roladki z pstrąga ze szpinakiem w sosie maślano-cy
utworzono: 2010/03/14 09:43
drodzy koledzy napisze wam prosty sposób na wykwintną potrawę na niedzielny obiad.na początek potrzebny jest wam filet z pstrąga.trzeba wyciąć wszystkie płetwy i ości z pod brzucha. jest troche zabawy ale warto.potrzebny teraz nam będzie szpinak może być mrożony.trzeba go zdusić,odlać wodę,zmiksować i dodać trochę czosnku soli i pieprzu.Do naszych roladek potrzebna jeszcze nam będzie udotowana marchewka i żelatyna spożywcza.Wiec zaczynamy na stole rozkładamy folię aluminiową o wymiarach 30 cm na 30 cm i kładziemy na niej filet łuskami od strony foli.filet smarujemy bardzo cienką warstą szpinaku i delikatnie posypujemy żelatyną.z marchewki wycinamy stożek o grubosci 1 cm a dlugość musi być taka jak wysokość ryby.marchew nie powinna wystawac nam z roladki.Roladke zwijamy od ogona stronę głowy po czym zawijamy rybę w folię aluminiową tak byśmy uzyskali(takie duże cukierki).wsadzamy je do rozgrzanego piecyka do temp.160stopni c. na ok 25 minut.
A co do sosu.
0,25 kostki masła rozpuszczamy w garnku dodajemy mąki robimy zasmażke.zdejmujemy z ognia dolewamy smietane 36 uht cały czas mieszając (najlepiej rózgą)trzeba mieszać dość szybko by sie grudy nie zrobiły.kiedy będzie wam się już wydawać ze konsystencja sosu jest dobra (i tu was wyprowadze z błedu)sos trzeba jeszcze zagotować a zasmazka jeszcze go zagęści wiec trzeba bedzie dodać podczas gotowania troche mleka.gdy konsystencja bedzie juz ok. dodajemy sok z cytryny,koper,sól i pieprz.
Smacznego. [2010-03-14 09:43]