DelTor0
Piotr, pare informacji jakie sobie kiedys zgromadzilem o tym MB 843 (opinie roznych osob):
- MB843-2 to bardzo ciekawy kijek, lekki, czuly, dobrze wywazony, 30 gram poleci z niego spokojnie. Moim zdaniem jest to bardzo uniwersalny wybór na lodke do srednio-ciezkiego lowienia, powinien sprawdzic sie zarówno przy szczupaku jak i przy sandaczu.
- MB to pala do agresywnej orki i ostrego podbijania, jest on jednoczesnie lekki i mocny a zastosowany material powoduje, ze mimo gruboskórnosci ladnie przekazuje pstrykniecia i moment stukniecia glówki w dno.
- Blank wybralem patrzac na jego wymiary, 15mm w dolniku i 2mm w szczytówce jakos mi pod mag bassa do jakiego sie przyzwyczailem nie pasowalo. Faktycznie rózni sie od najbardziej znanych u nas Batsonów, róznice nie sa powalajace ale daja sie zauwazyc. Czy na plus czy na minus, raczej ani jedno ani drugie. Dolnik ma nieco mniejsza srednice, szczytówka takze jest nieco ciensza niz w odpowiadajacych mu modelach 17 lb. Mniejsza jest takze masa blanku. A jaki jest ten model MHX-a? Po prostu fajny, szczytówka wydaje mi sie ciut bardziej czula niz w odpowiadajacych modelach Batsona, róznica minimalna. A reszta, 10g +4” kopyto to juz jest komfortowy zestaw , po drodze do góry wszelkie kombinacje olowiano –gumowe a na górze skonczylem na 52 gramach masy przynety, nie zebym kij przeciazal. Calkiem komfortowo lowilo mi sie tym ciezarem. Do koguta, sporych glówek czy tez sporych gum kijek pasuje jak ulal. Pod obciazeniem – symulowany hol gnie sie raczej równomiernie , moc przyrasta stopniowo i nie da sie ukryc dosyc szybko. Jakos latwiej mi sie wyginalo dolniki innych 17-sto funtówek. Co jest w nim fajnego – wywazenie, krótka rekojesc i jest fajnie wywazony.
- sandacze lowie najczesciej na 3 i 4 smukle gumki na glówkach 15g-20g,rzadziej na 10g i 25g czyli MB843-2-MHX powinien ogarnac temat? Do podanej gramatury lepszy bedzie moim zdaniem MB843-2. Lowilem tym kijem conieco w tym roku w Norwegii i jest to naprawde bardzo udany model - lekki, czuly, dobrze wywazony, taki 'akurat' by powiedzial. Przy cienkiej plecionce 10-15 lb nie bedzies mial problemów z czuciem juz od tych 10gr + 3 guma, natomiast przy plecionce 20-30lb spokojnie obsluzysz 25 gram + 4. 25 gram + 10 cm guma to wychodzi w okolicach 37-40 gram. Czy mozna wiecej - to subiektwyne odczucie, dla mnie ten kij nie wydaje sie az tak mocny. Moze to kwestia tego ze jest taki lekki i ze w podswiadomosci gdzies sie czai to ze jak lekki - to nie moze byc az taki mocny. Jak dla mnie zakres który wskazales idealnie pasuje do c.w. tego blanku. Ze szczupakiem nie bedzie problemu - no, moze jakies maluchy to sie beda od takiego kijka czasem 'odbijac' ale szczupaki w przecietnych i wiekszych rozmiarach obsluzy moim zdaniem bardzo dobrze. Nie jest jakis kolek, to naprawde moim zdaniem bardzo udany model wsród mag-bassów. Whadalo srednich i wiekszych rozmiarów, srednich / wiekszych rozmiarów wobler równiez powinny byc OK.
- lowienia sandaczy na gumy maks 10 cm na glówkach w przedziale od 10 do 25g i sporadycznie koguty do 25g.podany zakres polece MB843-2-MHX. Udzwignie 10 cm z 25g glówka i do srednich kogutów bedzie znakomity
Jak potrzebujesz czegos mocniejszego to MB 844 :)
(2013/02/27 11:05)