RodBuilding pracownie - wędkarskie zabijanie nudy

/ 2115 odpowiedzi / 528 zdjęć
u?ytkownik32263

Najlepsze przy tej podwójnej "V" jest to iż z drugiej strony jest identycznie. Lecz nie chciało mi się kija przewracać hahaha No i skubany wkład się ślicznie świeci. W końcu dobry lakierek mu zapodałem:) (2014/09/24 23:10)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik32263

Kijek dostał też nowy fore, stary nie chciał zejść po dobroci więc... ;-) Teraz kij nawet bardziej mi się podoba:) (2014/09/24 23:11)

DelTor0

No no fajnie to wyglada. Ksztalt tego TVS z gory bardzo fajny, cos jak skss z profilowanym insertem :)
Biore hehehe (2014/09/24 23:38)

u?ytkownik32263

No no fajnie to wyglada. Ksztalt tego TVS z gory bardzo fajny, cos jak skss z profilowanym insertem :)
Biore hehehe

Nie bruźdź mi tu SKSSem Paweł! Bo...się obrażę ;-)

Ale poważniej, miły uchwyt choć jak Ci pisałem na jb leży mi jako tako. Ale powoli się przyzwyczajam. Za to naprawdę cenię to przekazywanie drgań, czuć że lepsze niż na zwykłych uchwytach. Tylko trzeba kombinować twarde arbory grafitowe. A najlepiej marmurowe hahaha (2014/09/25 00:10)

DelTor0

Skss nie taki zly :P trzy patyki na tym mam :D

Ale taraz przyjdzie czas na TVS, to przekazywanie drgan mnie przekonalo :)

(2014/09/25 14:14)

u?ytkownik32263

Warto instalować TVS z ładną tubą Pawełku ot choćby dla samego wizualnego podkreślenia wyglądu patyka. O to też przecież chodzi w tym naszym dłubaniu:) A że kije mają być przede wszystkim specjalistycznymi urządzeniami już nie wspomnę hehehe (2014/09/25 16:46)

piotrcarp

Nareszcie cos sie ruszylo w temacie:) No i super sie prezentuje uchwycik a do tego dobrze przekazuje pstryki to jest wart uwagi. (2014/09/25 22:00)

u?ytkownik32263

Pioter jak zobaczysz wykończonego Vegtera to będzie o czym pogadać hahaha

A właśnie, nic nie dłubiesz? Tylko siedzisz? I co, łowisz czy moczysz kija? ;-) Ja się przyznam, od II połowy lipca kiszka, jakoś nie padła żadna godna uwagi ryba. Tylko szczeniactwo:-/ Ale też za dużo nie chodziłem.

P:) (2014/09/26 00:34)

piotrcarp

Pioter jak zobaczysz wykończonego Vegtera to będzie o czym pogadać hahaha

A właśnie, nic nie dłubiesz? Tylko siedzisz? I co, łowisz czy moczysz kija? ;-) Ja się przyznam, od II połowy lipca kiszka, jakoś nie padła żadna godna uwagi ryba. Tylko szczeniactwo:-/ Ale też za dużo nie chodziłem.

P:)

To czekamy na dalsze fotki:) A ja ostatnio praktycznie cale lato to w wiekszosci na karpia jezdzilem i niestety same maluchy najczesciej w przedziale od 4 do 8kg. Ale jak sie zrobi troche zimniej to karpiowki odkladam do nastepnego lata i zajme sie tylko spinem. Drugiego planuje ostatni wypad z namiotem na 4 dni moze cos sie trafi godnego:) A co do dlubania to narazie nic nowego nie robilem bo juz kilka spinow stoi ale kilka ponaprawialem znajomym. Ostatnio dostalem kilka polamanych spinow z zaprzyjaznionego sklepu tzn. kilka dolnikow calych nawet z folia na korku i kilka szczytowek bedzie tak cos do zabawy:) Dwa juz podocinalem i spasowalem teraz tylko oskrobac zalozyc przelotki i bedzie znowu co testowac i na czym sie uczyc:) A moze cos ciekawego wyjdzie z takich skladakow:) (2014/09/26 20:24)

u?ytkownik32263

No jak są składaczki to jest ciekawie bo można pokombinować do woli. Nawet bardziej niż na orginalnych blankach:) I człowiek się poduczy czegoś nowego a i kupa przy tym zabawy hahaha (2014/09/26 21:39)

DelTor0

Warto instalować TVS z ładną tubą Pawełku ot choćby dla samego wizualnego podkreślenia wyglądu patyka. O to też przecież chodzi w tym naszym dłubaniu:) A że kije mają być przede wszystkim specjalistycznymi urządzeniami już nie wspomnę hehehe

Widzialem taka ze zlota nitka w BRC, ale jeszcze nie dostepna, wiec czekam :) Pasowala by mi do ceraty, takie zloto czarne kolorki :) (2014/09/26 22:00)

u?ytkownik32263

Ja zamówiłem tubkę z czerwoną nitką, powinno się komponować z tym omotkowym Red Copperem i dużą ilością korka naturalnego. W każdym razie tak mi pasowało jak obrabiałem w Paintcie.  Żałuję że nie wstawię tego bo przez przypadek wrzuciłem wszystkie 3 projekty, aż tyle spłodziłem ;-) do kosza z kupą nie potrzebnych zdjęć i usunąłem. A że leń ze mnie, drugi raz nie będę się bawić hahaha (2014/09/26 23:16)

mik99

Witajcie Panowie. Ostatnio zacząłem myśleć o przebudowie swojego kijka który pokochałem. Jest to tani kij Ron Thompson Tyran Spin, ale jego czułość po prostu mnie poraziła. Jedyną wadą tego kija jest jego za długo jak dla mnie dolnik. Wystaje mi jeszcze o ok 10cm za łokieć co czasami utrudnia manewrowanie tam gdzie jest ciasno. Teraz dwa pytania.
1. Wędka ma 270cm długości i czy można przenieść uchwyt kołowrotka niżej jak jest teraz na blanku co spowoduje to że nie trzeba będzie blanku ucinać, wędka nadal będzie miała 270cm długości, ale czy wtedy nie zmieni się jej akcja?. W tym momencie kij przechodzi w fajną parabolę, ale jak zmienię położenie uchwytu to czy nie stracę akcji kija?
2. Uciąć o kilka cm dolnik. Powiedzmy, ze uchwyt zostaje na fabrycznym miejscu, ale skracam dolnik. Jak to wpłynie na akcję kija?
Szukam rozwiązania, które pozwoli mi zachować akcję kija, ewentualnie lekko usztywnić jego dolnik. Myślę nad wymianą samego uchwytu, oraz być może przelotek także tutaj można kombinować.  (2014/10/02 10:05)

DelTor0

1. akcja sie nie zmieni ale bedziesz musial przerabiac cala rekojesc.
2. na akcje nie wplynie, ale kij moze zaczac leciec na przyslowiowy pysk. (2014/10/02 19:52)

DelTor0

I jak tam Tomek, doszedl ten nano? (2014/10/02 19:53)

mik99

1. akcja sie nie zmieni ale bedziesz musial przerabiac cala rekojesc.
2. na akcje nie wplynie, ale kij moze zaczac leciec na przyslowiowy pysk.
Podoba mi się opcja nr 1. Teraz kolejne pytanie. Czy jeśli przesunę w dół rękojeść a planuję zakupić nowy uchwyt Fuji wraz z pianką EVA zamiast korka to czy czasem nie będę musiał zmieniać ustawienia przelotek?. Jeśli dolnik umieszczę na kiju niżej to zwiększy się odległość pomiędzy przelotką startową a kołowrotkiem. Chcę zmienić korek na piankę bo chcę zmniejszyć w tym miejscu średnicę kijka i przy okazji zamontowałbym nowy uchwyt.
(2014/10/02 20:17)

u?ytkownik32263

I jak tam Tomek, doszedl ten nano?

Jeszcze nie, powinien być w połowie przyszłego tygodnia. Jeśli nie będzie jakiejś obsuwy, odpukać. Za to już na niego czeka gotowa rękojeść:) Tylko rozwiercić pod wymiar i można zakładać. Ale pierw wstawię TVSa z tubą. Muszę przyznać że miło się to prezentuje;-) (2014/10/03 01:07)

u?ytkownik32263

Porównanie do hersowej rękojeści. Miała być taka młodsza i ładniejsza, chyba? ;-) , córeczka. Za to bankowo widać że obie z jednego ojca hehehe (2014/10/03 01:12)

u?ytkownik32263

Ale biały korek, niby klasy super, do dupy... W sumie to już po pierwszych oględzinach miałem czarne myśli bo widziałem dużo dziurek. Ale parę plasterków mnie dobiło:-( Oj mój dostawca miał chyba jakiś ujowy rzut albo to ja mam pecha:-/ Może inne źródło, jakieś zagramaniczne, trzeba będzie znaleźć choć wcześniej nie narzekałem. Za to zauważyłem że im dłużej siedzę w tym biznesie tym słabsze korki spotykam na polskim rynku. Nawet flora 12mm raz widziałem gorszego jak dobry cięty po 6mm A+, ten w tubkach po 30cm. Nie wiem co się dzieje... (2014/10/03 01:25)

DelTor0

Piekny kijasz sie szykuje :) 

Co do korka to masz racje, ale to nie tylko w PL. Ten ebayowy floor d..y tez nie urywa :P

Dlatego nastepnego patyka jade w czarnej piance, koncowki z korkogumy. Robert juz wspominal ze insercicki ze zlota nitka ida z Japan, wiec trzeba bedzie niedlugo jakis blank zamowic i cos ukrecic :)

(2014/10/03 13:03)

DelTor0

Podoba mi się opcja nr 1. Teraz kolejne pytanie. Czy jeśli przesunę w dół rękojeść a planuję zakupić nowy uchwyt Fuji wraz z pianką EVA zamiast korka to czy czasem nie będę musiał zmieniać ustawienia przelotek?. Jeśli dolnik umieszczę na kiju niżej to zwiększy się odległość pomiędzy przelotką startową a kołowrotkiem. Chcę zmienić korek na piankę bo chcę zmniejszyć w tym miejscu średnicę kijka i przy okazji zamontowałbym nowy uchwyt.

Jakbys to chcial zrobic pro, to tak. Najlepiej by bylo zrobic calkiem nowy rozstaw przelotek, a nawet oskrobac blank. Duzo taka skrobanka pomaga, wiem z wlasnego dosciadczenia, bo z reguly producenci laduja tone lakieru (czasami tez zeby przykryc niedorobki w blanku, a pod grubym lakierem nie widac)

Ale jak nie chcesz zbyt duzo sie napracowac to przesuwasz uchwyt o 3-4cm, obcinasz blank z dolu o nastepne 3cm i wlasciwie obylo by sie bez zmiany rozstawienia przelotek.

(2014/10/03 13:09)