie z przeciwnikiem poradzi czy nie. (2010/05/07 07:57)

u?ytkownik26041

zlezy jaki to zbiornik czy spiningujesz z brzegu czy z lodki jaka to pora roku wiosna i latem szukaj na plyciznach w poblizu spadkow dna oczywiscie mowie o duzych szczupakach ja wedkuje z lodki i ciezko jest znalesc metrowke w naszych akwenach choc pare zlapalem glownie na woblery 16 cm  ale gumy sa tez skuteczne obserwoj wode jezeli tylko jest to go zobaczysz polamania kija

(2010/05/07 12:51)